Booking'den DÜNYA'ya açıklama: Karara itiraz edeceğiz

Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerin durdurulmasına yönelik verilen mahkeme kararına ilişkin açıklama yapan şirket, Türkiye'deki tüm faaliyetlerinin yasal olduğunu ve karara itiraz edeceklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ESER / DÜNYA ONLINE

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından, haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, online rezervasyon portalı Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmişti.

booking.com, İstanbul 5. Asliye Mahkemesi tarafından verilen ara karara itiraz edeceklerini, Türkiye'deki tüm faaliyetlerinin yasalara uygun olduğunu belirtti. Şirket ayrıca Türk müşterilerilerin yakın zamanda tüm servisleri tekrar kullanmaya başlayacağını bildirdi.

"Türkiye'deki yasalara uygun hareket ediyoruz"

Mahkeme kararı sonrası şirketin Avrupa'daki operasyonlarını yöneten Hollanda merkez ofisi durumu DÜNYA'ya değerlendirdi. Şirket adına açıklama yapan yetkililer öncelikle verilen karara katılmadıklarını ve Türkiye'deki yasalara her zaman uyduklarını ifade etti.

Şuanki durumda Türk kullanıcılar için siteyi tamamem kapatmalarının gerekmediğini belirten yetkililer, bir Türk müşterinin yurt dışı seyahati için siteyi kullanabileceği gibi Avrupalı bir turistin Türkiye'ye gelmek için de siteyi kullanabilceğinin altını çizdi.

İşte booking.com medya departmanı tarafından DÜNYA'ya yapılan açıklamanın tamamı:

Booking: Karara itiraz edeceğiz

"Biz Türkiye'de verilen karara katılmıyoruz. Türkiye'deki tüm faaliyetlerimiz Türkiye'nin yasalarına uygun yürütülmektedir. Bu çerçevede itiraz haklarımızı kullanacağız. Bir online rezervasyon sitesi ve teknoloji geliştiricisi olarak Türk müşterilerin tüm dünyada açık ve seffaf şekilde konaklama seçeneklerine ulaşmasına ve bunları kıyaslamasına imkan tanıyoruz. Bu sürecin bizim açımızdan olumlu sonuçlanacağına güçlü bir biçimde inanıyoruz. Türk müşterilerimiz yakın zamanda tüm servislerimizin keyfini tekrar yaşamaya başlayacak."

Booking, rezervasyonları durdurduBooking, rezervasyonları durdurdu

İşletmelerin tazminat talep etme hakları var

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, mahkemenin Booking.com hakkında verdiği karar nedeniyle, Türkiye’teren turizm ve konaklama işletmelerinin mağdur olacağını, zarar gören otellerin de tazminat talepleri hakkı bulunduğunu belirtti.

TOBB Türkiye Turizm Meclisi Başkanı ve TÜROFED Başkanı Osman Ayık, iki kurum adına yaptığı yazılı açıklamada, booking.com hakkında mahkemece verilen kararı değerlendirdi. Ayık, TÜRSAB tarafından Booking.com aleyhine açılan dava sonucunda, öncelikle “En İyi Fiyat Garantisi” sunumu nedeniyle Rekabet Kurumu tarafından rekabete aykırı olarak değerlendirilerek para cezası verildiğini anımsattı.

TÜRSAB’ın, Booking.com’un yaptığı işin ‘seyahat acenteciliği’ faaliyeti olduğu iddiası üzerine, İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 2015/1174 Esas dosya üzerinden görüşüldüğünü, mahkemenin verdiği ara karar ile tahkikat aşamasına geçildiği ve duruşmanın 14.06.2017 tarihine bırakıldığını ifade eden Ayık, şunları kaydetti:

”Mahkeme kararında Booking.com’un faaliyetini önleyici bir karar henüz oluşmamıştır. Sadece 2. maddede Booking.com’un, Türkiye’de yerleşik otel konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi faaliyetlerinin durdurulmasına ve bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na yazı yazılmasına karar verilmiştir. Karardan anlaşıldığı üzere, Türkiye’de faaliyet gösteren turizm ve konaklama işletmelerinin mağdur olacağı ortaya çıkmaktadır. Yapılan incelemede, Türkiye’den yurtdışındaki konaklama işletmelerine, yurtdışından da Türkiye’deki konaklama işletmelerine ulaşılabildiği görülmektedir.’’

Trivago ve Tripadvisor da TÜRSAB’ın hedefindeTrivago ve Tripadvisor da TÜRSAB’ın hedefinde

Turizmde ‘Booking’ kavgası büyüyorTurizmde ‘Booking’ kavgası büyüyor

Bu konularda ilginizi çekebilir