Bebeciler Amerika pazarına Las Vegas’tan girecek

Bebe ve çocuk konfeksiyonu üreticileri 12 milyar dolarlık Amerika pazarından pay almak için harekete geçti. Sektör temsilcisi 21 firma ekim ayında Amerika’daki dünyanın en büyük bebe ve çocuk konfeksiyonu fuarında stant açacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT 

BURSA - Amerika’daki 12 milyar dolarlık bebe ve çocuk giyimi pazarından pay almak isteyen Bursa bebe ve çocuk konfeksiyonu üreticileri rotayı kıtaya çevirdi. Geçen yıl Amerika’daki dünyanın en büyük bebe ve çocuk konfeksiyonu fuarını ziyaret eden bebeciler, bu yıl ekim ayında 21 firma ile stant açmaya hazırlanıyor. Hedef, Amerika pazarında kalitesiz Çin malları ile pahalı İtalya ve İspanya malları arasındaki boşluğu doldurmak. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkan Vekili ve Bebetto Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Okyay, BTSO olarak, Türkiye’de bebe ve çocuk konfeksiyonu üretimin yüzde 80’inin karşılandığı Bursa’da sektör temsilcilerinden gelen yoğun talep üzerine 38 firmanın katılımıyla yeni bir Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (Ur-Ge) projesine start verdiklerini kaydetti. Sektörün dünyaya açılması için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Okyay, Bursa’nın bin 500’ü aşkın üreticiyle bu alanda Türkiye’nin üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini yaptığını, bu alandaki ihracatın ise yüzde 40’ının Laleli aracılığı ile karşılandığını ifade etti. İlk URGE projesi kapsamında çeşitli ülkelere ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Mesut Okyay, bu yıl özellikle Amerika pazarına yöneldiklerini açıkladı. Okyay; “Amerika, 12 milyar dolarlık bebe ve çocuk konfeksiyonu pazarıyla bizim için büyük bir pazar. Amerika gibi uzak ve zor bir pazara girmek kolay değil ama çevre ülkelerde yaşanan sorunlar bizi yeni arayışlara itti. Geçen yıl ekim ayında Amerika’da bir fuar ziyareti yaptık. Bu yıl ekim ayında Las Vegas’ta düzenlenecek olan dünyanın en büyük bebe ve çocuk konfeksiyonu fuarında ise katılımcı olarak yer alacağız. Burada Bursalı 21 firma stant açacak. Bu da Amerika’da sektörümüzü, kalitemizi, üretim gücümüzü tanıtmamız, pazara giriş yapabilmemiz açısından önemli bir adım olacak” dedi.

Pazar açılırsa KOBİ’lerin başarısı olacak

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Atalay da; “Son 10- 12 yıldır devletimizi sanayicinin yanında daha ciddi ve güçlü görüyoruz. Bebe ve çocuk giyim sektörü, Amerika’da ciddi bir pazar payına sahip. Böylesine ciddi bir pazarın bizim tarafımızdan çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Uluslararası ticaretimizi çok iyi bir alt yapı üzerine kurmalıyız. ABD, avantajları ve dezavantajları ile çok iyi ele alınmalı. Amerika, dünyanın en büyük ithalatçısı. 300 milyonluk nüfusa sahip Amerika pazarını mutlaka değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu. Fuarda katılımcı olacak firmalardan Ayfi Baby’nin Genel Müdürü Rıdvan Güler de şu değerlendirmeyi yaptı: “Almanya ve Amerika’daki fuarlara katılımcı olacağız. Kalitesiz Çin malları ile pahalı İtalya ve İspanya malları arasındaki boşluğu Türk firmaları olarak bizler doldurabiliriz. Sadece pazarın gereklerini sindirmemiz gerekiyor. Biz küçük firmalarız, sanayici veya fabrikatör değiliz. Atacağımız adımlar ve uzak pazarlarda elde edilecek olan başarı tamamen KOBİ’lerin başarısı olacak."

Güney Afrika'da Urumçi'ye kadar ihracat yapılıyor

Sektör olarak hedef pazarları arasında Afrika’nın da bulunduğuna işaret eden Mesut Okyay, Çin ile yoğun ticaret yapan Suudi Arabistan’ın da artık Türk mallarını tercih etmeye başladığını ifade etti. Katar, Bahreyn, Kuveyt gibi yerlerden ziyaretçi almaya başladıklarına değinen Mesut Okyay, Güney Afrika’nın hem bankacılık yapısı hem de çevresindeki ülkeler için lojistik üs olması anlamında avantajlı bir bölge olduğuna, İran ile de son 3 yıldır yükselen bir trend olduğunu anlattı. Irak ile de yoğun bir ticaret yapıldığını açıklayan Okyay, Çin’in Urumçi bölgesine de bebe ve çocuk konfeksiyonu ticaretinin artmaya başladığını, lojistik maliyetlerin düşürülmesi halinde bu ticaretin artabileceğini dile getirdi.