'Fırsat'tan taklide sıkı takip

Markalar 'fırsat'tan istifade sanal aleme transfer olan taklit ürünleri yakalamak için edektifliğe soyundu. Müşteri kılığında fırsat sitelerinden alışveriş yaparak taklidi yakalıyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Yener KARADENİZ
 
İSTANBUL - Sanal alemde 'fırsat' alışverişlerinin üzerine taklit gölgesi düştü. Yapılan sıkı denetimler ve baskınlarla piyasada göz açtırılmayan taklitçiler, sanal aleme akın etti. Binlerce taklit ürün "Büyük fırsat" ibareleri ile satışa sunulurken, markalar da müşteri kılığına girerek fırsat sitelerindeki satışları adım adım takibe aldı. Öte yandan e-ticareti içine alan yeni taklit yasası için de düğmeye basıldı.
 
Herkes mağdur
 
Geçtiğimiz günlerde Tescilli Markalar Derneği'nin açılan 8 bin taklit davasının yüzde 10'unun sanal alemde taklit ürün satışı yapanlarla ilgili olduğunu açıklaması gözleri fırsat sitelerine çevirdi. Türkiye'de 30.6 milyarı aşan satış hacmine ulaşan e-ticaret sektörünün son dönemdeki en büyük itici gücü olan alışveriş ve fırsat sitelerine artan ilgi, taklitçileri de harekete geçirdi. Ayaydın-Miroglio Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, taklit ürün satışının büyük e-ticaret sitelerinde bile yaşandığını söyledi. Bunun sektörde haksız rekabete yol açtığını dile getiren Ayaydın, tüketicinin de orijinal ile taklit ürünü ayırt edemediği için onun da mağdur olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda e-ticaret sitesi 1V1Y.com'un da ortaklarından olan Ayaydın şöyle devam etti:
"Üretici olmayan, distribütör olmayan birçok sitede bu tür satışlar var. Uzman olmayan birinin taklidi ayırt etmesi zor."
 
Kapıdan bile sokmuyoruz
 
Vipdukkan.com Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Şenol, büyük  e-ticaret sitelerinde taklit ürün satılmadığını belirtirken, yeni açılan küçük sitelerde taklit ürün satışının olduğunu belirtti. Şenol, e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişin faturasında mutlaka marka isminin olması gerektiğini söyledi. Bazı distribütörlerin rakip şirketler ile anlaşmaya gittiği için yasal yollarla gümrüklendirilerek paralel ithalat yaptıklarını söyleyen Oğuz Şener, "Her şekilde marka olarak faturasını alıyor ve orjininin nereden geldiğini belgeliyoruz. Elimizden geldiği kadar Türkiye'deki distribütörlerden almayı tercih ediyoruz. Taklit üründe ise sıkı bir denetim var büyük e-ticaret siteleri için. Bize de '15 TL'ye şu marka ürünüm var ama faturada marka ismini yazamam' diyenler geliyor. Bunları kapıdan bile almıyoruz" dedi. 
 
Lacoste gibi dünyaca ünlü birçok markanın Türkiye distribütörlüğünü yapan Eren Holding yetkilileri e-ticaret sitelerinde taklit ürün satışında büyük bir artış olduğunu söyledi.
 
Ağır cezalar geliyor
 
Bazı e-ticaret sitelerinin paralel ithalata yöneldiğini anlatan yetkililer, yurtdışındaki başka bir distribütör firmadan alınan ürünler ile Fransa'nın yasal yollar ile mücadele etiğini belirtti. Eren Holding, burada ise kendilerinin dava açtığını söyledi. Taklit ürünler konusunda da bilgi veren şirket şu bilgileri verdi: "En fazla Lacoste ayakkabılarda taklide rastlıyoruz. Bir Lacoste babet outlet olsa en ucuz 75-80 TL olur. Bunu 40 TL'ye satan siteler var. Biz bunları o siteden alıyor sonra taklit olduğunu ispatladıktan sonra dava açıyoruz. Bu şekilde çok fazla şikayet geliyor."
 
Türkiye'de ünlü markaların davalarını yürüten Avukat Dr. Cahit Suluk, e-ticaret sitelerinin artışı ile birlikte taklit ürün satışlarının çok büyük rakamlara ulaştığını söyledi. Şu anda en fazla Armani ile ilgili davaların görüldüğünü ifade eden Avukat Dr. Cahit Suluk, şöyle konuştu: "Konuyla alakalı yasa önceki gün bu konu Meclis'te tartışıldı. Daha ağır cezalar gelecek. Lacoste'dan Burberry'ye, Louis Vuitton'dan Adidas'a kadar lüks markaların hepsinin internette taklidi satılıyor. Son dönemde bu konudan dolayı en çok Armani dertli. Davalarını biz yürütüyoruz. Tekstil kısmı da var ama şu sıralar saat ile ilgili taklitler artmış durumda."
 
Tuzağa düşmeyin!
 
Sanal alemde fırsat takipçilerinin çok uyanık olması gerektiğinin altını çizen sektör temsilcileri, şu uyarılarda bulunuyor:
 
Alışveriş yaptığınız site hakkında mutlaka bilgi sahibi olun. İnternette kısa bir araştırma bu konuda ipuçları verecektir.
 
Alınan ürün orijinal ise faturada marka ismi yazar. Markası yazmayan ürünü iade edin.
 
Daha çok büyük, kurumsal ve tanınmış sitelerden alışverişi tercih edin. Küçük ve yeni kurulmuş sitelerden alışveriş yaparken iki kere düşünün.
 
Ürünün fiyatı olması gerekenden çok düşükse sorgulayıcı olun.