Burulaş, hava, kara ve denizden Bursa’yı dünyaya bağlayacak
Kara, hava ve deniz ulaşımını tek elden yöneterek Bursa’nın ulaşım sorunlarına nokta koymayı hedefleyen Burulaş, 2,5 yılda ulaşım hizmetlerini 3’e katladı.
Esra ÖZARFAT
BURSA - Son 50 yılda 17 kat büyüyen Bursa’da ulaşım sorununa eğilen Bursa Büyükşehir Belediyesi, deniz, kara ve havayollarında attığı adımlarla adından söz ettiriyor. ‘Bursa’yı taşıyoruz’ sloganıyla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Burulaş, raylı-raysız, yeraltı ve yerüstü her türlü kara, deniz, göl ve hava ulaşımı alanında yatırımlarını her geçen gün artırıyor.
Burulaş’ın çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Genel Müdür Levent Fidansoy, 2,5 yılda ulaşım hizmetlerini 3’e katladıklarını dile getirdi. 2011’de 9 milyon TL zarar eden Burulaş’ın bugün 18 milyon TL kar eden bir şirket haline geldiğine değinen Fidansoy, yatırım atağında olan Burulaş’ın bu yıl içerisinde 60 milyon TL yatırım planladığını anlattı.
Bursa’da günlük hareket sayısının 3 milyon olduğuna dikkat çeken Fidansoy şu değerlendirmeyi yaptı; “Bunun 1.5 milyonu yaya, 1.5 milyonu ise araçlı hareket. 700 bini toplu taşıma araçlarıyla sağlanıyor. Dolmuş ve minibüsler 150 bin taşıma yapıyor. 500 bin de özel aracıyla giden var. 50-60 bin civarında da servis taşımacılığı var. Özel araçlardaki kitlenin toplu taşımaya geçmesi gerekiyor. Ulaşımda entegrasyon sağlanması lazım. Şehir içi ulaşım kapsamında metroda vagon sayısını artırıp otobüsleri entegre ettiğinizde Bursa’da ulaşım sorunu çok fazla kalmayacak.”
Bursa Havayolları bölgesel havayolu şirketi olacak
Seabird ile Gemlik ve Haliç arasını 18 dakikaya indirdiklerini hatırlatan Fidansoy, günde 3 sefer yapıldığını ve yüzde 80-90 doluluk oranıyla çalıştıklarını belirterek, kiralık uçaklarla sürdürdükleri hava taksi hizmetine satın alacakları kendi uçaklarıyla devam edeceklerini söyledi.
“Uçağa, minibüse biner gibi biniyorsunuz. Haliç’te inip şehrin göbeğine ulaşabiliyorsunuz” diyen Fidansoy, İstanbul’da Haliç’ten Eminönü ve Kabataş’a servis hizmeti verdiklerini, bu şekilde BUDO ile denizuçağı hizmetlerini birbirine entegre ettiklerini belirtti.
Kurdukları Bursa Havayolları AŞ ile bölgesel havayolu olma yolunda da adımlar atacaklarını anlatan Fidansoy, “İlk hedefimiz uçak kiralamak. En az üç uçakla seferlere başlamayı planlıyoruz. Önce Trabzon, Erzurum, Güney Doğu’da Gaziantep, yazın Antalya ve Bodrum ile Balkanlar’da ise Üsküp ve Filibe gibi Bursa demografisinin daha çok gidip geldiği yerlerde seferlere başlayacağız. Daha sonra talebe göre geliştireceğiz. Türk Havayolları ile ortak hatlarımız olacak. Uçak firmalarıyla görüşmelerimiz başladı. Çalışmalar en az 4-5 ay sürüyor. Yılbaşında uçuşların başlamasını hedefliyoruz. Bu iş için 1 milyon TL sermaye ile başladık. Ama artıracağız. Şu anda kiralık uçak düşünüyoruz. 4-5 milyon dolarla 5 uçaklık bir şirket çok rahat kurulabilir” açıklamasını yaptı.
Kabataş’tan sonra Kadıköy’e de seferler başlayacak
İDO’ya alternatif olarak kurdukları Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) ile hafta içi 5, hafta sonları ise 7 sefer ile Bursa – İstanbul Kabataş arasında yolcu taşıdıklarını anlatan Fidansoy, BUDO’ya toplam 10 milyon TL civarında yatırım yaptıklarını hatırlattı.
Yüzde 80 doluluk ortalamasıyla çalıştıklarını dile getiren Fidansoy, “Kendimize ait 3 deniz otobüsümüz aktif olarak çalışıyor. Bir de yeni alınan var. Hong Kong’dan geliyor. Yatırım harici bakarsanız işletme giderlerini çok rahat karşılıyoruz. Yeni bir uygulama olarak da Armutlu İhlas Tatil Köyü’ne sürekli seferlerimiz olacak. Orası yılın 12 ayı faaliyet gösteren bir devre mülk ve 9 bin yatak kapasiteli. Dolayısıyla her gün devre mülkte bir değişiklik oluyor. Bunların yüzde 60’ı deniz otobüsü ile İstanbul’a gidiyor. Saatlerimizi ona göre ayarladık. Bursa’dan kalkan 11 deniz otobüsümüz her gün Armutlu’ya da uğrayacak” diye konuştu.
BUDO olarak Kadıköy’e de yanaşmak için izin almaya çalıştıklarını aktaran Fidansoy, “Ramazan ayında da seferlere başlarız. Oradan da şehir hatlarıyla anlaşıp şehir içine seferler koymak istiyoruz. BUDO çok ilgi gördü. Bursa’da yeterince tanıttık. Artık İstanbul tanıtımına ağırlık vereceğiz” şeklinde konuştu.
Mudanya ve Gemlik tren ile birbirine bağlanacak
Şehir içi ulaşım projeleriyle ilgili de bilgi veren Levent Fidansoy, şu anda 32 kilometre olan metro hattının 40 kilometreye ulaşarak kenti doğudan batıya kat edeceğini söyledi. 78 vagon ile günlük 230–250 bin kişi taşındığını, bunu artırmak için Rotterdam’dan 1,5 milyon euroya 24 vagon aldıkları bilgisini verdi.
Fidansoy şöyle konuştu; “Öte yandan Kent meydanı, Stadyum, Altıparmak, Heykel, İnönü ve Uluyol Caddelerini kapsayan T1 tramvay hattı inşaat işleri önümüzdeki günlerde bitiyor. 6 tramvayı ihale ettik ve Durmazlar Makine’den aldık. Önümüzdeki ay iki tanesini teslim edecekler ve yaz aylarında deneme sürüşlerine, eylül ayında da yolcu taşımaya başlayacağız. Hattın toplam uzunluğu 6,4 kilometre. Mümkün olduğunca şehir merkezindeki trafiği azaltmaya çalışacağız. Heykel’den günde 1.600 otobüs geçiyor. Bu rakamın 300’e düşmesi gerekiyor. 800’den 500’e düşürdüğümüz dolmuşları ise taksiye çevirerek tamamen kaldıracağız.”
Ardından Yalova Yolu’nda T2 projesine başlayacakları bilgisini veren Fidansoy, iki aşamalı olacak projenin ilk ayağının Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde son bulacağını, diğer hattın ise Demirtaş OSB'yi baştanbaşa kat edeceğini kaydetti. Bursa’nın Balıkesir üzerinden İzmir’e demiryolu bağlantısını sağlayacak olan ve 2016 yılında hizmete girmesi planlanan hızlı tren projesinin şehir içi ulaşım hatlarına da entegre edileceğini ifade eden Fidansoy, metro hattının hızlı trenin aktarma istasyonu olan Geçit’e kadar uzatılacağını, buradan Mudanya ve Gemlik’e yapılacak bölgesel tren seferleri ile ilçelere ve şehir merkezine bağlantı sağlanacağını aktardı. Fidansoy, 120 bin metrekarelik Burulaş tesisinde 200 vagon bakım ve stoklama kapasitesine sahip olduklarını, Burulaş’ta 380, toplamda ise bin700 kişi istihdam ettiklerini anlattı.