'Rusya kaybını hedef pazarlarla kapatacağız'

Bu yıl dördüncü kez düzenlenecek Laleli Fashion Shopping Festival’e sayılı günler kaldı. 24-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek festivale 13 ülkeden resmi katılım gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN / İSTANBUL

Bu yıl dördüncü kez düzenlenecek Laleli Fashion Shopping Festival’e sayılı günler kaldı. 24-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek festivale 13 ülkeden resmi katılım gelecek. Organizasyona ev sahipliği yapan Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyüpkoca, festival öncesi değerlendirmelerde bulundu. Eyüpkoca, “Türkiye’nin en büyük açık hava alışveriş merkezi” olarak nitelendirdiği Laleli’deki festivalin bu yılki ayağının en görkemlisi olmasına çaba harcadıklarını söyledi. Eyüpkoca’ya göre, özellikle Rusya pazarında yaşanan kayıplar ve genel ekonomideki sıkıntılar nedeniyle Laleli esnafının morale ihtiyacı var. “Festival aslında moda ve alışverişin bir araya gelmiş hali” diyen Eyyüpkoca, bu yıl belirlenen takvimin bundan sonra aynı kalacağı bilgisini verdi. Yani festival artık sezon kapanışı olan ağustos sonu ya da eylül başında gerçekleşecek. 
Güvenlik sorunları nedeniyle Laleli ticaretinin etkilenip etkilenmediği sorusu karşısında Eyyüpkoca, bu konuda kendilerine hiçbir kaygı ve endişe söylentisinin bile gelmediği, böyle bir kaybın şu ana kadar yaşanmadığını belirterek, Laleli’de şu an otellerin doluluk oranının da yüzde 90’ın üzerinde olduğunu aktardı. Eyyüpkoca, Çin’deki yuan krizine ilişkin de “Çin şu an bizim için bir tehdit değil. Rusya’dan geldim ve artık birçok insanın Çin’den elini ayağını çekmeye başladığını gördüm. Son yuan krizi belki de önümüzdeki süreçte bizim tırmanışımızı biraz daha hızlandıracak” dedi. 

Gana ve Cezayir’de fuar 
3 yıl önce oluşturdukları ticaret heyetlerden bir kısmının da Arjantin ve Brezilya’ya gittiğini, bu pazarların da Türkiye için önemli pazarlar olabileceğini dile getirdiklerini anımsatan Eyyüpkoca, Brezilya, Güney Amerika ve Afrika pazarlarının Laleli için hedef pazarlar arasında olduğunu aktardı. Eyüpkoca’nın verdiği bilgiye göre, Mayıs 2016’da Cezayir’de bir fuar düzenlenecek. Yine, çevresindeki 13 ülke ile serbest ticaret anlaşması bulunan Gana’da da bir fuar hazırlığı var, ancak tarih henüz belli değil. Rusya’nın Laleli pazarının yüzde 27’sine Ukrayna’nın yüzde 12’sine sahip olduğu bilgisini veren Eyyüpkoca, buradaki yüzde 40’a varan kaybı, hedef pazarlardan kapatabileceklerini, bu kapsamda ilgili ülkelerde yerel çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi. Eyyüpkoca, İranlılar ve Afrikalılar’ın Laleli pazarında hala çok etkin olduklarına vurgu yaparak, “Rusya’nın yüzde 27’lik açığını kapatmış olmasalar bile ona yakın bir payda yer almaya başladılar. Bu bizim için çok sevindirici bir durum. Farsça bilen eleman bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu İran’la ilgili çalışmamızın netice vermeye başladığı anlamına geliyor” diye konuştu. 

Rusya ile açık hesap konusunda aynı şeylerin yaşanmayacağını ifade eden Eyüpkoca, "İran’da da Laleli esnafının çoğunluğunun açık hesap çalışmadığını biliyorum” dedi.

“Rusya krizini bekliyorduk”
Toplantı sırasında Türkiye ve çevre ülkelerde yaşanan sorunlara, özellikle Rusya’daki krize değinen Eyyüpkoca, bunu çok önceden öngördüklerini dile getirdi. Eyüpkoca, şöyle devam etti: “Rusya’nın bugün geldiği noktayı o günlerden görmüştük. Rusya’da bir kan kaybı olacağını ve o kan kaybını kapatacak pazarlar üretmemiz gerektiği konusunda bir çalışma yapmıştık. 3 yıl önce bu kapsamda heyetler belirledik ve bu heyetlerden biri İran’a gidip geldi. O dönem İran’ın bizim için çok elzem bir pazar olabileceğini, yanı başımızda olduğunu ve nükleer görüşmeler sonuçlandığında biz eğer o pazarda olursak herkesten önce yol alabileceğimiz kanaatini taşıdık ve bu fikri İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Ekonomi Bakanlığı ile paylaştık ve onlar bize destek verdi.”

Bu konularda ilginizi çekebilir