Komşu krizi ve sıcak havalar Osmanbey tekstilcilerini üzdü

Avrupa'daki krizin ardından Suriye'de meydana gelen olaylar ve İran'da yaşanan devalüasyon, Osmanbeyli tekstilciye zor günler yaşatıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ulvi Orhan, Avrupa'daki krizin yanı sıra komşu ülkelerde yaşanan ekonomik ve siyasal sorunların Osmanbeyli tekstilcilerin satışlarını oldukça olumsuz etkilediğini,
ihracat rakamlarının geçen yıla oranla ciddi oranda azalttığını söyledi. Orhan, mevsim
normalleri dışında seyreden havaların da satışlara olumsuz yansıdığını ve toplamda
satışların bir önceki yıla oranla yüzde 20 azaldığını dile getirdi.

'Sezonluk ürün satamıyoruz mal alamıyoruz'

CTN Centre organizasyon şirketi tarafından dün İstanbul'da düzenlenen 'Uluslararası Tekstilin Bugünü ve Yarını' konulu konfransa katılan OTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ulvi Orhan, toplantı öncesi DÜNYA'nın sorularını yanıtladı. Osmanbeyli tekstilcilerin hem iç hem de dış piyasa satışlarında geçen yıla göre önemli oranda bir gerileme olduğuna dikkat çeken Orhan, "Yaz oldukça geç gelmişti. Şimdi de kış geç geliyor. Ekim ayının ortasına gelmiş olmamıza rağmen havalar çok sıcak. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde olması, perakendeciyi kötü etkiliyor. Firmalar, aldığı malı satamadığı için imalatçıdan yeni mal alamıyor. Sezonluk olmayan bir ürünü de fiyatının altında satmak durumunda kalıyoruz" dedi.

İran'da yüzde 300'e varan devalüasyon pazarımızı kaybettirdi

Ayrıca komşu ülkelerde yaşanan ekonomik kriz ve siyasi problemlerinde sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Orhan sözlerine şöyle devam etti: "Suriye'deki olaylar çevre ülkeleri de etkiliyor. İran'da yüzde 300'lere varan bir devalüasyon oldu. İran bizim piyasamızda çok büyük bir yere sahipti. İran hemen hemen bitti şu anda. Avrupa'daki kriz nedeniyle de Avrupa'ya ihracat yüzde 15 azaldı. Tüm bu etkenlerden dolayı satışlarımız 2011'e oranla yüzde 20 azaldı."

Alternatif pazarlara odaklandıklarını ve Afrika'da pazarlama faaliyetlerini  artırdıklarını belirten Orhan, gelecek yıl içinse daha umutlu olduklarını, İran ve Suriye'deki olumsuzlukların giderilmesi durumunda satışların yeniden artacağını söyledi.

Son 6 ayda yabancı firmaların ilgisi artıyor

CTN Centre organizasyon tarafından düzenlenen 'Uluslararası Tekstilin Bugünü ve Yarını' konulu konfransın açılış konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu da yaklaşık 2 milyon istihdamın yaratıldığı tekstil sektörünün, 2023 ihracat hedeflerine katkı sağlayacak en önemli sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Sektörün 2023 yılında 100 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu hatırlatan Emiroğlu, yabancı firmaların da Türk tekstil sektörüne ilgilerinin giderek arttığına dikkat çekti. Emiroğlu, "Özellikle son 6 ayda yabancı firmaların Türk tekstil firmalarına ilgisi arttı ve bu dönemde birçok yeni ortaklık gelişti" dedi.