Hazır giyimciler ihmal edilen Fransa’ya çıkarma yaptı

Fransa’ya çıkarma yapan İHKİB’in organize ettiği sektörel ticaret heyeti kapsamında 26 hazır giyim üreticisi, bir gün Lille, bir gün de Paris’te ülkenin en büyük alışveriş zincirleri ile bire bir görüşmeler gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

PARİS - Türk hazır giyim sektörü, biraz ihmal edildiği fark edilen Fransa’ya iki günlük bir çıkarma gerçekleştirdi. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) organize ettiği sektörel ticaret heyeti kapsamında 26 hazırgiyim üreticisi, bir gün Lille, bir gün de Paris’te ülkenin en büyük alışveriş zincirleri ile birebir görüşmeler gerçekleştirdi. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bunun Fransa’da düzenlenen ikinci ticaret heyeti olduğunu belirterek, “Fransa biraz ihmal edilmiş. Lille tekstilin merkezi, büyük mağazalar zincirlerinin merkezi. Fransa pazarını tekrar zorlamak için buradayız” dedi.

Paris ve Lille’deki etkinliklerde aralarında Zapa, Le Redoute, Cevimod, Monoprix, Derhy, Cenifer, Promod, Camaı’nin de bulunduğu 50’ye yakın firma ile ikili görüşmeler gerçekleşti. 2014 yılında Türkiye, Fransa’ya 1,1 milyar ABD Doları değerinde hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. Fransa, son 5 yıla kadar ülkede hazır giyim üretimi devam ettiği için Türk üreticilerin odaklandığı ülkelerden biri olmadı ancak son dönemde ülkenin ithalatında hızlı bir artış var. Fransız alıcılar dolar-euro paritesi nedeniyle Çin’den uzaklaşınca Türkiye’den alıma daha sıcak bakar olmuş. Örneğin dev spor mağazaları zinciri Decathlon alımının büyük bölümünü Türkiye’ye yönlendirmiş. 

Türkiye Ticaret Merkezleri bu yıl kurulacak 

G20 toplantıları için Fransa’da olan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İHKİB etkinliğinin Paris ayağına katıldı. Bakan Yardımcısı Yıldırım ile temaslarının ardından sohbet etme imkanı bulduk. Yıldırım, bu tip ticaret heyetlerinin nokta atışı yaparak doğrudan ihracata yansıdığını vurguladı. İhracata destek için Türkiye Ticaret Merkezleri projesine hız verdiklerini anlatan Yıldırım, Almanya’dan İran’a, İngiltere’den ABD’ye kadar pek çok ülkede merkezlerin kurulacağını söyledi. “2015 yılında bu projeyi birkaç şehirde hayata geçirebileceğimizi umuyorum” diyen Ekonomi Bakan Yardımcısı, her sektörden birlik ve derneklerin bu konuda çalışmalarını hızlandırdığını belirtti. Yıldırım, “Yılın ikinci altı ayında çok sayıda sektörel dernekten ticaret merkezi kurmak için proje gelecek. Çok yer için talep olacak, olmalı da. Böylece bu odak ülkelerde 365 gün alım heyeti düzenliyor olacağız. Merkezlerin metrekareleri sektöre ve şehrin özelliklerine göre belirlenecek. Örneğin mermer sektörü için daha büyük alanlı merkez kurulacak. Hedef ülkelerde bu merkezlerin maliyetinin yüzde 70’ini bakanlık karşılayacak” dedi.

ABD’ye ihracat %16.5 arttı, ikinci yarı telafi dönemi olacak

İhracatçılar için son aylar parite hesaplarıyla geçiyor. İhracat rakamlarında 5 aylık yüzde 8.3’lük düşüşte paritenin etkisi de söz konusu. Yıldırım, temmuz ayından itibaren ihracatta bir toparlanma olmasını beklediklerini açıkladı. Yıldırım, “Bu dönem seçim, eylemler, kur derken birçok faktör bir araya gelince ihracat negatif etkilendi. İhracatın bu yıl azalmaması başarı olur. İkinci yarı, ilk yarının kayıplarının telafi edileceği bir dönem olacak” dedi. Hikmet Tanrıverdi bu noktada hazır giyimde de ikinci yarıda ilk yarıda yapılan çalışmaların meyvelerini toplayacaklarını ifade etti. Mayıs sonu itibariyle ihracatta en önemli artış ise ABD’ye. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım yüzde 16.5’lik bir ihracat artışı olduğunu belirtirken, bu yıl ABD’ye 650 milyon dolarlık ihracatın 1 milyar dolara çıkacağını öngördü. 2016’da ise kota öncesi rakama, 1.5 milyar dolara çıkacağı hesaplanıyor. Bir ihracat artışı da Erbil’e. İran’a ihracatta da ticaret anlaşması sonrası önemli artış beklediklerini belirten Yıldırım, her iki ülkeye sektörel ticaret heyeti düzenlenmesi için yoğun talep olduğunu da ifade etti.

Fransız polislerinin çorabı Türkiye'den

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Karaca, Fransa’ya düzenlenen ticaret heyetinin önemli etkileri olacağını düşünüyor. Çünkü Fransa, potansiyeli henüz hazır giyimciler tarafından tam olarak değerlendirilememiş bir pazar. Karaca için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Çünkü sahibi olduğu Ultra Çorap bugün Fransız asker ve polislerinin çoraplarını üretiyor. Yıllık 2 milyon 240 bin euroluk bir satış bu. Karaca, ürettikleri çorapların çok titiz denetimlerden geçtiğini belirtiyor.