Duru: Üst düzey yöneticiler evlerinde iş bekliyor

Turizm Otel Yöneticileri Derneği Azerbaycan ve Akdeniz Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Halil Duru, 30-40 milyon euro harcanarak, yapılan turizm tesislerinin emanet edileceği müdürlere 'komik' maaş teklif edildiğini belirtip, "Birçok üst düzey yöneticimiz hala işsiz ve evinde iş bekliyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) yönetimi, Antalya'da bir araya geldi. Halil Duru ile yönetim kurulu üyelerinin gazetecilerle buluştuğu toplantıda, sektörel sorunların yanı sıra profesyonel otel müdürlerinin yaşadığı sıkıntılar konuşuldu.

Bir yıl önce kurulan TUROYD'un kısa sürede Türkiye'nin 81 ilinde teşkilatlandığını anlatan Halil Duru, Antalya ofislerinin de geçen günlerde törenle açıldığını belirtti. Profesyonel otel yöneticilerinin işveren ile sıkıntılar yaşadığını kaydeden Duru, "Turizme yıllarını vermiş duayenler oldukça düşük maaşlarla çalıştırılmak isteniyor. 30- 40 milyon euro harcanarak yapılan devasa tesislerin emanet edileceği müdürlere komik maaş teklifleri ediliyor" dedi.

"Üst düzey yöneticilerimiz evinde oturup iş bekliyor"

Yurt dışından gelen haberlerin 2018 yılı için olumlu olduğunu belirten Duru, "Ülkemize yaklaşık yüzde 40'lık talep artışının olduğu, sonrasında Hollanda'da yapılan fuardan gelen olumlu sinyaller, İstanbul'daki EMITT Fuarı derken çok güzel görünüyor. Aynı paralellikte üst düzey yöneticilerimizin istihdamı söz konusu değil. Birçok üst düzey yöneticimiz hala işsiz ve evinde oturup iş bekliyor. Dolayısıyla bundaki durgunluğa anlam veremiyoruz. Neden bu profesyoneller işlerinin başında değiller, sezona çalıştıkları otelleri hazırlamakla meşgul değiller, bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bu durum büyük sıkıntı" diye konuştu.

"Memnuniyet yüzde 80-90'lara çıkacak"

Bu yıl olumsuz bir durum olmazsa turizm sektöründe 'bahar' yaşanacağını aktaran Duru, şunları söyledi:

"Bu durumu çok net bir şekilde görüyoruz. Son dönemde şekil değiştiren bir yönetici portföyü oluşmaya başladı. Şöyle ki tercihlerde artık üst düzey yöneticilere verilecek rakamlar etken olmaya başladı. Rakamlar aşağıya çekildikçe çekildi. Üst düzey yöneticilere inanılması güç rakamlar teklif edilmeye başlandı. Bazı yöneticilerimiz belki zorunlu olarak evet diyor ama sektörümüzdeki kalite maalesef biraz aşağılara çekildi. Önümüzdeki süreçte bugün için yüzde olarak 50-60 memnuniyetsizlik varken bunun tam aksine yüzde 80-90 memnuniyetlere çıkacağı süreci yaşayacağımıza inanıyorum."

"O eski güzel günlere döneceğimize inanıyorum"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in, geçen günlerde İstanbul'da yaptığı basın toplantısında, Antalya'ya 2018 yılında 20 milyon turistin geleceği yönündeki öngörüsünü değerlendiren Başkan Duru, şöyle konuştu:

“20 milyon turistin Antalya'ya getirileceği konusunda çok inançlı bir şekilde evet diyemeyeceğim. Bunu çok samimiyetle belirteyim ama temennimiz elbette ki budur. Antalya’mıza ne kadar turist gelirse biz o kadar mutlu oluruz. 20 milyonu değil 25 milyonu da yakalarız. 1980-1990'lı yıllarda inanılmaz rakamlara satılan otellerimiz vardı. Şimdi buralara neden geldik. Sebeplerini çok ciddi teşhis etmek lazım. Bununla ilgili Turizm Bakanlığında ciddi çalışmalar var. Yakın zamanda yapılan turizm şurasında sorunlar masaya yatırıldı. Bununla ilgili gerekli planlamalar yapıldı. Bu planlamalar yakın gelecekte hayata geçirilirse yine eski o güzel günlerimize döneceğimize inanıyorum."

"20 milyon turist istiyorsak çeşitlenmeliyiz"

Halil Duru, 20 milyon turistin Antalya'ya gelmesi için turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Biz sadece 'deniz, güneş ve kum'dan yola gidiyoruz. Bunu sadece Antalya için değil tüm Türkiye turizmi olarak değerlendirebiliriz. TUROYD olarak çok ünlü bir Çin turizm firmasıyla İstanbul'da yaptığımız toplantıda Çinli bir beyefendi bize 'Hitap ettiğiniz veya hedeflemiş olduğunuz destinasyonlarda deniz, güneş ve kum belki rağbet gördü ama bize bunlarla gelmeyin, yanlış hedef bizim için. Sizin deniz, güneş, kumunuzdan öte tarihiniz gerekli. Bakınız benim yaşadığım şehir 37 milyonluk bir şehir' dedi. 37 milyonluk bir şehirden gelen biriydi bu adam. Dolayısıyla bize hitap edecek olan turizm bileşenlerini getirirseniz, bizim ilgi alanımıza giren konularla gelirseniz biz sizi yüceltiriz, ihya ederiz ve ülkenize çok ziyaretçi gönderebiliriz demişti. Yani 20 milyonu veya daha fazlasını yakalamak için turizmin çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılması gerekir."

Bu konularda ilginizi çekebilir