İthalat artık ayakkabı sektörünü daraltmayacak

Ayakkabı ithalatında, hakiki deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya da yüzde 30 ek vergi getirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de üretilmesine karşın ithalat baskısı nedeniyle zor günler geçiren yüksek teknolojili ayakkabı üreticileri, daha rahat nefes alabilecek. Sektör ithalatında, hakiki deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya da yüzde 30, ileri teknolojili ayakkabılarda ise yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değişen ek vergi getirildi. 

İTO Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Süleyman Gürsoy, ayakkabı sektörünün ithalat baskısı nedeniyle çıkmaz içinde olduğunu hatırlattı. 

Son düzenlemenin sektör için can suyu olduğunu dile getiren Gürsoy, "İmalathaneler birer birer kapanmaya başlamıştı. Kaldı ki Türkiye'de üretilmediği iddia edilen ileri teknolojili ayakkabılar dünya standartlarıyla aynı seviyede Türkiye'de de üretiliyordu. Ek vergiden sonra yüzde 90 olan ileri teknolojili ayakkabı ithalatının yüzde 50'ye düşeceğini öngörüyoruz" diye konuştu. 

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin ise yeni düzenlemeyle sektörün yüzde 30 büyüyeceğini belirterek, "Firmalarımız tam kapasite ile çalışamıyordu, artık tam kapasite çalışacağız ve 2023'te 2,5 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalayacağız. Nihai tüketici ek vergiden etkilenmeyecek, sadece ithalatçı firmaların kar marjı düşmüş olacak. Uygulamayla "Made In Türkiye' etiketiyle özellikle Ortadoğu'nun ayakkabı üssü olmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.  

 "Türkiye'de son yıllarda moda ve trend ayakkabı üretiminde de bir artış var" 

Terletmeyen, ayakta bakteri üremesine müsaade etmeyen ve daha çok spor amaçlı kullanılan yüksek teknolojili ayakkabılar yıllardır Türkiye'de üretiliyor. Ancak bu başarıya karşın sektör ithalat baskısı nedeniyle atağa kalkamıyordu. Çünkü yüksek teknolojili ayakkabılar Türkiye'de üretilmediği gerekçesiyle hiçbir ek vergi ödemeksizin iç pazara girebiliyordu. 

Bu nedenle Türkiye piyasasındaki yüksek teknolojili ayakkabıların yüzde 90'ı yurt dışından getiriliyordu. İç piyasada üretim gerçekleştiren firmaları açmaza sürükleyen bu uygulamaya, yurt dışından ithal edilen tüm ayakkabılara ek vergi konmasıyla çözüm getirildi. Şimdi sektör, yüksek teknolojili ayakkabı pazarında yüzde 50'lik, genel ayakkabı pazarında da yüzde 30'luk bir büyümeyle özellikle Ortadoğu'nun ayakkabı üretim merkezi olmaya hazırlanıyor. 

21 milyar çiftlik dünya ayakkabı pazarında 500 milyon çiftlik üretim kapasitesiyle 8. sırada yer alan Türkiye, kapasitesinin ancak yüzde 60'ını kullanabiliyor. Sektör 280 bin kişiye istihdam oluştururken, dolaylı olarak da 2,5 milyon kişinin geçimini sağlıyor. 

Yeni uygulamayla birlikte hakiki deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya da yüzde 30 ek vergi getirildi. İleri teknolojili ayakkabılarda ise yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değişen ek vergi uygulamasına geçildi. 

Uygulama, sektörde faaliyet gösteren firmaların yüzde 100 kapasiteyle çalışmasına ve firmaların 6. bölgede yatırım yapmasına olanak verecek. Sektörün 90 bin kişilik yeni bir istihdam alanı ve cari açığa 1 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağı öngörülüyor. 

Avrupa'da üretim kapasitesi olarak birinci sırada yer alan Türkiye'de son yıllarda moda ve trend ayakkabı üretiminde de bir artış var. Özellikle Rusya'nın ayakkabı aldığı ülkeler arasında ilk sıralarda bulunan Türkiye, ek vergiyle birlikte moda ayakkabılarda da İtalya ile yarışmaya hazırlanıyor. Ek verginin, yüksek teknolojili ayakkabı üreten yurt dışı firmaları da Türkiye'de bir üretim üssü kurmaya zorlayacağı öngörülüyor. 

"Yerli ayakkabıyla 3 gol..." 

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), Başakşehir Stadı'nın açılışında Recep Tayyip Erdoğan'a üzerinde "Erdoğan" yazılı bir krampon hediye etmişti. 

Bu kramponla üç gol atan Erdoğan'a hediye edilen Lig markalı ayakkabıların sahibi, İstanbul Ticaret Odası Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Berke İçten, şunları kaydetti: 

"Türkiye'de ileri teknolojili ayakkabı üretilmiyor diye bir algı vardı. Halbuki biz de bu ayakkabıları dünya standartlarıyla aynı kalitede üretiyoruz. Üstelik yüzde 42 daha ucuza satıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan'a Başakşehir Stadı'nın açılışında hediye ettiğimiz ayakkabıyı da biz üretmiştik. Bunu o anda hediye etmemizin sebebi, bu ayakkabıların Türkiye'de üretilmediği algısını çürütmekti. Nitekim de öyle oldu. O günden sonra özellikle Suudi Arabistan'dan ciddi talep aldık." 

Bu konularda ilginizi çekebilir