Ukrayna ve Rusya’ya ihracat kaybı yüzde 50’leri bulabilir

Rusya ve Ukrayna’ya hazırgiyim ihracatı kaybının yüzde 30’lara ulaştığını söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 2015’in daha sıkıntılı olacağını ve kaybın yüzde 50’lere ulaşabileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatçıları, Rusya-Ukrayna sorunu ile başlayan, petrol varil fiyatlarının 60 doların altını görmesi, ardından da rublenin dolar karşısında aşırı değer kaybetmesiyle ciddi boyutlara ulaşan Rusya krizi nedeniyle, 2014 yılında ciddi kayıplar verdi. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Rusya ve Ukrayna’ya toplam ihracatlarının 900 milyon dolar olduğunu ve ilk etapta yüzde 30’lar civarında bir düşüş yaşadıklarını söyledi. İhracat kaybının 2015 yılında daha fazla olacağını belirten Tanrıverdi, sözlerine şöyle devam etti: “Kayıp yüzde 50’ler civarına gelebilir. Kayıtlı ihracatımızda 500 milyon dolarlık bir kaybımız olabilir. Asıl bavul ticareti ciddi bir darbe aldı. Şu an Rusya’da ciddi miktarda parası kalan firmalarımız var. Rusya-Ukrayna bölgesine bavul ticareti hacmimiz tahmini yıllık 5 milyar dolar. 2014 hedefimiz 20 milyar dolar olmasına karşın, yılı 19 milyar dolarlarda kapatacağız. Başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere Ortadoğu gibi ülkelerde yaşananlar nedeniyle hedefin altında kalacağız. Sektör olarak Avrupa eksenli yüzde 10 civarında büyüdük ama bu jeopolitik sıkıntılar olmasaydı büyüme oranımız yüzde 13-14’lerde gerçekleşecekti. 2015’te yüzde 8 oranında sektörel büyüme bekliyoruz. 20-21 milyar doları buluruz. Rusya ve Ortadoğu’da yaşananlar olmasaydı, ihracatımız 22 milyar dolar olurdu.” 
Tanrıverdi, doların güçlenmesi ve euro’nun değer kaybetmesi dolayısıyla maliyetlerinin yükselmeye başladığına da dikkat çekti. 

Osmanbey'de daralma yüzde 40 

Talepteki daralmanın yüzde 30-40’lara vardığını belirten Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı İlker Karataş, Rusya’nın yanı sıra Eski Doğu Bloku ülkelerinin de ciddi bir pazar olduğunu ve Ukrayna ihracatının geçen yıla göre yüzde 60’a varan oranlarda gerilediğini söyledi. Osmanbey bölgesinin, Laleli piyasasına ihracat için verilen ürünler de dahil, tekstil ve hazırgiyim toplam ihracatı içinde Rusya’nın yüzde 25 paya sahip olduğunu aktaran Karataş, şunları kaydetti: “Bölgemizden 2013’ün ilk 11 ayında Rusya’ya 45 milyon dolarlık kayıtlı ihracat gerçekleştirirken, bu rakam 2014’ün aynı döneminde 55 milyon dolara yükseldi. Oysa ihracatımızın 65 milyon dolar olması gerekiyordu. Yani 10 milyon dolarlık bir kayıp sözkonusu. Asıl düşüş ise bavul ticaretinde yaşanıyor. Bavul ticaretiyle birlikte hedefin altında kalacağız. 2014 yılsonu hedefimiz 85 milyon dolardı. Tahmini 61-62 milyon dolar civarında gerçekleşecek. Genel olarak Rusya’da yaşanan sıkıntının asıl 2015 yılının ilk 6 ayında kendini göstermesini bekliyoruz. Maliyetlerimizi yeniden gözden geçirerek, satış fiyatlarımızı yeniden değerlendirerek, birtakım fedakarlıklarda bulunarak Rusya pazarını kaybetmemek adına elimizden geleni yapacağız. Önümüzdeki dönemde de Rusya’nın toparlanma sürecinde yüzde 25-30 mutlaka kayıp olur.”

UHKİB, 2015 yılında ihracat hedefini yükseltmedi 

Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, “İhracattaki düşüşten ne yazık ki UHKİB de payını aldı. UHKİB üyelerince Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat bir önceki yıla göre Ocak-Kasım 2014 döneminde yüzde 34’lük düşüş göstererek, 9 milyon 616 dolar oldu. Yılbaşından sonra ihracatımız daha fazla düşebilir. UHKİB yılsonunda 550 milyon dolar ihracat hedefine ulaşacaktır. Ancak önümüzdeki dönemde ihracattaki ivmenin korunması sektörün büyümesi ve istihdam açısında önem arz etmektedir” diye konuştu. Avrupa ekonomisini canlandırmak için AB Merkez Bankası’nın genişlemeci para politikasının en büyük pazarları olan Avrupa’da kısa vadede işlerini zorlaştırabileceği söyleyen Şankaya, “2015 için iyimser olmakla birlikte temkinli olmakta fayda var. Bu doğrultuda 2015'te de 550 milyon dolar ihracat hedefini yineliyoruz” diye konuştu.