AKİB'in hazır giyim ihracat geliri arttı

AKİB bünyesinde, yılın ilk 8 ayında gerçekleştirilen hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artışla 278 milyon dolara ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MERSİN - Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde (AKİB) hazır giyim ve konfeksiyon ihracat geliri, ilk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 278 milyon dolara ulaştı.  

AKİB verilerinden derlenilen bilgilere göre, geçen yıl ağustosta 22 milyon 119 bin dolar olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracat geliri, bu yılın aynı ayında yüzde 106 artışla 45 milyon 634 bin dolara yükseldi. 

Geçen yılın ocak-ağustos döneminde 185 milyon 432 bin dolar olan ihracat ise yılın ilk 8 ayında yüzde 50 artarak 278 milyon dolara çıktı. 

Artışta, Romanya'ya yapılan ihracattaki yükseliş etkili oldu. Romanya'ya bu dönem 41 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hayri Uğur, AA muhabirine, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün, istihdam ve katma değeri yüksek ürünler nedeniyle Türkiye'nin en önemli sanayi kollarından olduğunu belirterek, "İhracatımızın artması, 2023 hedeflerine ulaşılmasına büyük katkı sağlayacak" dedi. 

Suriye ve Mısır'a ihracat arttı 

Başkan Uğur, yılın ilk 8 ayında, olayların yaşandığı Suriye ve Mısır'a gönderilen ürünlerde de bir önceki yılın aynı dönemine oranla artış yaşandığına dikkati çekerek, "Suriye'ye gerçekleştirilen ihracat yüzde 49 artarak 5 milyon dolara ulaştı. Mısır'a ihracat da yüzde 42 artışla 334 bin 459 dolar oldu. Irak'a ihracat ise yüzde 36 düşüşle 4,6 milyon dolar olarak gerçekleşti" diye konuştu. 

En çok ihracat yapılan ülkelerin başında Romanya geldiğini, bu ülkeyi Almanya ve İspanya'nın takip ettiğini anlatan Uğur, kalan 4 ayda da aynı başarıyı yakalamayı hedeflediklerini ifade etti. 

Eğitim veriliyor 

Uğur, AKİB bünyesinde, uzun ve kısa vadede ihracata katkı sağlamayı hedefleyen projeler ürettiklerini, Dış Ticaret ve Lojistik Meslek Lisesi'nde bu alana yönelik eğitim verilmeye başladığını kaydetti. 

Okul sayesindeki gençlerin donanımlı yetişeceğine dikkati çeken Uğur, şöyle devam etti: 

"Geçen yıldan bu yana bölgemizde yer alan üniversitelerle 'Dış Ticaret Tezsiz Yüksek Lisans Programı' gerçekleştirmekteyiz. Adana'da Çukurova Üniversitesi, Mersin'de Mersin Üniversitesi, Hatay'da Mustafa Kemal Üniversitesi ve Kayseri'de Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ile bu hususta iş birliği yapıyoruz. Bunun yanı sıra firmaların ihracatını artırmaya yönelik seminerlerimiz, bilgilendirme toplantılarımız ve eğitimlerimiz de devam ediyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir