'Tasarım desteği, sektörümüz için milat olacak'
Firma başına 1,4 milyon dolarlık tasarım desteğinin hazır giyim sektörü için milat olacağını söyleyen TGSD Başkanı Fayat, "Markalarımız daha çok değer kazanacak. Türkiye kazanacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, "Firma başına 1,4 milyon dolarlık tasarım desteği hazır giyim sektörü için milat olacak. Bu sayede firmalarımız ciddi destek alacak" dedi.
TGSD'den yapılan açıklamaya göre, Destek Patent'in desteği ile düzenlenen Tasarım Tebliği Semineri'nin açılışında Fayat, 2014'ün sonunda güncellenen Tasarım Tebliği'nin hazır giyim sektörü için milat olduğunu, tebliğ sayesinde markaların çok daha büyük değer kazanacağını belirtti.
Fayat, hazır giyimin Türkiye'de katma değeri en yüksek sektörlerden biri olduğunu belirterek, hazır giyim ihracatında hala 23 dolar olan kilogram başına getirinin giderek yükseldiğini vurguladı.
Sektör ihracatının yüzde 13 düştüğü bir ortamda katma değeri daha yüksek ürünler geliştirmeye devam ettiklerini belirten Fayat, "Firma başına 1,4 milyon dolarlık tasarım desteği hazır giyim sektörü için milat olacak. Bu sayede firmalarımız ciddi destek alacak. İhracatçılarımızın moda, endüstriyel tasarım ve inovasyon kapasiteleri artırılarak, katma değerli ürün üretmeleri teşvik edilecek. Markalarımız daha çok değer kazanacak. Türkiye kazanacak" ifadelerini kullandı.
"Destek zincirinin son halkası tamam"
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Markalaşma ve Ar-Ge Daire Başkanı Mehmet Ali Kılıçkaya ise firmaların ürün değerini ve ihracat kapasitelerini arttırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Tasarım Teşviği ile destek zincirinin son halkasını tamamladıklarını vurgulayan Kılıçkaya, şunları kaydetti:
"Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi'yle stratejisi, hedefi olan, katma değeri yüksek ürün ihraç etmek için tasarım yapmak isteyen firmalarımıza teşvik vermek istiyoruz. Teşvikten yeni tasarım ünitesi kuran ya da mevcut tasarım departmanını geliştirmek isteyen firmalar yararlanabilecek. Firmalara kurdukları tasarım ünitesi için harcadıkları paranın yüzde 50'si devlet tarafından ödenecek. Ancak ödenecek teşvik miktarı firma başına 1,4 milyon doları geçemeyecek. Süresi maksimum 5 yıl olacak teşvikten firmalarımız sadece bir kez faydalanabilecek. Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi'nde teşvikler üç başlık altında toplandı. Her firmaya tasarımcı, modelist ve mühendis istihdamı için bir milyon, alet, teçhizat ve yazılım için 250 bin, seyahatler için de 150 bin dolara kadar teşvik ödemesi yapılabilecek."
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz ise özgün tasarımların firmalara kazandırdığı avantajları anlattı. Yamankaradeniz avantajları, rekabet gücü, müşteri ile duygusal bağ, yüksek katma değer, pazarı yönetebilme, özgün özellikleri koruma ve kurum değerine katkı olarak sıraladı.