Rusya'nın rüzgarı bebe giyimde hemen esti

BEKSİAD Başkanı Atalay, ilişkilerin geçen yılki kriz sonrası bıçak gibi kesildiğini hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya yaptığı ziyaret sonrası yaşanan olumlu havanın sektörde hemen hissedildiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bebe-Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, sektör açısından Rusya pazarının alım kapasitesinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Bu ülkeyle ticari ilişkilerimizin kesilmesi bize büyük bir sıkıntı vermişti ama inşallah bu sıkıntıyı da geçmiş olduk." dedi.

Atalay, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin son 20 yılda Rusya ile çok iyi ilişkiler kurduğunu söyledi.

Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörünün en üst alıcılarından birinin Rusya pazarı olduğunu belirten Atalay, ilişkilerin geçen yılki kriz sonrası bıçak gibi kesildiğini hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeye yaptığı ziyaret sonrası yaşanan olumlu havanın sektörde hemen hissedildiğini ifade etti.

Atalay, yakın zamanda Rusya'dan çok ciddi alıcıların gelmesini beklediklerini vurgulayarak, ilişkilerin düzelmesiyle ticari anlamda hem kendi sektörlerinde hem de diğerlerinde çok olumlu gelişmelerin yaşanacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

"Önümüzdeki süreçte daha iyi çalışmalar olacak"

Ticari ilişkilerin eski seviyesine gelmesi için her iki tarafın da ciddi gayretleri bulunduğunu vurgulayan Atalay, yakın zamanda her iki ülkenin menfaati doğrultusunda çok güzel gelişmeler olacağını belirtti.

Atalay, Rusya ile ticari ilişkilerinin çok uzun yıllara dayandığına işaret ederek, "Rusya nitelik ve kapasite anlamında alımı çok yüksek bir ülke. Dolayısıyla bu ülkeyle ticari ilişkilerimizin kesilmesi bize büyük bir sıkıntı vermişti ama inşallah bu sıkıntıyı da geçmiş olduk. Önümüzdeki süreçte çok daha iyi çalışmalar olacak." diye konuştu.

"Başlangıçta ucuz ürünler talep etti"

Rusların, bebe ve çocuk konfeksiyonunda özellikle Türk ürünlerini tercih ettiğini belirten Atalay, "Onlar ve bizim açımızdan son 20 yıl içinde çok güzel gelişmeler oldu. Rusya'dan başlangıçta çok ucuz ürünlere talep gelirken, geçtiğimiz 3-5 yıl içinde kaliteli ve nitelikli mallara da talep oldu. Bizim ürünlerimize karşı çok olumlu değerlendirmeleri var. Bu da bizim ve bizim gibi sektörlerin gelişmesine olağanüstü katkı sağladı." değerlendirmesinde bulundu.

"Made in Turkey" etiketi ihracat

Atalay, Bursa'nın bebe ve çocuk konfeksiyonu imalatında Türkiye'nin öncü kentlerinden biri olduğuna da değinerek, Bursa'da üretilen ürünlerin dünyanın birçok ülkesine "Made in Turkey" etiketiyle satıldığını, bununla gururlandıklarını ancak daha iyi konuma ulaşmak çalıştıklarını ifade etti.

Uzakdoğu'ya henüz ulaşamadıklarını belirten Atalay, "Ama 4 kıtaya ürünlerimizi ihraç eden bir ülkeyiz. Tüm İslam dünyasına ve 4 kıtaya ürünlerimizi satıyoruz." dedi.

Atalay, yakın coğrafyadaki sıkıntılar nedeniyle geçen yıllara göre siparişlerde bir azalma olduğuna işaret ederek, "Maalesef bu istikrarsızlık bizim sektöre de yansıyor. Her şeye rağmen biz üretimlerimizi tasarımlarımızı en iyi şekilde üretmeye ve ülkemizin şehrimizin adını duyurmaya çalışıyoruz. Geçen yıllara nazaran biraz düşüş var diyorsak da biz üretimlerimize yılmadan devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Tanıtım için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle ABD ve Güney Afrika'ya gittiklerini, yakın zamanda Almanya'ya da gideceklerini anlatan Atalay, "Önümüzdeki dönemde inşallah Suudi Arabistan, İran, Cezayir gibi ülkelerde de sektörümüzü tanıtma gayretimiz var." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir