Finansçı ve hazır giyimciler Hong Kong yolunda

Hong Kong Yatırım Ajansı'nın Türk yatırımcılara çağrısı yanıt buldu. Finans sektöründen ve hazır giyim sektöründen birçok firmanın bölgeye ofis ve mağaza açmak için görüşmelerini sürdürdüğünü dile getiren WAIPA ve Hong Kong Yatırım Ajansı Başkanı Simon Ga

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

Yener KARADENİZ

İSTANBUL - Dünyanın en büyük finans merkezleri arasında yer alması ve Çin'e açılan kapı olması nedeni ile uluslararası birçok şirketin ofis açmak için yarıştığı Hong Kong'un yatırım çağrısına Türk yatırımcılar da cevap verdi. Şu anda bölgede 70'den fazla uluslararası bankanın temsilciğinin bulunduğuna dikkat çeken Hong Kong Yatırım Ajansı ve WAIPA Başkanı Simon Galpin, geçtiğimiz yıl finans kuruluşlarına yaptıkları çağrının yanıt bulduğunu ve bir çok şirketin bölgede ofis açmak için görüştüğünü söyledi. Türkiye ziyareti sırasında Dünya Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Hong Kong Yatırım Ajansı ve WAIPA'nın Başkanı Simon Galpin, hazır giyimcilerin de bölgeye daha çok alışveriş için gelen 48.5 milyon turist sayısı üzerine mağaza açmak istediğini söyledi. Galpin Hong Kong'un dünyadaki bir çok şirket için cazibe merkezi olmasının nedenini şöyle açıkladı: "Her şeyden önce ulaşım için çok ciddi avantaj sağlıyor. Çin'in dünyaya açılan kapısı. Finans sektörü çok güçlü olduğu için finansman çeşitliliği çok fazla ve maliyeti çok düşük. Honk Kong, Çinli şirketlerin de yurt dışına açılmak için kullandıkları lokasyon olduğu için Çinli şirketler ile ilişkilerini güçlendirmek isteyenlere avantajlar sağlıyor. 1 dolara şirket kurma ve düşük vergiler devam ediyor. Bunun ötesinde vergilerin basitliği ve düşük olması kanunlar ile garanti altına alınmış. Çok anlaşılır bir vergi yasası var ve çok sık değişmiyor."

Global merkezler Hong Kong'a taşınıyor

Bu avantajlardan dolayı ülkede uluslararası şirketlerin artık genel merkezlerini bile Hong Kong'a taşıdığına dikkat çeken Simon Galpin, son olarak GE, Schnaider  ve Nissan gibi şirketlerin global ofislerini Hong Kong'a açtığını söyledi. Bu avantajlardan dolayı Türk şirketlerine çağrılarını yineleyen WAIPA Başkanı Simon Galpin, "Şu an Hong Kong'a gelmek için görüşmelerini sürdüren bankalar ve portföy şirketleri var. Son olarak Bahçeşehir Üniversitesi ofis açtı.  Finans şirketlerinin yanı sıra elektronik ürünler ile ilgili ticaret yapan firmalar ve lojistik şirketleri de ofis için görüşmelerini sürdürüyor" diye konuştu.

Hong Kong, dünyanın en büyük finans merkezleri arasında olmasının yanı sıra önemli bir turizm merkezi. Her yıl 50 milyona yakın turist bölgeyi ziyarete geliyor ve bunların büyük bir kısmının amacı alışveriş. Geçtiğimiz yıl 48.5 milyon turistin Honk Kong'u ziyaret ettiğini kaydeden Galpin, şöyle devam etti: "Hong Kong dünyanın en önemli alışveriş merkezlerinden biri ve en büyük markaların yer aldığı bir pazar. Türk markalarının da orada yer alması gerekiyor. Türkiye'de markaların globalleşmesi için teşvikler de var. Perakende sektöründeki önemli markaları hedefledik ve bu alanda çok ciddi ilerleyen görüşmelerimiz var. Çok yakında Türk mağaza ve markalarını Hong Hong'da göreceğiz. Hong Kong'da KDV de olmadığı için lüks tüketim ürünleri çok daha uygun. Louis Vuitton en büyük mağazalarından biri orada. Gucci'nin İtalya'dan daha fazla Honk Kong'da mağazası var. Lüks markalar için en ideal yerlerden biri."

2011'de 83 milyar dolar FDI girişi gerçekleşti

Hong Kong Doğrudan Yabancı Yatırımda da (FDI) dünyanın en fazla yatırım çeken bölgeleri arasında. 2011'de 83 milyar dolar doğrudan yatırım çeken özel bölgenin yurtdışına yaptığı yatırım da aynı oranda gerçekleşti. Kriz sonrası düşen FDI'da son yıllarda yavaş yavaş artışın başladığına işaret eden Simon Galpin, "FDI girişinde gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir artış yaşanıyor. Eskiden yüzde 50'nin altında olan FDI'dan aldıkları pay şimdi yüzde 50'yi geçti. Özellikle Türkiye bu resmin içinde önemli bir yeri var ama buradaki aslan payı Çin'e ait" şeklinde konuştu. Çin 2012'nin ilk altı ayında toplamda 59.1 milyar dolar değerinde yabancı yatırım çekti. Ülke bir ö önceki yılın aynı döneminde 60.9 milyar dolar yabancı yatırım çekmişti. Geçtiğimiz sene ile ilgili tam rakamların açıklanmadığını söyleyen Simon Galpin, en fazla FDI girişinde 2011'de  4. Sırada yer aldıklarını geçtiğimiz yıl ise 3. Sıraya yükseleceğini söyledi.

Avrupalı melek yatırımcılar da Hong Kong'ta

[PAGE]

 

Avrupalı melek yatırımcılar da Hong Kong'ta

WAIPA ve Hong Kong Yatırım Ajansı Başkanı Simon Galpin, bölgede girişimci sayısında da önemli artışlar yaşandığına dikkat çekti. Özellikle AB'den pek çok girişimcinin gelip yeni şirketlerini Hong Hong'da kurduklarını vurgulayan Galpin, "Şirket kurma maliyetleri, düşük vergiler ve ortak bulmanın ve iş yapmanın kolay olması gibi etkenler Türkiye'de melek yatırımcı olarak bilinen girişimcilerin bölgeye akın etmesini sağladı. Bunun ötesinde kamu ve özel sektörden de çok  ciddi bir destek var. Bu alanda girişimcilere destek vermek için pek çok teknoparklar şirketler kuruldu son zamanda. Yerel partner bulma şartı yok. Finansman maliyetleri çok düşük. Çünkü Hong Kong doları 30 yıldır  ABD dolarına çapalı durumda.  Faizleri de ABD'deki FED belirliyor." Diye konuştu.

Yatırımcılara Renova'da ücretsiz danışmanlık

Hong Honk'a yatırım yapmak isteyenler için Renova da ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Renova'nın kurucusu ve Genel Müdürü Didem Engin, Hong Kong Yatırım Ajansı'nın Türkiye temsilcisi olduklarını söyleyerek "Asya ile iş yapmak isteyen şirketlere ücretsiz olarak bilgilendirmeler sunuyoruz. Dolayısıyla Hong Kong ile ilgili fikir bilgi almak isteyen anında bize danışabilirler. Onun dışında bu iş konseylerinde de çok aktif bir şekilde hem oradan buraya hem de buradan oraya yatırım çekmeyi ve iş yapılmasını DEİK bünyesi altında yardımcı olamaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
DATE:10-06-13