Bursa'nın termal yatak kapasitesi 7 bine yükseldi
Termal turizm alanında hızlı gelişmelerin yaşandığı Bursa'da Valilik bünyesinde faaliyet gösteren Jeotermal AŞ'nin 5 kuyudan çıkardığı termal suların tam kapasite kullanımıyla 5 milyon liraya yakın gelir elde edilecek.
Esra ÖZARFAT
BURSA - Sağlık turizminin önemli bir ayağı olan termal turizm alanında hızlı gelişmelerin yaşandığı Bursa'da termal yatak kapasitesi 7 bine, su kullanım kapasitesi ise 300 litre/sn'ye yükseldi. Bursa Valiliği'nin 3 yıl önce kurduğu Jeotermal AŞ tarafından yürütülen sondaj çalışmaları için bugüne kadar 12 milyon TL harcandı. Halen faal olan 5 kuyuda saniyede 300 litrelik su kullanım kapasitesi bulunuyor.
Bu suyun 80 lt/sn'sinin Bursa'da Kükürtlü, Çekirge ve Odunluk olmak üzere 3 bölgede dağıtımı planlandı. Temmuz ayında Crowne Plaza, Sheraton Otel, Hotel Gold Majesty, Kırcı Otel ve Doruk Tıp Nilüfer Hastanesi ile sıcak su protokolleri imzalanırken, geçen hafta da Plaza CC, Çekirge Termal, Hotel Gold 2, Romer Fizik Tedavi Merkezi ve Tiara Otel ile protokol imzalandı. Suyun tam kapasite kullanılmasıyla yılda 5 milyon liraya kadar gelir elde edilmesi bekleniyor. Bursa genelinde 45 termal su ile hizmet veren otel bulunuyor. 2013'te Bursa'da 4 bin konutun da ısınması termal su ile yapılacak.
Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa'nın rotasını termal turizme çevirdiğini belirterek, "Şehrimizin, Türkiye'de ‘Termal Sağlık Bölgesi' ilan edilmesi noktasında çok ciddi çalışmamız var. Bursa yeniden tarihler öncesindeki o termal şehri kimliğini kazanmak üzere. Bin 500 olan yatak kapasitesini 7 bine, otel sayısını da 21'den 45'e çıkarmış durumdayız. Bu maksatla yapılan çalışmalar neticesinde 5 işletmeye daha sıcak su verdik. Bursa'nın Termal Sağlık Bölgesi ilan edilmesi noktasında da Ekonomi Bakanlığı nezdinde ciddi çalışmalar sürdürülüyor" dedi. Üç yıl kadar önce saniyede yaklaşık 16 lt termal su ile Bursa'yı ayakta tutmaya çalıştıklarını hatırlatan Harput, yapılan etüd sondaj ve üretim kuyuları ile bugün il merkezinde 300 lt/sn'lik bir suyun kullanılabilir olduğunu aktardı. Harput, "2013'te Bursa'da 4 bin konutun ısınması termal su ile yapılacak. Bu zamana kadar 12 milyon lira harcadık. Yılda 2.5 milyon ila 5 milyon lira arasında gelir elde etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Sıcak sularla alakalı yaşlı turizminin cazibesini artırmak için Çin İsveç, Hollandalılardan gelen talepleri değerlendirdiklerini anlatan Harput; Fin, İsveç ve Türk ortaklı bir firmanın 10 bin kişilik bir üçüncü yaş tatil köyü kurmak üzere Valiliğe müracaat ettiğini söyledi. Projeye sıcak baktıklarını ifade eden Vali Harput, bununla ilgili daha önce turizm bölgesi ilan edilmiş olan Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alan Tümbüldek bölgesini esas aldıklarını ifade etti. Şahabettin Harput; "Çünkü o bölgede çok güzel sıcak su kaynaklarımız ve geniş de bir arazi var. Burada insanların sağlıkla alakalı sıcak suya dayalı terapi hizmetlerini alabileceği bir proje üzerinde çalışıyoruz. Turizm Bakanlığımızdan bu projeye ilişkin bölgedeki arazilerin kullanımıyla
alakalı izin talep edeceğiz. Proje kapsamında 5 bin kişiye istihdam imkanının doğacağını belirtmek istiyorum. Ayrıca normalde bir turist ülkemize bir yılda 700 dolar bırakırken, bu gelen turistlerin her biri 2.500 euro bırakacak. Yani bu normal bir turistin 10 mislinden daha fazla rakam tutuyor. Bu ciddi bir kazanımdır. Bunun bir an önce gerçekleşmesiyle ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."
En büyük proje Dağyenice
Tarihin her döneminde kaplıcalarıyla ün yapmış Bursa'da; Vakıfbahçe, Zeyninine, Horhor, Kaynarca ve Karamustafa, Kükürtlü, Oylat, Tümbüldek ve Sadağı Termal Kaynakları bulunuyor. Bursa Valiliği tarafından yürütülen en önemli projelerden biri de Dağyenice Termal Turizm Merkezi. İl merkezine 7,5 kilometre uzaklıkta oluşturulacak olan merkezin toplam alanı bin hektar. Bakanlar Kurulu'nca Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilen Dağyenice, yeni nesil termal tatil köyü olarak planlanıyor. 7 bin yatak kapasitesine sahip olacak ve 5 bin kişiye istihdam yaratacak olan Dağyenice'nin Bursa'nın 2023 yılındaki 5 milyon turizm hedefinin yüzde 10'unu karşılaması hedefleniyor. 10 bölgeden oluşacak tatil köyünün kamulaştırma bedeli yaklaşık 80 milyon TL olacak.