'Ruble değerlendi, Rus turist sayısında azalma olmayacak'

Rusya Federasyonu Ekonomi Bakanı Aleksy Ulyukayev, rublenin dolar karşısında yeniden güçlendiği için Türkiye’ye gelecek Rus turist sayısında bir azalma olmayacağını müjdeledi. Sektör temsilcileri açıklamaya temkinli yaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR

ANTALYA - Rusya’daki ekonomik krizin Türkiye’de ‘domino etkisi’’ yapacağı uyasından sonra, Rusya Federasyonu’ndan umutlu ve müjdeli haberler gelmeye başladı. Rusya Federasyonu Ekonomi Bakanı Aleksy Ulyukayev, rublenin dolar karşısında yeniden değer kazanmaya başladığını belirterek “Endişeler azalmaya başladı. Dolayısıyla Rus turist sayısında bir azalma olacağını düşünmüyorum”dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayarak “Rusya’dan gelen turist anlamında düşüş yaşanmayacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Rusya’da yaşanan ekonomik krizin Türkiye’de de ‘domino etkisi’’ yapacağı uyarısından sonra, Rusya Federasyonu’ndan umutlu ve müjdeli haberler gelmeye başladı. Rusya Federasyonu Ekonomi Bakanı Aleksy Ulyukayev, rublenin dolar karşısında yeniden değer kazanmaya başladığını belirterek, “Ruble dolara karşı tekrar güçlenmeye başladı ve bu endişeler azalmaya başladı. Dolayısıyla Rus turist sayısında bir azalma olacağını düşünmüyorum”dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Rusya İhracatı Sigorta Ajansı (EXIAR) İşbirliği ile düzenlenen Türkiye-Rusya İş Konseyi Toplantısı içen Antalya’ya gelen Ulyukayev, turizm sektöründe yaşanan krizle ilgili umutlu konuştu.

Ulyukayev, rublenin dolar karşısında değer kazanmaya başlamasının kendileri için memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirterek, “Tatilini Türkiye’de geçirmek isteyecek Rus turist konusunda korkumuz yok. Dolayısıyla Rus turist sayısında bir azalma olacağını düşünmüyorum. Devalüasyon nedeniyle Rus turistin azalacağı konusunda endişeler vardı. Şu anda sizin de bildiğiniz gibi Ruble dolara karşı tekrar güçlenmeye başladı ve bu endişeler azalmaya başladı. Dolayısıyla Rus turist sayısında bir azalma olacağını düşünmüyorum. Geçen yıl Türkiye’ye 4,5 milyon Rus turist geldi. Rus turistleri birinci sırada yer aldı. Tekrar tur operatörleri, seyahat acenteleri çalışmalarını devam ettiriyor. Dolayısıyla bu anlamda her hangi bir korkumuz yok” şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de, Rusya’da, rublenin son dönemde dolar karşısında değer kazanmasını memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayarak, “Rusya’dan Antalya’ya gelecek olan her uçak başına 6 bin dolarlık destek vererek katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bunların etkili olacağına inanıyorum. 2015 yılında Rusya’dan gelen turist anlamında düşüş yaşanmayacağını tahmin ediyoruz. Ruslar eğer tatil anlamında rahatsızlık duyacaklarsa gitmekten vazgeçecekleri ülke Türkiye değil, başka ülkelerdir diye düşünüyorum” dedi.

150 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacağız

Zeybekçi, Türk yatırımcılarının Rusya’daki yatırımlarının 10 milyar doları aştığını, Rusya’nın da Türkiye’deki yatırımlarının 5 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. Rusya ile en büyük projelerden birinin Akkuyu Nükleer Santrali olduğunu ifade eden Bakan Zeybekçi, “Türkiye, 2002’den bugüne enerji üretimi ve tüketimini iki kat artırdı. Türkiye önümüzdeki 1 yıllık süreçte enerji üretim ve tüketimini tekrar 2 kat arttıracak. Türkiye’nin gelecek 10 yılda sadece enerji alanında yapmak zorunda olduğu yatırım 150 milyar dolardır. Biz bunu da Rus sermayesiyle, Rus teknolojisiyle ve Rus dostlarımızla birlikte yapabileceğimize inanıyoruz” ifadesini kullandı.

Turizmciler toparlanmanın zaman alacağı görüşünde

Türk ve Rus Ekonomi bakanlarının umutlu konuşmalarına karşılık turizm sektör temsilcileri de endişelerin devam ettiğini, toparlanma sürecinin uzun zaman alacağını belirtiyorlar. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, 2015 yılının her kesimi tatmin etmeyebileceğini söyledi. Turist sayısının azalmamasının önemli olduğunu, ancak Rus turistlerin Türkiye’ye hangi fiyatlarla gelE önemli olduğunu belirten Ayık, “Rus turist sayısında azalma olmaması ya da artması önemli değil. Rus turistlerin hangi dövizle, hangi fiyatla gelmeleri önemli. Turist sayısı azalmayacak ama bu sayı gelirlere nasıl yansıyacak. Bunun yanında bölgemizde sektöre yeni katılacak yatak sayısı da var. Velhasıl 2015 yılı her şeye rağmen çok da kayıp yıl ya da parlak bir yıl olmaz. Herkesi tatmin etmeyebilir. Geçen yılki sayıları tutturmamız bile önemli gelişmedir” şeklinde konuştu. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ ise, rublenin dolar karşısında değer kazanmasının zaman alabileceğini ifade ederek, “Rusya’da 1 doların 57’den 53 rubleye inmesi önemli. Bunun 50’nin altına inmesi bir süreç olacak. Turizmde Rus pazarının toparlanması uzun bir süreç alır. Bu süreç pat diye olacak bir şey değil. Toparlanma olacak ama bu toparlanmayı ne Başbakan ne de bakanlar bilebilir” dedi. Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, rublenin dolar karşısında paniği atlatması ve petrol fiyatlarının artmasının Rus ekonomisinde toparlanmanın göstergesi olduğunu belirterek, ““1 doların 50-52 ruble aralığına çekildiğini görüyoruz. Tabi ki geçen kasım-aralık döneminde başlayan kriz sürecinde ihracatçı ciddi kayıplar yaşadı. En azından bundan sonraki süreçte kayıpları telafi etme anlamında umutlarımızı koruyoruz. Şu anda Rusya’ya yapılan ihracatta yüzde 10 düşüş var” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir