'Mısır özlü' çevreci pantolon

Şirikçioğlu Tekstil, mısır bitkisinden elde edilen lifle dokunan kumaşlardan üretilmiş doğa dostu giysiler imal etme hazırlığında. Çevre dostu ipliklerle üretilen kumaşlar, teri çeken, ileri derecede rahatlık sağlayan pantolonlara dönüşecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Kaynakların hızla tükenmesiyle birlikte, geri dönüşümlü ürünleri tercih eden bilinçli tüketicilerin sayısı da hızla artıyor. Ambalajdan yapı elemanlarına kadar, çevreye zararı en az, geri dönüşümü ise en fazla ürünlerin tercih edilmesi sanayicileri de bu tarz üretime yönlendiriyor. 

Çevreye duyarlı üretimde gelecekte en çok etkilenmesi beklenilen sektörlerin başında tekstil geliyor. Türkiye’de de bu alanda önemli işlere imza atılıyor. 

“Made in Kahramanmaraş” damgası 

Kahramanmaraş’taki Şirikçioğlu Tekstil Sanayi İşletmeleri de, gelişen çevre bilincine paralel olarak mısır bitkisinden elde edilen lifle dokunan kumaşlardan üretilmiş doğa dostu giysiler imal etme hazırlığında. Şirket, bu üretim için Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesindeki Sanayi Bölgesi’nde 50 dönümlük arsaya, 15 ve 50’şer milyon euroluk komplike iki yatırım gerçekleştiriyor. Modern teknolojiyle tesis edilen fabrikalarda çevre dostu ve özellikli iplik üretimi gerçekleştirilecek. Bu ipliklerle üretilecek kumaşlar, yakın bir gelecekte, teri çeken, ileri derecede rahatlık sağlayan çevreci pantolonlar olacak. Pantolonları, hepsi çevre dostuolan diğer tekstil ürünleri takip edecek.

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan Şirikçioğlu Tekstil Sanayi İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, rekabetin yoğun olduğu dünya piyasalarında hem farklı ve kaliteli, hem de uygun fiyatlı üretim yapmak zorunluluğu olduğunu kaydetti.

sirikci.jpg

Dünyada gelişen çevre bilincini dışlayan bir üretimin giderek geçerliliğini yitirmekte olduğunu belirten Şirikçi, mısır çöpünden elde edilen sustans adlı özel bir elyafla dokunacak kumaşla yapılacak üretim için hazırlıklarını tamamladıklarını, 2015’in ilk aylarında seri üretime geçeceklerini vurguladı. 

Mısır özlü kumaş 

Sustansın, denimde (kot kumaşı) şimdiye hiç kullanılmadığını belirten Şirikçi, “Bu elyafı dünyada ilk kez denim üretiminde biz kullanıyoruz. Bu elyaf sayesinde ürünler daha yumuşak daha doğal. Teri anormal biçimde emiyor. İçerisinde kimyasal barındırmıyor ve geri dönüşümü çok yüksek. Ürettiğimiz her ürüne, özellikle de pantolonlara birer etiket vereceğiz ve üzerinde “Bu ürün çevre dostu sustansla yapılmıştır” ibaresi yer alacak. İnsanlar, giydiklerinin hikayesini de öğrenecekler. Giydikleri kumaşın tamamen çevre dostu, bitkisel içerikli, mısır özlü olduğunu öğrendikleri zaman da kumaşa bakışları daha farklı olacak” dedi. Tamamen yeni teknolojik makinelerle open-end sistemi üzerine kurulan tesisin, daha üst versiyonlu iplik üretimine imkan tanıdığını kaydeden Atıf Şirikçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Openend tesisimizdeki istihdamımız 150 kişi. Yeni teknolojinin üretimi fazla olacağı için daha sonradan bu sayı 250 kişi olacak. İnsan hatasını en aza indiren sistem enerjiden büyük tasarruf sağlıyor ve piyasada olmayan ya da örneği çok az olan, daha ince, daha özellikli ipliklerin üretimine izin veriyor.”