"Tekstil, piyasalardaki rüzgarı arkasına aldı"

Tekstil sektöründe güçlü performansın sürdüğünü dile getiren TİM Başkan Vekili Kocasert, dünya piyasalarında yaşanan olumlu havanın sektöre olumlu yansıdığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2017 yılında artış trendi yakalayan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin, performanslarını 2018 yılında da güçlü bir şekilde devam ettirdiğini belirtti.

Kocasert, hafta sonu gerçekleştirilen "Tekstil ve Hazır Giyim Sektörleri İstişare Toplantısı"yla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim sektörlerinin önde gelen birlik ve kurumlarının başkanları ve temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yaşanan gelişmelerin ele alındığını ifade etti.

Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin, dünya piyasalarında yaşanan olumlu havanın da etkisiyle "rüzgarı arkasına aldığını" ifade eden Kocasert, şunları kaydetti:

"2017 yılında artış trendi yakalayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, performansını 2018 yılında da güçlü bir şekilde devam ettiriyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörleri her ne kadar ayrı sektörler gibi görünse de aslında bir bütünün önemli ve adeta ayrılmaz iki parçası. Tekstil ve konfeksiyonun en önemli alt sektörlerinden biri ev tekstili. Ülkemiz dünya ticaretinden binde dokuz dolaylarında pay alırken ev tekstili sektörümüz, dünya ev tekstili sektöründen yaklaşık yüzde 3,5 pay alıyor. Ülkemizin gerçekleştirdiği yaklaşık 3 milyar dolarlık ev tekstili ihracatının hemen hemen yarısı ilimizden yapılıyor. 1,5 dolar olan kilogram başına ortalama ülke ihracatımız tekstil sektöründe neredeyse 8 dolar seviyelerinde. Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya daha çok odaklanarak bu rakamı çok daha üst noktalara taşıma hedefindeyiz."

Denizli ihracatında tekstil ve konfeksiyonun önemli bir pay sahibi olduğunun altını çizen Kocasert, kentin bu alanda yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sunduğunu, ihracat pazarı genişlerken ihracatçı sayısının da arttığını dile getirdi.

Kocasert, 2014'de 129 olan ihracat pazarının 2017'de 157'ye, 504 olan ihracatçı sayısının da 622'ye çıktığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir