Antalya spor turizminin yine gözdesi olacak

Geçen yıl bin 200'e yakın takımın kamp yaptığı Antalya'ya, bu yıl da bin civarında futbol takımının kamp için gelmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Turizmin kalbi Antalya, bu yıl da spor turizminin gözdesi olacak. Geçen yıl bin 200'e yakın takımın kamp yaptığı Antalya'ya, bu yıl bin civarında futbol takımının kamp için gelmesi bekleniyor.
 
Antalya, 20 Ocak 2013'te başlayacak liglerin ikinci dönemine kadar Süper Lig, Bank Asya, 2 ve 3. lig takımları ile yabancı futbol takımlarını ağırlamaya hazırlanıyor. Bu takımların 600'ünü Belek beldesi, diğerlerini ise Kundu, Kemer, Tekirova, Göynük, Alanya, Manavgat, Side gibi turizm merkezleri konuk edecek.
 
Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor başta olmak üzere Spor Toto Süper Lig takımlarının tamamına yakınının yanı sıra Bank Asya, 2 ve 3. lig takımlarının pek çoğu 2 Ocak'tan itibaren Antalya'ya gelmeye başlayacak.
WOW Otelleri Spor Direktörü Süreyya Ertuğrul, Antalya'da geçen yıl bin 200 takımın kamp yaptığını, ancak bu oranın bu yıl yüzde 10-20 civarında düşebileceğini belirtti.
Bu yıl geçen yıla göre ciddi anlamda bir kayıp yaşanmayacağını, bin civarında takımın Antalya'da kamp yapmasının beklendiğini bildiren Ertuğrul, ''Süper Lig'de oynayan takımların çoğu devre arası hazırlık kamplarını Antalya'da gerçekleştirecek. Ayrıca Almanya, Belçika, Hollanda, Rusya ve Ukrayna'dan futbol takımları da devre arasında kentimize gelecek. Bu da kentimizin tanıtım açısından oldukça önemli'' dedi.
Ertuğrul, Tuttur Cup Turnuvası kapsamında Wolfsburg, Werder Bremen, Beşiktaş ve Trabzonspor'un Mardan Palace Otel'de kamp yapacağının kaydederek, Şampiyonlar Ligi ve UEFA'da mücadele eden marka değeri yüksek takımların Antalya'yı tercih etmesinin şehirde ekonomik anlamda bir canlanma sağlayacağını vurguladı.
Süreyya Ertuğrul, şöyle dedi:
''Dubai, Katar ve İspanya gibi ülkeler yabancı kulüpleri çekmek için farklı politikaları uyguluyor. Bizim de takımları ülkemize çekmek için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu yıl yüzde 10-20 oranında bir düşüş olacak, ancak abartılacak kadar büyük bir şey gözükmüyor. Kış mevsiminde Ukrayna, Rusya ve Kazakistan gibi ülkelerden takımlar yılda 2 defa Antalya'ya geliyordu. Bu yıl ise iki defa yerine bir kez gelip, diğer kez başka bir ülkeye gidebiliyorlar. Çok büyük bir kayıp yok. Alternatif turizm potansiyelimiz var. Bunun için gerekli altyapı çalışmalarının, spor organizasyonlarının artırmamız lazım.''
Bayern Münih'in 6 yıldır Dubai'yi tercih ettiğini, çünkü orada kaldığı müddetçe harcama yapmadığını anlatan Ertuğrul, ''Maç oynuyor, bundan da para kazanıyor. Ama gittiği otelin, ülkenin ve bölgenin tanıtımını yapmış oluyor. Schalke 04, bugün WOW Otel'ini tercih etse, kamp için Almanlar da aynı dönemin yazında aynı oteli tercih etmek ister. Bu da iyi bir reklam'' diye konuştu.
Mardan Palace Oteli Genel Müdürü Cumhur Özen de futbol turizmi konusunda Katar'ın son yıllarda önemli derecede reklam ve promosyon atağı yaptığını söyledi.
Katar'ın ülkelerinde kamp yapacak dünya çapında ünlü takımlardan herhangi bir ücret talep etmediklerini bildiren Özen, böylece ülkelerinin tanıtımının yapıldığını kaydetti.
Özen, futbol turizmi dışında Antalya'da farklı spor alanlarında kamp yapacak alanlar yapılması gerektiğini vurgulayarak, ''Özellikle tenis, okçuluk, atlı spor, Amerikan futbolu, rugby gibi spor alanlarında yeni şeyler yapılması gerekiyor. Antalya'nın iklimini güzel bir şekilde kullanmak gerekiyor. Bu konuda gelişen pazarlar takip edilmeli. Futbolun dışında başka spor dallarına da zaman ve emek harcanması gerektiğini düşünüyorum'' dedi.