Dolardaki hareket tur şirketlerini vurdu

Euro üzerinden belirlenen hac fiyatları ücretleri 2015 için dolar kuruna geçti. Doların yükselmesiyle hac ve umre turu düzenleyen acenteler zarara uğradı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolardaki kur artışı hacı adaylarını da etkiliyor. Geçtiğimiz yıl Hac ve Umre hizmetleri için en az 2 bin 700 Euro ödeyen hacı adayları bu yıl 3 bin 600 Dolar ödeme gerçekleştirecek. Yani 2014 yılında hacca giden vatandaşlar 7 bin 700 TL öderken, 2015 yılında hacı olmak isteyen hacı adayları 9 bin 360 TL ödeyecek. 

Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu konuyla ilgili olarak Dolar kuruna geçiş kararını Kasım ayında aldıklarını ve Başkanlığın verdiği hizmetlerin ticari kaygı gözetmeden yerine getiriliği bilgisini paylaştı. Ayrıca bu yıl Kabe çevresini genişletme çalışmaları nedeniyle yüzde 20 kontenjan kısıtlamasına gidildiğini, 16 Ağustos - 21 Ekim 2015 olarak belirlenen hac mevsiminde Türkiye’den 55 bin 540 vatandaşımızın hacca gideceğini açıkladı.

2014 yılı Aralık ayında umre turları için bütçelerini Euro üzerinden belirleyen hac ve umre acenteleri, Suudi Arabistan’da Dolara bağlı olarak gerçekleşen konaklama, ulaşım ve diğer hizmet ödemelerinde zarara uğruyor. 

Özellikle bu yıl Dolar kurunda yaşanan artışın ve Euro / Dolar paritesindeki düşüşün, acenteleri hac programlarını Dolar üzerinden satmaya yönlendireceğine dikkat çeken Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Osman Memiş; “Vizyon Turizm olarak Aralık ayında umre bütçemizi Euro üzerinden belirledik. Bunun üzerine Doların, Euro’ya nispeten artış göstermesiyle birlikte bazı umre turlarımızda kişi başı 100 Euro’ya yakın zarara uğradık. Konaklama, ulaşım ve diğer hizmetler Suudi Arabistan’da Dolara bağlı gerçekleştiği için Euro olarak belirlediğimiz bütçemizde sıkıntılar yaşayabiliyoruz.  Suudi Arabistan’daki otel fiyatları (SAR-Suudi Arabistan Riyali), Dolar çıpasına bağlı olduğu için 3,75 civarında olan Dolar/SAR paritesi hemen hemen hiç değişmiyor. Bu nedenle Doların yükselen grafiği Suudi Arabistan’daki otel ve diğer masrafların da ciddi anlamda artmasına neden oluyor. Bununla beraber Euro/Dolar paritesinin düşüşü acentelerin belini iyice büküyor. Bu sebepten dolayı tüm acentelerin Hac fiyatlarını Dolar cinsinden açıklayacaklarını öngörüyoruz.“ dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir