Balayı mevsimi açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Birbirini seven iki insanın hayatını birleştirme kararının ardından, müstakbel eşlerin kafasını en çok balayında nereye gidileceği karıştırıyor. Düğün mevsiminin yaklaşmasıyla balayını nerede geçireceklerine hala karar veremeyenler için tur şirketleri, çiçeği burnunda çiftlerin gönlünü, Türkiye'nin her isteğe cevap verebilecek potansiyeliyle çelmeye çalışıyor.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, özellikle güneydeki kumsallarıyla balayı için nereye gideceklerine karar veremeyenlerin aklına ilk gelen yer olsa da binlerce yıl farklı kültürlere ev sahipliği etmenin avantajını da sunuyor.
Jolly Tur Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe, AA muhabirine Türkiye'deki balayı trendleri hakkında bilgi vererek, çiftlerin artık balayı için yalnızca denizi tercih etmek yerine, son dönemde kültür turlarıyla, farklı konseptli butik turlara yöneldiğini söyledi.

Balayı da yaparım, yemek de
Kapadokya, Likya, Karadeniz turlarının kültür turları arasında öne çıktığını belirten Gökçe, özellikle yöreye özgü çeşitli aktivitelerin düzenlendiği butik Gaziantep ve Mardin turlarına da son dönemde balayını farklı yerlerde geçirmek isteyenlerin ilgi gösterdiğini dile getirdi.
Gökçe, balayı sektörünün hızla geliştiğini ve bu nedenle sürekli yeni destinasyonlar ve türlerin eklendiğini bildirerek, Türkiye'de henüz çok yeni bir tür olan "Gurme Turu"na da ilginin arttığını bildirdi.
Güneydoğu bölgesinde turların özellikle Mardin, Antep ve yemek pişirmekle geçtiğini, tur boyunca her gün profesyonel aşçılar tarafından yemek dersi verildiğini, tatilcilerin baklava açıp kebap yaptığını anlatan Gökçe, tatilcilerin kendi pişirdikleri yemekleri bazen sattıklarını bazen de kendileri yemeyi tercih ettiklerini bildirdi.
Gökçe, yayla turizminin de ivme kazanmasıyla Karadeniz'de 2000 metrenin üzerindeki yaylalara çıkılarak şehir stresinden uzaklaşmak isteyenlerin de balayında 10-15 kişilik turları tercih edebildiğini belirtti.
Butik otellerin de balayı tercihlerinde üst sıralarda yer aldığını söyleyen Gökçe, Kapadokya'daki kaya otellerle Alaçatı'nın bu kapsamda öne çıktığını anlattı.

Balayında Maldivler
Balayına çıkacakların seçenekleri, elbette ki yalnızca yurt içinden ibaret değil. Pek çok ülkeye vizesiz seyahatin mümkün olması ve Türk Hava Yollarının direk uçuş rotasına aldığı yeni destinasyonlar, taze evlilerin düğünün ardından soluğu yurt dışında almasına da vesile oldu.
Yurt Dışı Turları Müdürü Tolga Tekin ise Türkiye'den, balayını yurt dışı tatili için en çok birkaç şehrin gezildiğini Avrupa turlarının talep gördüğünün söyledi. (sorulacak)
Ulaşım kolaylığının sağlanmasının ardından Türkiye'ye coğrafi olarak uzak bulunan destinasyonlara yönelik de talep artışının yaşandığına dikkati çeken Tekin, özellikle, Maldivlerin yüksek gelirli kesimin balayı tercihinde ilk sıralara yükseldiğini, Uzakdoğu adalarının çok tercih edilen bir destinasyon haline geldiğini dile getirdi.

Turizmde balayı açılımı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ise yabancılar için hazırladığı turizm sitesinde, Türkiye'nin balayı destinasyonu olarak İstanbul, Antalya ve Kapadokya'yı öne çıkarıyor.
Türkiye'de balayı için İstanbul, Antalya ve Kapadokya'nın önerildiği yazıda, İstanbul, ünlü güzellikleri, sayısız alışveriş merkezi ve gece yaşamıyla baştan çıkarıcı bir balayı destinasyonu olarak tanıtılırken, Antalya'nın Akdeniz'in kıyısında muhteşem bir sahil ve huzurun büyüsünü yaşamak isteyenler için ideal bir tatil yeri olduğu ifade ediliyor.
Antalya'nın biraz dışında kalan Lara kumsalının, rahatlatıcı bir balayı isteyenler için ideal bir yer olduğu kaydedilirken, sıra dışı bir balayı arayanlar içinse özellikle su sporlarındaki çeşitliliğiyle dikkati çeken ve geleneksel bir yerleşim olan Konaklı tavsiye ediliyor. Deniz gezintileriyle Kiriş'in yanı sıra Beldibi, Çolaklı, Göynük, Tekirova ve Denizyaka da öneriliyor.
Kaya şekilleriyle ilgi uyandıran Kapadokya ise balayı için muhteşem bir destinasyon olarak lanse ediliyor. Son yıllarda çiftlerin Kapadokya'nın bacaya benzeyen kaya oluşumlarını manzarasına bakarken balonda veya tarihi bir mağara kilisede evlendikleri vurgulanıyor.