Ayvalık pazarına Yunan akını

Midilli Adası'nda yaşayan Yunanistan vatandaşları, her hafta perşembe günleri feribotla Ayvalık'ta kurulan semt pazarlarına geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Her hafta perşembe günleri kurulan semt pazarından alışveriş için feribotla Midilli Adası'ndan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine gelen Yunanistan vatandaşları, haftalık ihtiyaçları kadar ekmeklerini bile buradan alıyor.

Kuzey Ege'nin turizm merkezlerinden olan Ayvalık'ta perşembe günleri kurulan semt pazarı, bölge halkı kadar Midilli Adası'ndan gelenlerden de ilgi görüyor.

Perşembe günleri adeta bir Yunanistan mahallesi gibi olan Ayvalık'a sabah saatlerinde Midilli Adası'ndan kalkan 3 feribot, 09.00-09.30 civarında yaklaşık 2 bin Yunanistan vatandaşıyla limana yanaşıyor.

Son günlerde havaların iyi gitmesi dolayısıyla halen yoğun şekilde Ayvalık'a pazar alışverişine gelen Yunanlar, giyim ve mutfak eşyaları, meyve sebze, bakliyat, un, şeker gibi gıda ürünleri kadar ekmeğini bile buradan alıp 18.00-18.30 arası kalkan feribotlarla tekrar adaya dönüyor.

Ayın 15'inden sonraki ilk ve ikinci semt pazarı

Bir turizm firmasının sahibi Eşref Jale, Midilli Adası'ndaki Yunanların, hava şartları uygun olduğu sürece her hafta pazar alışverişlerini Ayvalık'ta yaptığını belirterek, "Ayın 15'inden sonraki ilk ve ikinci perşembe pazarlarına daha yoğun ilgi oluyor. Sanırım orada 15'inden sonra maaşlar alınıyor. Bu perşembe sadece bizim feribotumuz 950 yolcu getirdi Ayvalık'a." dedi.

Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Melih Çakırca da Ayvalık'a bu dönemde gelen turistlerin ilçe ekonomisine büyük katkılar sağladığını vurguladı.

İlçeye gelen Midilli Adası sakinlerinin, inşaat malzemesi, seramik dahi aldığını belirterek, "Dönüşte aldıkları lor tatlısı bile esnafa katkı sağlıyor. Ayvalık'a gelen komşularımızın günübirlik değil de üçer, beşer gün konaklamalarını sağlarsak daha iyi olur diye düşünüyorum." dedi.

80 ila 120 avro arasında harcıyorlar

Çakırca, adadan gelen turistlerin, perşembe günleri 80 ila 120 avro arasında para harcadığını vurgulayarak, "Yaz sezonunun dışında olunan bir dönemde ekonomik anlamda aşırı bir durgunluk yaşanırken, pazara gelen turistler bereket getiriyor. Bu katkının biraz daha artması için Ayvalık esnafının biraz daha fedakarlık yapmasını, ürün ve hizmetlere konulan fiyatların biraz daha aşağıya çekilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Ayvalık Turizm Derneği Başkanı Ümit Özgültekin ise ekmeklerini bile Ayvalık'tan alan Midilli sakinlerinin ilçede perşembe günleri önemli bir hareketlilik sağladığını söyledi.

Bu durumun artarak devam ettiğini ve gelecek yıllarda daha fazla kişiyi ağırlayacaklarına inandığını anlatan Özgültekin, kış mevsiminde daha fazla turistin ağırlanmasının bölge ekonomisi açısından önemli olduğunu kaydetti.