Ukrayna-Rusya krizi deri sektörünü etkiledi

UKOSB Başkanı Küplemez, Ukrayna-Rusya krizi deri sektörünü olumsuz etkiliyor, bölgeye ihracat son 5 ayda yüzde 80 azaldı, alternatif pazarlar bulmak zorundayız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UŞAK  - Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi (UKOSB) Başkanı Akif Küplemez, Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin deri sektörünü olumsuz etkilediğini, bölge ülkelerine olan ihracatın yüzde 80 azaldığını belirtti. 

Küplemez, yaptığı açıklamada, Türk deri sektörünün Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz nedeniyle zor günler yaşadığını söyledi. Yaşanan gelişmeler nedeniyle, bu ülkelere olan deri ihracatının büyük oranda düştüğünü ifade eden Küplemez, sorunun bir an önce barışçı yollardan sona ermesini temenni ettiklerini ifade etti. 

Türk deri sektörünün en önemli pazarının Rusya ve Türki cumhuriyetlerinin oluşturduğunun altını çizen Küplemez, "Deri ihracatımızın yüzde 70'inden fazlası bu ülkelere yapılıyor. Ukrayna-Rusya krizi deri sektörünü olumsuz etkiliyor. Bölgeye ihracat son beş ayda yüzde 80 azaldı" dedi. 

Dünyadaki 220 milyar dolarlık deri sektöründen Türkiye'nin yeterince faydalanamadığını, ülkedeki sektörün yaklaşık 6 milyar dolarlık bir ekonomik güce sahip olduğunu anlatan Küplemez, şöyle konuştu: 

"En büyük sorun kayıt dışılık. Ukrayna-Rusya krizi işlerin bıçakla kesilir gibi durmasına neden oldu. Çünkü bölge ülkelerinde ciddi bir tedirginlik var. Herkes krizin bitmesini istiyor. İhracat rakamları çok düştü, alternatif pazar bulmak zorundayız. Krizin uzaması pek çok firmanın kapanmasına neden olabilir. Uzakdoğu, Avrupa, Kuzey Amerika ülkelerine yoğunlaşmak gerekir. Öncelikli hedef Uzakdoğu pazarı olmalı. Bu pazarda başarılı olmak için Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapılması gerek. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına önem vermeyen firmalar yok olur. Katma değeri yüksek ürünler üretmeli ve ihraç etmeliyiz." 

Deri sektörünün dinamik bir sektör olduğuna dikkati çeken Küplemez, "Kriz ortamlarını iyi okumak gerekiyor. Krizden korkarak küçülmek yanlış bir strateji. Krizi fırsata çevirmek için korkmadan yeni pazarlara açılmalıyız. Bunu yapan firmalar başarılı olacaktır" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir