'Booking' için yeni kanun önerisi

Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulmasını değerlendiren ETİK Başkanı Mehmet İşler, problemin portalın Türkiye'de acente açması ve kanunda değişiklik yapılmasıyla çözülebileceğini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, online otel rezervasyon portalı Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Problemin portalın bir an önce Türkiye'de acente açarak vergi ödemesi ve seyahat acentelerinin çalışmalarını düzenleyen kanunda değişiklik yapılmasıyla çözülebileceğini belirten İşler, Booking.com'un, dünyada online otel rezervasyonlarında en büyük paya sahip portal olduğunu, ayrıca Türkiye'de özellikle şehir ve termal oteller ile Kapadokya bölgesindeki tesislerde etkili olduğunu söyledi.

"Bu karar turizmde olumsuz etki yapar"

İşler, sektörde online portal olmadan pazarlama satış yapmanın mümkün olmadığına işaret eden İşler şöyle konuştu:

"Booking.com, Türkiye'deki satışlardan elde ettiği gelirden devlete vergi vermiyor, fahiş komisyonlar alıyor ve seyahat acentelerinin pazarını elinden alıyor. Dolayısıyla karşımızda dünyada 9,2 milyar dolarlık satışı bulunan, Google gibi arama motorlarının da içinde bulunduğu dev bir platform var. Pazarda bu şirketten sonra Expedia ve Ctrip firmaları da oldukça etkin. Booking.com engellenirse başka bir online platform pazara girer, çözüm bu değil. Turizmde zor bir dönemden geçtiğimiz, tam çarkları yağlayacağımız bir dönemde bu karar olumsuz etki yapar. Bu problem, portalın bir an önce Türkiye'de acente açarak vergi ödemesi ve seyahat acentelerinin çalışmalarını düzenleyen kanunda değişiklik yapılmasıyla çözülebilir."

"Hükümetle ilgisi yok"

Online pazarı yasaklamaya çalışmanın ülkeye bir getirisi olamayacağını, son tüketicinin artık bu portalların kolaylığına alıştığını ifade eden İşler, "Mahkeme, TURSAB'ın uzun zamandır yürüttüğü hukuki girişim sonucu böyle bir karar verdi. Bunun hükümetle bir ilgisi yok" dedi.

İşler, söz konusu portaldan halen yurt dışından rezervasyon yapılabildiğini, kararın yurt içine yönelik olduğunu aktararak, turizmin dış pazardaki daralmadan dolayı iç pazara ağırlık verdiği bir ortamda online pazarı kaybetmenin olumsuzluklara neden olacağını sözlerine ekledi.

Trivago ve Tripadvisor da TÜRSAB’ın hedefindeTrivago ve Tripadvisor da TÜRSAB’ın hedefinde

Bu konularda ilginizi çekebilir