Hazır giyimciler bürokrasiyi koordinasyon kuruluyla aşacak

“Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracat Koordinasyon Kurulu” kurulması için Ekonomi Bakanlığı’na başvurduklarını bildiren UHKİB Başkanı Şenol Şankaya, bu sayede bürokratik engelleri aşmayı planladıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, ihracatçıların çok sayıda bakanlık ile olan işlerinde etkinlik ve verimlilik sağlanması için bir “Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracat Koordinasyon Kurulu” kurulması gerektiğini, bunun için bakanlığa başvuruda bulunduklarını söyledi. Ekonomi Bakanlığı başkanlığında oluşturulacak koordinasyon kurulunda Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yer alması öngörülüyor. Şenol Şankaya, “Türkiye’nin güçlü sektörlerinden olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü desteklenmeli. Güçlü olduğunuz sektörleri elinizde tutmanız lazım. Güçlü sektörler ülke ekonomisinde lokomotif konumdadır. Bu önerimizi bakanlığa sunduk. 19 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip sektörde yakalanacak yüzde 1’lik bir artış bile pek çok sektörün yıllık ihracat rakamına bedel. Bunu korumamız ve sürdürülebilirliğini sağlamamız gerekiyor” dedi. Yeni yatırım teşvik uygulamalarında da iyileştirmeler yapılması gerektiğini savunan Şenol Şankaya, asgari geçim indirimi ödemelerinin kamu desteği kapsamına alınması, ilk yatırım sonrası yapılan ilave yatırımlarda orijinal teşvik unsurlarının uygulanması, mevcut tesislerdeki makinelerin yeni yatırımlarda teşvik uygulama kapsamına alınması, 1. ve 2. bölgelerdeki modernizasyon yatırımlarının da bölgesel teşvik kapsamına alınması gerektiğini dile getirdi. 

Green Peace’in marka baskısı Türkiye’ye yarayacak 

Amerikan Merkez Bankası kararları ile döviz kurlarındaki dalgalanmaların artacağını beklediklerini kaydeden Şankaya, “Bu nedenle sektör tedirgin. Herkes bir önlem arayışında” dedi. 

Avrupa Birliği’nin en yüksek alımı Uzak Doğu’dan dolarla yaptığını, dolardaki artıştan dolayı yüzde 10 bir artış yaşanacağını vurgulayan Şankaya, AB ülkelerinin Uzak Doğu yerine Türk hazır giyim sektörüne yöneleceğini belirtti. 

Şenol Şankaya, Türkiye’nin Uzak Doğu’ya göre yüzde 30 daha pahalı olduğunu ifade ederek, “Bundan 3 sene öncesine kadar bu oran yüzde 18’lerdeydi. Bu farkı sektör bir miktar aşabiliyordu. Son zamanlardaki artış bizi biraz uzaklaştırmıştı. Fakat paritenin etkisiyle bu makasın yeniden aşağıya düşeceğini ve ikinci 6 aydan sonra Türkiye’ye doğru tekrar bir talebin oluşabileceğini bekliyoruz. Bu da dolar/euro paritesi etkisiyle olacak. 2015’i çok iyi yönetmemiz lazım. Bir endişe var ama bunu sektör iyi yönetebilirse fırsata da çevirebiliriz. Öte yandan Green Peace’in son yıllarda markalara yaptığı baskı da bizi ön plana çıkarıyor. Çünkü Türkiye’deki çalışma ortamı, servis kalitesi ve sosyal uygunluk alanındaki gelişmeler bize artı puan olarak geri dönüyor” şeklinde konuştu.. 

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün son yıllarda katma değerli ürünlere yöneldiğini de vurgulayan Şankaya, 2010 yılında 25,4 dolar/kilogram olan ihracat değerinin 2014 yılında 34 dolar/kilograma çıktığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir