Hazırgiyim ihracatı yüzde 10 arttı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Negrin, "Avrupa'da ekonominin rayına girmesiyle birlikte hazırgiyim ihracatı yüzde 9-10 aralığında arttı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Avrupa'da ekonominin rayına girmesiyle birlikte hazırgiyim ihracatının yüzde 9-10 aralığında arttığını belirterek, yaşanan bahar havasının devam etmesi için Merkez Bankası'nın faiz oranlarını kademeli olarak indirmesini beklediklerini kaydetti.

TGSD tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi'nin sonuçlarını değerlendiren Negrin, endeksin başlangıcını oluşturan 2007 sonundan bugüne kadar ilk kez karlılıkta başa baş seviyenin yakalandığını aktardı.

Negrin, bu durumun oluşmasında kurlardaki artışın büyük rolü olduğuna işaret ederek, "Son 12 aydır ihracatımız hem ürün hem fiyat bazında sürekli artıyor. En büyük pazarımız olan Almanya'ya yaptığımız ihracat 2014 ilk çeyrekte 2013'e göre yüzde 8,4 arttı. İkinci sıradaki İngiltere'de yüzde 6,8, üçüncü İspanya'da ise yüzde 9,1'lik ihracat artışı elde ettik. İlk 15 ülke içinde Romanya'da yüzde 76,6 Polonya'da yüzde 69,2 Irak'ta ise yüzde 31,2 oranlarında yükselme kaydettik" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da artan perakende harcamalarının, ihracatlarının yükselmesinde önemli bir faktör olduğunun altını çizen Negrin, şunları kaydetti:

"İhracatımızın yüzde 75'ini Avrupa'ya yapıyoruz. Euronun 3 TL'ye çıkması karlılığımızı son derece olumlu etkiledi. 5 yıl boyunca sürekli gerileyen karlılığımızda uzun bir aradan sonra ilk kez karlılıkta 2007 sonu ile başa baş bir seviye yakaladık. Bunu sektörümüzün ve ülkemizin geleceği adına kaybetmememiz gerekiyor. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası ocak ayında faizlerde kuvvetli bir artışa gitmişti. Yerel seçimler sonrasında oluşan koşullar içinde faizlerin 1-2 puan indirebileceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası kademeli faiz indirimine giderse TL'nin yeniden değerlenmesini engelleyebilir. Biz sonuçta firmalarımızın faiz kaynaklı zarar etmesinin önüne geçilmesini istiyoruz. Avro'da kurun 3 TL civarında tutulması hazır giyim ihracatı açısından son derece önemli, bu rakamın altı yakalanan olumlu trendi sıkıntıya sokacak.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir