İstanbul ‘moda’ konuşacak 2 milyar dolar 'iş' yakalanacak

İstanbul, 12 - 17 Ekim'de üç büyük moda organizasyonuna ev sahipliği yapacak. TGSD Başkanı Şeref Fayat, uluslararası 40 büyük alım grubunun İstanbul’a çıkarma yapacağını belirterek, orta vadede 2 milyar dolarlık iş hacminin yakalanacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN

İSTANBUL - Bu yıl ekim ayı İstanbul için hem modanın hem de ‘iş’in bir arada konuşulacağı bir ay olacak. 12 - 17 Ekim’de 31. IAF Moda Kongresi’ne evsahipliği yapacak İstanbul’da aynı tarihlerde 8. İstanbul Moda Konferansı ve Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul da gerçekleştirilecek. Organizasyonlar ise Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), İstanbul Moda Akademisi (İMA) ve Mercedes- Benz Fashion Week Istanbul işbirliğiyle gerçekleşiyor. Moda haftasıyla ilgili DÜNYA’ya konuşan TGSD Başkanı Şeref Fayat, 3 organizasyonun aynı tarihe getirilmesiyle önemli bir sinerji oluşturmayı amaçladıklarını ve bir süredir siyasi belirsizliklerle meşgul olan İstanbul’da yeniden ‘iş’in konuşulmaya başlayacağını söyledi. 

‘Amacımız eğlenmek değil, iş’ 

İstanbul Moda Konferansı ve IAF Moda Kongresi’ni yaklaşık bin kişinin takip edeceğine dikkati çeken Şeref Fayat, moda haftası kapsamında gerçekleşecek iş görüşmeleri için de uluslararası 40 büyük alım grubunun İstanbul’da olacağını kaydetti. Şeref Fayat’a göre, 12 - 17 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek iş görüşmeleriyle orta ve uzun vadede 2 milyar dolarlık bir iş hacmi yakalanacak. “Bu kadar kötü haberlerin geldiği bir dönemde amacımız eğlenmek değil iş konuşmak” diyen Şeref Fayat, şöyle devam etti: “O hafta modanın, tekstilin ve işin konuşulacağı bir hafta olacak. Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyonda kendi pazarlamasını yapması için buna ihtiyacı var. Önemli ihracat pazarlarına yakınız. Ancak modayı ve kaliteyi üretmeliyiz. Bu şekilde Türkiye’nin ihracat potansiyelini daha da artırabiliriz.” 

‘TTIP oturumuna iyi hazırlandık’

 Şeref Fayat, Moda Konferansı’nda gerçekleştirilecek panellerden en önemlisinin AB ve ABD arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret Anlaşması-TTIP ile ilgili olacağını ifade etti. Bu oturuma çok sıkı hazırlandıklarını kaydeden Şeref Fayat, “ABD’deki paydaşlarımıza Türkiye’nin bu anlaşmaya neden taraf olması gerektiğini anlatacağız” dedi. Bu amaçla bir tanıtım filmi hazırladıklarını dile getiren Şeref Fayat, şu ifadeleri kullandı: “TTIP’e Türkiye’nin taraf edilmesinin ABD’li tekstil ve hazır giyim sektörüne de önemli katkıları olacak. Bunu konferansta çok iyi anlatmalıyız. Bunun için çok önemli konuklarımız olacak konferansta. Bu konuya sektör olarak çok kafa yoruyoruz. Önümüzdeki bahar ABD’nin belirli eyaletlerinde road-show’lar yapacağız. Türkiye’yi ve sektörü daha iyi tanıtacağız.”

Hugo Boss’un Markadan Sorumlu CEO’su Christoph Auhagen gelecek

Moda Kongresi’nin açılışı, artık gelenekselleşen golf turnuvasıyla yapılacak, Moda Haftası’nda da bir dizi panel ve defi le gerçekleşecek. Şeref Fayat’ın verdiği bilgiye göre, 8. İstanbul Moda Konferansı ve 31. IAF Dünya Moda Kongresi, Hilton İstanbul Bosphorus Convention Center’da yapılacak. İki önemli etkinlikte de moda sektörüne yön veren isimler ve şirketlerin üst düzey yöneticileri yer alacak. Bu yıl katılımcılar arasında en dikkat çeken isim ise Hugo Boss’un Markadan Sorumlu CEO’su Christoph Auhagen. Yine, Topman Kreatif Direktörü Gordon Richardson, Ds-Concept- Intelligent Trade Finance yöneticisi Ansgar Huetten, Cotton Council International ve Cotton Incorporated Türkiye Program Direktörü Marsha Powell de etkinlikte yer alan isimlerden sadece birkaçı. Mercedes- Benz Fashion Week Istanbul kapsamında da Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı olan tasarımcı Mehtap Elaidi’nin moda kariyerindeki 15. yılı onuruna “Mercedes- Benz celebrates Mehtap Elaidi” defi lesi sunulacak. Ayrıca etkinlik için global ölçekte moda endüstrisinin oyuncuları İstanbul’a gelerek defi le ve sunumlara katılacak, trendleri takip edecek ve satın alma seçeneklerini değerlendirecekler.

Bu konularda ilginizi çekebilir