'Turizmde nitelikli eleman sıkıntısı var'

Hızlı büyüyen bir sektörde aynı hızda eleman yetiştirilmesinin önemine işaret eden TÜROFED Başkanı Ayık, turizm sektöründe yaşanan nitelikli eleman sıkıntısına vurgu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Sektör olarak hiçbir zaman moralimizi bozmadık. Son 30 yıl içinde geçmişe baktığımızda, sürekli bir karmaşa ile mücadele ettik. Terör yaşadık, ülkemizdeki depremi ve uluslararası krizleri gördük. Tüm bunların hepsinden sektör olarak büyüyerek çıktık" dedi. 

Ayık, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, 2013 yılında turizm sezonunun Türkiye için çok iyi geçtiğini ve bu yıl büyümenin devam edeceğini söyledi. Sektörün her geçen gün geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü ve umut vaat ettiğini kaydeden Ayık, Türkiye'nin dünyanın sayılı turizm destinasyonlarından olduğunu bildirdi. 

Türkiye'nin turizm pazarında rekabet ettiği İspanya, Yunanistan, Tunus gibi birkaç önemli destinasyonun bulunduğunu ifade eden Ayık, "Rusya, Almanya, Orta Avrupa ülkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu ile diğer kaynak pazarların seyahat edebilecekleri en büyük destinasyonların başında Türkiye gelmektedir" diye konuştu.  

"Tüm bölgelerinde aktif olmak istiyoruz"

Ayık, TÜROFED olarak Türkiye'nin bütün bölgelerinde örgütlenme çalışmalarına devam ettiklerini ve bunu adım adım gerçekleştirdiklerini kaydetti. Samsun'da bir yapılanma içinde olduklarını, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çalışmaların sürdüğünü anlatan Ayık, "Afyonkarahisar'da ise termal turizm ile gelişmeler var. Önümüzdeki iki yılda bu örgütlenmeyi tamamlayıp, Türkiye'nin her yerinde temsil edilme gayreti içinde olacağız. Türkiye'nin tüm bölgelerinde aktif olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Nitelikli eleman sıkıntısı yaşıyoruz" 

Turizm sektöründe nitelikli eleman bulmakta zorluk yaşadıklarına değinen Ayık, hızlı büyüyen bir sektörde aynı hızda eleman yetiştirilmesinin önemine işaret etti. 

Ayık, şöyle konuştu: 

"Türkiye'de istihdamın yüzde 7,3'ü turizm sektöründen sağlanıyor. Her yıl 50 bin yeni yatak oluşturuyoruz. Yeme ve içme sektörü ile ihtiyaç daha büyük rakamlara çıkıyor. Ancak turizm meslek lisesi sayısının artırılması gerekiyor. Üniversitelerde verilen 4 yıllık eğitim süresi ise gereksiz bir durumdur. İki yıl eğitim, öğrenciler için yeterlidir. Sektörün ihtiyacı; ara elemandır. Burada çok hızlı adam yetiştirmemiz lazım. Örgün ve yaygın turizm eğitim kurumlarında 35 bin civarında öğrenci kayıtlı. Her yıl bunun yüzde 30'u mezun oluyor. Yan sektörlerle her yıl 50 bin çalışana ihtiyaç doğuyor. Dolayısıyla bu sıkıntı, öğrencilere verilecek eğitim ve sertifikasyon mantığıyla çözülmelidir. Bununla ilgili çalışmalarımız devem ediyor."  

"Yasal düzenlemelere ihtiyaç var" 

Sektör olarak bir takım yasal düzenlemelere ihtiyaç duyduklarını, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun yeniden ele alınması gerektiğini ifade eden Ayık, "Sadece bir kurumun, bu yasanın verdiği yetkileri kullanması lazım ki sektör yoluna daha rahat devam etsin" dedi. 

Türkiye'nin ölçek olarak turizmde dünyanın en önemli aktörlerinden olduğunu vurgulayan Ayık, şöyle devam etti: 

"Özellikle bulunduğumuz coğrafyada sahip olduğumuz kapasiteyi absorbe edebilecek başka bir kapasite yok. Sektör olarak hiçbir zaman moralimizi bozmadık. Son 30 yıl içinde geçmişe baktığımızda, sürekli bir karmaşa ile mücadele ettik. Terör yaşadık, ülkemizdeki depremi ve uluslararası krizleri gördük. Tüm bunların hepsinden sektör olarak büyüyerek çıktık. Dolayısıyla turizm sektöründe bölgede etkili bir ülkeyiz." 

Ege Otelciler Birliği Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler de Türkiye'de turizm sektörünün her geçen gün büyüdüğünü, gelecek yıllardan umutlu olduklarını söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir