Bayram tatili için yoğun talep fiyatları yukarı çekti

Ramazan Bayramı'nın yurt dışı turizminin de en yüksek olduğu döneme denk gelmesi nedeniyle başta Antalya olmak üzere, sahil kentlerdeki otellere şimdiden ciddi talep yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu yıl 24- 27 Haziran tarihleri arasındaki Ramazan Bayramı'nın okulların da kapandığı döneme denk gelmesi nedeniyle iç pazarda, sahil kentlerindeki oteller için şimdiden talep patlaması yaşanıyor. Yabancı turist talebinin de en yüksek olduğu döneme denk gelen Ramazan Bayramı tatili döneminde oda fiyatlarında yüzde 15- 20 arasında artış gerçekleşti.

Bayram dönemi için yoğun talep beklediklerini belirten Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı şöyle dedi:

“Yüksek dolulukla geçireceğimizi şimdiden söyleyebiliriz. Bayram dönemi hem haziran ayının sonuna, hem de okulların tatile girdiği döneme denk geliyor. Dolayısıyla bu yurt içi misafirimiz için bir fırsat yaratıyor. O dönemde tatil bölgelerimizde ciddi bir doluluk öngörüyoruz. Bayram döneminde her sene yaşadığımız gibi yüzde 100 doluluk tahmin ediyoruz. Bazı otellerde sanatçılı organizasyonlar var ama, bayram dönemleri son 6- 7 sezona baktığımızda hep yüksek sezona denk geliyor."

Fiyat konusunda genele bakıldığında Türkiye'nin turizm gelirinde geçen seneye göre hala ekside olduğuna dikkat çeken Erkan Yağcı, Ege'den Akdeniz'e sahil bölgelerinde her kesime hitap eden tesisler bulunduğunu, fiyatların ürüne, destinasyona ve otele göre değiştiğini açıkladı.

Fiyatlar yüzde 15-20 arttı

İç pazar açısından bayram tatili için oldukça hareketli bir süreç yaşandığını belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran da şunları söyledi:

“Zaten diğer pazarlarda okullar kapanacağı için özellikle BDT ülkeleri, Rusya ve Ukrayna'dan ciddi hareketlenme olacak. Bayramda bütün oteller herhalde yüzde 90 ve üzerinde doluluğu rahatlıkla yakalayacak gibi gözüküyor. İç pazarın da bunda ciddi bir payı olacak. Tam okulların kapandığı dönem. Zaten Ramazanda kimse bir yere tatile gidemiyor ve yaz tatilinin başlangıcı gibi çok güzel bir döneme denk geliyor. Arada birkaç gün izin alınarak uzun bir tatil haline de getirebileceğinden ciddi bir hareketlilik olacak. Haziranın son haftası 23'ü itibariyle fiyatlarda yükselme gerçekleşti. Temmuzda olacak yükselme bayram nedeniyle bir hafta öne alınmış oldu. Yüzde 15- 20 arasında bir yükseliş sözkonusu."

Son dakikaya bırakmayın

4 günlük bayram tatili nedeniyle taleplerin iyi gittiğini kaydeden ETS Tur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek de şöyle konuştu:

“Özellikle deniz, güneş, kum tatili yapmak isteyenler çok ciddi talepte bulunuyor. Antalya bölgesi için yabancı turist talebi yoğun. Özellikle Rusya ve BDT ülkelerinden. Bayram gibi özel dönemlerde Türk misafirlerin de tatile çıkma alternatiflerini düşününce tatil dönemi yoğunlaşıyor. Genelde 1 hafta 10 gün geçer, insanlar bayramda ne yapsak diye düşünmeye başlar, aileler iftar sohbetlerinde tatil planı yapar. Bu işin çok geçe bırakılmamasını özellikle tavsiye ediyorum. Özellikle Antalya bölgesi için yoğun yabancı talebi nedeniyle doluluk riski söz konusu. Son dakika otellerde yer bulamayabilirler."

Son 5 gün

Erken rezervasyon dönemininse 5 Haziran'a kadar sürdüğünü hatırlatan Suat Özbek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki hafta pazartesi dahil erken rezervasyon kampanyası var. Ama bu kampanyanın artık son dönemi ve baktığımızda sadece bayramla ilgili değil, temmuz ağustos eylül ekim aylarında da seyahat planlayanlar için kampanyanın son 4- 5 gününü yaşıyoruz. Bu bağlamda aslında bu 4- 5 günün değerlendirilmesini istiyoruz. Çünkü uzama, erteleme vs artık olmayacak. Mayıs ayı son erken rezervasyon dönemi. Makul fiyat arayanlar için bu bir alternatif. Talepler arttıkça otel fiyatları havayolundaki gibi artar. Kotalar doldukça bir sonraki kotaya geçer ve yüzde 5 artar. Dolayısıyla bu son 5 gün fırsat olarak değerlendirilmeli."