3T ile kalkınan Karacabey’e turisti leylekler getirecek

Karacabey Belediyesi, Türkiye’nin tek leylek köyü Eskikaraağaç’a ‘Leylek Master Planı’ kapsamında sadece Leylek Köyleri Birliği ağı üzerinden 32 bin turist getirmeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Salçalık domates ve soğanı ile ünlenen Karacabey, 3T formülüyle tarımdan sonra teknoloji ve turizmde de kalkınmayı hedefliyor. Tarımda kendine alternatif ürün arayışına giren ilçe, TEKNOSAB projesi ile sanayisini güçlendirirken, turizm pastasından aldığı payı da büyütme hedefinde. Karacabey, Avrupa’nın 11’inci, Türkiye’nin de tek leylek köyü olan Eskikaraağaç Köyü’ne, ‘Leylek Master Planı’ kapsamında sadece Leylek Köyleri Birliği ağı üzerinden 32 bin turist getirmeyi hedefliyor. Master planla leyleklerin yaşam alanlarının korunup geliştirilmesi ve bölgedeki turizm faaliyetlerinin canlandırılmasını amaçlanıyor. İlçenin turizm değerlerinin bilinirliğini artırmaya odaklanan Karacabey Belediyesi, turizmden 3 yılda 24 milyon TL ek gelir sağlamayı planlıyor.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, 3T olarak formülize edilen tarım, turizm ve teknoloji alanlarında büyüdüklerini belirterek, “Turizm kenti Karacabey hedefiyle yeni atılımlarımız var. Uluabat Gölü, Longoz Ormanları gibi değerlerimize yenilerini eklemek için çalışıyoruz. Bir tarafımızda deniz, bir tarafımızda orman değeri. Oluşturduğumuz Leylek Master Planı ile de leyleklerimizi koruma altına alıp, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere daha fazla yabancı turist ağırlamayı istiyoruz. Master plan kapsamında sadece Leylek Köyleri Birliği ağı üzerinden 32 bin turist hedefliyoruz. Turizm planlarımızda 3 yılda 24 milyon TL ek gelir elde etmek var” diye konuştu.

Rakuş, foto maraton gibi özel doğa ve fotoğraf grupları ile 2 bin kampçıyı konaklatmayı, longoz, Eskikaraağaç ve diğer doğal alanlarda eko turizm atılımı yapmayı hedeflediklerini kaydeden Özkan, “Bisiklet ve doğa yürüyüşlerinde alternatif güzergah oluşturmak, kamp ve karavan parkı ile yılda 800 adet karavana hizmet vermek de planlamalarımız arasında” diye konuştu. Özkan, öte yandan, yap-işlet-devret modeli ile 4 yıldızlı otel projesi için çalışmalara başladıklarını belirterek, yatay plaza formunda AVM projelerinin de bulunduğunu aktardı.

İlçenin olmazsa olmazı tarım ve hayvancılık alanındaki projelere de değinen Ali Özkan, bölgedeki üretim tekniklerinin geliştirilip, domates yerine konserve, salça, sos gibi mamul oluşturulması gerektiğini, ancak bu şekilde mevcut değerlerle yeni pazarlar oluşturulabileceğini ifade etti. Özkan, tarıma dayalı sanayi tesisleri kurmak isteyen yatırımcıları ilçeye çekmek hedefiyle yatırım fırsatlarını arttırmak adına çalışmalar başlattıklarını belirtti. Özkan, sürdürülen tarımsal faaliyetlerle ilçenin Mihaliç peyniri, höşmerim, Karacabey soğanı, domates, salça, karpuz, çilek, ıhlamur, defne gibi yöresel ürünlerinin de bulunduğuna dikkat çekti.

TEKNOSAB ile nüfus da istihdam da katlanacak

Ali Özkan, BTSO’nun TEKNOSAB projesinden de bahsederek, “Proje ile ilçe nüfusu da ticari hareketlilikle istihdam da artacak. Artan istihdam OSB içine konuşlandırılacak uydu kentlerle çözülecek. Konutlar fabrikalara yakın yerlere kurulacak, belki servisler olmayacak insanlar işlerine bisikletle gidecek. TEKNOSAB projesinde hem iş alanları, sanayi tesisleri hem de yaşam alanları belirlenecek” değerlendirmesini yaptı.

Göçte yaralananlar için Gurabahane-i Laklakan

‘Leyleği havada gördük’ mottosuyla gerçekleştirilen master plan hakkında da bilgi veren Ali Özkan, “Plan kapsamında meraların iyileştirilmesi ve genişletilmesi, leylek ölümlerinin önlenmesi, leylek üremesi, Uluabat Gölü’nde balık popülasyonun artırılması, leylek yuvalarının onarımı ve sayılarının artırılması, tarımsal ilaçların su kaynaklarına karışmasının önlenmesi, yaralı ve hasta leyleklerin tedavi, bakım ve rehabilitasyon işlemlerinin yapılması amaçlanıyor. Leylek master planı sadece leylekler için değil kentimizin kalkınması ve doğal kaynakların korunması için de en önemli yol haritasıdır” dedi. Özkan, Eskikaraağaç’ta göçte hastalanan leylekler için Osmanlı döneminde olduğu gibi Gurabahane-i Laklakan adıyla hastane yaptıklarının da bilgisini verdi.

Büyükşehir'den ilçeye 150 milyon TL'lik kaynak

Geçtiğimiz yıl 37 bin TL’lik bütçe harcanan Karacabey’e bu sene için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden 70 milyon TL altyapı bütçesi ayrılırken, Karacabey Belediyesi de 50 bin TL’lik bütçe planlaması yaptı.