Anadolu'daki acenteye aracı oldu, 3.5 milyon bilet sattı

Biletbank, yüksek maliyetler nedeniyle IATA üyesi olamayan şirketlere aracı oldu, bu sayede son 1 yılda 3,5 milyon adet uçak bileti satışı yaptı. (Aysel Yücel)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Mustafa Oğuz Akdeniz 31 yıllık turizmci. 18 yaşında turizme adım attı.

Acentesini 1992 yılında Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) üyesi yaptı. Bu sayede ulusal veya uluslararası uçak bileti kesebilme yetki belgesini aldı. Bu belge oldukça maliyetli ve yüksek teminatlara verildiği için Anadolu'daki küçük acentelerin bu belgeyi nasıl aldığını merak etti. Otomobiline atladı, 10 ay adım, adım Anadolu'yu gezdi. Ziyaret etmediği acente kalmadı. İnceleme sonucuna göre ortak sorun IATA üyesi olamamaktı. Dönüşte teknik bir ekip oluşturdu ve acenteler için Biletbank adında kapalı devre bir online satış platformunu hayata geçirdi. Bu sayede sadece bu yıl, 3,5 milyon adet uçak bileti sattı.

"Küçük acentelere can simidi olduk"

Turizmci Mustafa Oğuz Akdeniz konusunda bir ilki gerçekleştirdikten sonra acenteler için bir kurtarıcı olduğunu ileri sürerken sadece 2018 yılı içinde 3,5 milyon uçak koltuğu satma başarısını öyküsünü söyle anlattı:

"Her seviyeden seyahat acentenin kullanabileceği ve onların hemen hemen bütün ihtiyaçlarına cevap veren satış platformunu kurunca küçük acenteler de IATA bileti kesmeye başladı. İlk etap da 468 yerli acente bize üye oldu. Platformu 2014 yılı itibari ile yurt dışındaki acentelerin de kullanımına açtım. 2018 yılı kasım ayı itibarı ile 10'dan fazla ülke platformu aktif olarak kullanmaya başladı. Bu sayede yabancı acente sayısı 500'e, yerli acente sayısı ise 4 binin üzerine çıktı. Şirketimiz bu başarısıyla en fazla ciro yapan 500 şirket arasına girmeyi başardı. 2015 yılı verilerine göre TİM tarafından ilk 500 hizmet ihracatçısı sıralamasında 31'nci 'Turizm Hizmetleri Kategorisi'nde ise 8'nci, 2016 yılında ise hizmet ihracatçısı sıralamasında 32'nci, 'Seyahat Acenteciliği' sıralamasında 3'ncü sıraya yerleştik"

Sektörün geleceği teknoloji yatırımlarına bağlı

Akdeniz, turizm sektörünün geleceğin de teknolojiye yatırımlara bağlı olduğunu iler sürerek kendilerini de bu alanda yatırımlarına hız verdiklerinden söz etti: 

"Uçak bileti alan müşterilerin son dönemlerde online bilet alma alışkanlıklarının artması ile birlikte nihai yolcuya hizmet vermek için 2015 yılında "turna.com"u faaliyete geçirdik. 2018 yılı itibarı ile de Türkiye'nin en büyük 2'nci online bilet satış acentesi olduk. Platform acenteler acısından satış yapma kolaylığının dışında, anlık raporlara erişip daha iyi organize olmalarını sağlıyor. Fonksiyonel özelliklerine ek olarak 7/24 acentelere hizmet veriyoruz. Bu konuda eğitimli operasyon merkez ekibimiz, kendi içinde geliştirdiği mesajlaşma yöntemi ile soru ve sorunlara hızlı bir şekilde cevap veriyor. Biletbank satış platformu, acentelere ayrıca pazarlama faaliyetlerinde ve insan gücünde maliyet avantajı sağlıyor. Sunduğu online çözümlerle zamanı daha verimli kullanma imkanı veriyor.

Şirketin büyüme stratejilerinin en başında mevcut yurt içi ve yurt dışı satış ağını genişletmek, dünyada sektörde söz sahibi olacak global bir oyuncu olmak amacındayız. Hali hazırda işbirliği yaptığımız ülkelerdeki ortaklarımıza ek olarak stratejik önemine göre yurt dışında kendi yapılanmamıza gitmek veya lider ile ortaklık veya içerik sağlayıcı konuma gelerek seyahat sektöründe tüm dünyaya hizmet vermek hedefindeyiz. Önümüzdeki süreçte gelecek tahmini ve karar alma, uygulama konularında da veri analizi çalışmalarına başlayacağız. Bahsettiğim projelerde gönlümüzden geçen noktaya ulaştığımızda yapay zeka ve Big Data çalışmalarına yöneleceğiz. Eldeki verilere baktığımızda sektörün ciddi anlamda dijital mecralara kaydığını görüyoruz. Sanal alem gün geçtikçe payını arttırıyor. Özellikle yeni nesil gerçek dünyadan daha sanal dünyada zaman geçiriyor. Bizlerde bu duruma ya ayak uyduracağız ya da ayak uyduracağız. Bugün Silikon Vadisinde yapılanlar bizim işlerimizi etkileyebiliyor. Bu dünyanın oyuncuları hem daha büyük hem de daha güçlü. Tüm bunları göz önünde bulundurarak gelecek planlarımızı şekillendiriyoruz."

Ar-Ge merkezinde 5 turizm projesi yürütüyor

Mustafa Oğuz Akdeniz mevcut sistemleri geliştirmek amacı ile de geçtiğimiz günlerde 39 uzman personelin görev aldığı AR-GE merkezini kurdu. Merkezde aynı anda 5 projenin yürütülmesine de başladı. Projelerin yaklaşık bedelinin 5,3 milyon lira olduğuna değinen girişimci turizmci "AR-GE merkezimizde birçok proje üzerinde çalışılıyor. Merkezde yurt dışına teknoloji ihracatı yapılacak projeler de üretilecek. Ayrıca Türk turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak projeler üretiyoruz" dedi.