Rusya bavul ticareti yerine resmi ticaret istiyor

Hasan Samancı, tekstil sektörü için Rusya’nın halen çok önemli bir pazar olduğunu, ancak Rusların bavul ticareti yerine resmi ticaret istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan BÜYÜKŞAHİN

ÜLKE REHBERİ

Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı dördüncü ülke olan Rusya, inşaat, gıda ve tekstil sektörleri için önemli bir pazar. Özellikle hazır giyim sektörü, bavul ticaretiyle beraber uzun yıllardan bu yana Rusya’da önemli bir pazar payına sahip. Ancak, büyüyen Rusya ekonomisine paralel olarak artık bavul ticareti eskisi kadar parlamıyor. Rusya’nın tekstil sektörü için önemli bir Pazar olduğunu vurgulayan  İstanbul Sanayici ve İşadamları Derneği (İSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekstil Komitesi Başkanı Hasan Samancı, zamanla beraber bu ülkedeki taleplerin değiştiğine dikkat çekti. İSİAD üyesi 18 kişilik bir heyetle geçtiğimiz haftalarda Rusya’da temaslarda bulunduklarını anlatan Samancı, “Şunu belirtmek gerekir ki bavul ticareti artık bitmiştir. Ticaretin resmiyete dökülmesi gerekiyor. Çünkü Rusya artık bavul ticareti istemiyor ve inanılmaz derecede lüks tüketim çılgınlığı var. Ayrıca Avrupa’daki konfeksiyon rakiplerimiz mağazacılık sistemini Rus pazarına kurmuşlar ve pazarın büyük bir kısmını ellerine geçirmiş durumdadırlar. Türk tekstilcileri olarak organize bir şekilde hareket edip bu pazardan hak ettiğimiz oranda payımızı geri alabiliriz” dedi.

Üretime destek veriliyor

Rusya ekonomisinin SSCB’nin dağılmasından sonra sürekli küçülen bir ekonomik yapısı olmasına rağmen özellikle ihracatının yüzde 70’ini oluşturan zengin doğalgaz rezervleri sayesinde hızla gelişen bir ekonomi haline geldiğini belirten Samancı, “Rus hükümeti tarafından uygulanan makro ekonomik politikalar neticesinde Rus ekonomisi özellikle son 5 yılda ciddi bir toparlanma sürecine girmiştir. Rusya devleti ekonomik gelişmelerinin sürdürebilir hale getirmek için, ekonomik faaliyet alanlarını çeşitlendirerek üretime de ciddi oranda destek vermektedir. Böylece sadece enerjiye dayalı bir büyüme politikası izlemediğini de göstermektedir” şeklinde konuştu.

Toptancı pazarı sayısı azaldı

Geçmiş yıllarda 89 adet olan toptancı pazarlarının sayısının bugün 34’e kadar indirildiğinin altını çizen Samancı, bu pazarlarda ticaretin gayrı resmi şekilde döndüğünü vurguladı. Rusya Ekonomi Bakanlığı’nın bu pazarları istemediğini dile getiren Samancı, “Zaten yılsonuna kadar sayılarını 10’a kadar düşürecekler. Bugün Moskova’da işleyen çok büyük pazarlardan biri de mahkemelik durumda. Büyük ihtimalle bu pazar da yılsonuna kadar kapatılacak. Ayrıca Rusya’da faaliyet gösteren Rus-Türk İşadamları Derneği ile yaptığımız toplantılarda da aynı mesajları aldık” diye konuştu.

Rusya’da artık resmi ticaret yapılmasının istendiğini kaydeden Samancı, Rusya’nın değişik bölgelerinde showroom, ofis ve mağaza açılması gerektiğini bildirdi. Bu şekilde Rusya’ya daha rahat bir şekilde üretilen ürünlerin ihraç edilebileceğini anlatan Samancı, “Ayrıca hem Türk hem de Rus Ekonomi Bakanlığı yatırımcılara ciddi oranda teşvikler vermektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Fuarlar pazara giriş için önemli

Türk tekstilcilerine öncelikle Rusya hakkında iyi bir fizibilite yapmalarını tavsiye ettiğini söyleyen Samancı, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin ticari müşavirliği ve İstanbul Sanayici ve İşadamları Derneği, Rusya Türkiye İşadamları Derneği ile görüşerek bu konuda rahatlıkla yardım alabilirler. Fuarlara katılmalarını öneririm. Çünkü Ruslar fuarlara katılan firmalara daha farklı bakıyorlar. Özelliklede CPM Moskova Fuarı’na katılmalarını tavsiye ederim. Fuarlar sayesinde Rusya piyasasına rahatlıkla girilebilir.”

 

Nüfus: 142.500.482

Para birimi: RUBLE

Başkent: MOSKOVA

Yönetim şekli: FEDERALİZM

Enflasyon: YÜZDE 5.1

GSYİH: 2.55 TRİLYON DOLAR

Kişi başına gelir: 18.000 DOLAR

İhracat: 529.6 MİLYAR DOLAR

İthalat: 334.7 MİLYAR DOLAR

Bu konularda ilginizi çekebilir