'Batı'daki Levi's bile kilit vurdu...'

Türkiye’nin bindiği dalı kesmemesi için hazırgiyim sektörünün sorunlarına acil çözüm bulunması gerektiğini bildiren TGSD Başkanı Cem Negrin,"Batıdaki Levi’s bile fabrikaya kilit vurdu. Yine de doğuya yatırıma giden yok!" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, hazır giyimde kullanılan yatırım teşviklerinin sadece yüzde 20’sinin 6. Bölge’de kullanıldığına dikkat çekerek, “İyi niyetle ancak eksik organize edilen yatırım teşvikleri umulan rüzgarı estirmedi. Bu işten sonuç alınmak isteniyorsa yanlışlar ayıklanıp, hatalar düzeltilmeli” dedi.

Cem Negrin yaptığı yazılı açıklamada uygulamanın hayata geçtiği Haziran 2012’den bu yana hazır giyim sektörünün kullandığı 856 milyon TL tutarındaki teşvikin sadece 189 milyon TL’sinin 6. Bölge’de yer aldığını söyledi. Şanlıurfa başta olmak üzere 6. Bölgeye yatırım yapanların tamamına yakınının o bölgenin insanı olduğunu vurgulayan Negrin şöyle devam etti:

"Kâr elde edemiyoruz"

“2014 yılını 19 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamıyla kapatacağız. Satışlarımız artıyor ancak yatırımlar yetersiz. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz Almanya’da yüzde 11, ikinci sıradaki İngiltere’de yüzde 17 ve üçüncü İspanya’da yüzde 16’lık ihracat artışı elde ettik. Bu başarıya karşın 2007’de 100 olarak belirlediğimiz bileşik maliyet endeksimiz Ağustos ayında 187’ye çıkarken, karlılık endeksimiz ise 85’lere geriledi. Daha yüksek maliyetlerle daha çok iş yapıyoruz ancak kâr elde edemiyoruz. Gelen talebi karşılamak için mutlaka yeni yatırım yapmak zorundayız. Ancak burada da pratikte bir getirisi olmayan teşviklerin yeniden revize edilmesini beklemek zorundayız” dedi.
 
"Perakendeci Levi's'in yapamadığını biz nasıl yapalım?"

Cem Negrin,  dünyanın en büyük denim üreticilerinden Lewi’s’ın Çorlu fabrikasında üretimi durdurarak 677 çalışanın işine son vermesinin Türk hazır giyim sektörünün yaşadığı sorunların görülmesi açısından önem taşıdığını söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Ekim ayı içinde yapmayı planladıkları Hazırgiyim Sektör Çalıştayı’nda tüm sorunların masaya yatırılacağını anlatan Negrin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu şartlarda kimse doğuya yatırıma gitmiyor. Batı’daki Levi’s da Çorlu’daki fabrikasına kilit vurdu. Perakende zincir mağazaları olan bir dünya markasının dahi üretimini sürdürmekte zorlanıp fabrika kapattığı bir dönemde, işi sadece ihracat olan bir Türk sanayici nasıl ayakta kalıp, yatırıp yapabilir? Türkiye olarak bindiğimiz dalı kesmemek için yaşanılan zorlukları çok iyi değerlendirip acil önlem almamız gerekiyor. Geldiğimiz noktada TGSD olarak Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi ile yapacağımız Hazırgiyim Sektör Çalıştayı’nı Ekim ayında gerçekleştirip kronik sorunlara çözüm üretmek istiyoruz” dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir