Finlilerden Bursa'da 'yaşlılara tatil köyü' projesine yer talebi
Bursa'daki termal yatak sayısını 2013 yılı başında 7 bine çıkarmayı hedefleyen Bursa, ulusal ve uluslararası yatırımcıları da çekmeye başladı.
Esra ÖZARFAT
BURSA - Termal kaynaklarını değerlendirmek için harekete geçen Bursa Valiliği'ne ulusal ve uluslararası yatırımcılar başvuruda bulunmaya başladı. Nisan ayında termal kompleks için Valilik'ten 1 milyon metrekarelik alan tahsisi isteyen Suudi yatırım şirketi Shaman M.AL-Mugherah Sons Co. Limited'den sonra biri Finlandiyalı, diğeri ise Türk ve İran ortaklı bir firma da termal kompleks kurmak için ön görüşmelerde bulundu. Finlandiyalılar Bursa'da yaşlılar için tatil ve sağlık hizmeti kompleksi kurmayı planlarken, Türk ve İran ortaklı firma da devremülk ve otel konseptinde bir kompleks kurmak istiyor. Finlandiyalı bir firmanın Avrupalıların tatil, dinlenme ve sağlık amaçlı hizmet alabileceği bir tesis kurmak için Bursa Valiliği'ne başvuruda bulunduğunu belirten Vali Harput, "Özellikle bölgemizde yaşlılar için bir yaşlı köyü, dinlenme sitesi gibi bir hizmeti burada yapmak istediklerini, bunu için ciddi bir bütçe ayırdıklarını ifade ettiler. İznik, Orhangazi, Mustafakemalpaşa veya Keles'te bazı alanları kendilerine göstermek için irtibat halindeyiz. Bu gerçekleşirse sadece Finlandiyalıların değil, Avrupa ve Amerikalıların da buraya gelerek tatil yapması, dinlenmesi, şifa bulması sağlanacak. Böylece Bursa hem kendi kimliğini yeniden kazanmanın, hem kendi kültürünü bütün dünyaya tanıtmanın, hem de bu alanda dünyada hızla bir servet haline gelen turizm pastasından pay almanın mutluluğunu yaşayacak" dedi.
Keramet bölgesine yatırım yapacaklar
Bursa'daki termal yatak sayısını 2013 yılı başında 7 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Vali Harput, bugüne kadar çıkarılan sıcak suları değişik otellerle turizme dönük olarak Bursa'ya döviz kazandıracak önemli hizmetler adına kullanmayı planladıklarını anlattı. Bunun yanı sıra Valilik olarak vatandaşların sıcak ve soğuk su havuzlarından, hamam ve kür merkezlerinden günü birlik istifade etmesini de gündeme aldıklarını belirten Harput, sıcak su verilebilecek bir bölgede Adapazarı Kuzuluk benzeri bir termal merkez kurmak için İran - Türk ortaklığında bir firmanın da Bursa Valiliği'ne başvuruda bulunduğu söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile bu konuda görüşerek mutabakat sağladıklarını da ifade eden Vali Harput, "İran - Türk ortaklı bir firmada ilimiz Keramet bölgesinde ciddi bir yatırım için hazırlık yapıyor. Bu maksatla eğer Valiliğimizden izin alırlarsa sıcak su verilebilecek bir bölgede yatırım yapmak istediklerini bizzat bana gelerek ilettiler. Kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu aktardım. Önümüzdeki günlerde kurulacak olan bir şirket marifetiyle Keramet bölgesinde ülkemizin en modern devre mülk tesislerinden bir tanesini planlayarak o bölgeyi yeni bir kaplıca bölgesi olarak Bursa'nın gündemine sokacağız" diye konuştu.
Sıcak suyu olan bütün bölgeleri değerlendireceğiz
Vali Harput, termal hizmetlerinin sadece şehir merkeziyle sınırlı olmadığının da altını çizerek, Orhaneli, Orhangazi, İznik, Oylat ve Gemlik'e kadar sıcak suyu olan bütün bölgeleri değerlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Vali Harput, başvurularla ilgili net bilgileri önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağı bilgisini de verdi.
Suudiler 1 milyon metrekare yer istiyor
1. Türk-Arap Turizm Buluşması ACTEX 2012 kapsamında Bursa'ya gelen Suudi yatırım şirketi Shaman M.AL-Mugherah Sons Co. Limited Yönetim Kurulu Başkanı Mohammad Shaman M. Al-Mugherah Bursa'da yatırımlarda bulunmak üzere nisan ayında Bursa Valiliği'ne başvuruda bulunmuştu. Mohammad Shaman M. Al-Mugherah, termal kompleks için 1 milyon metrekarelik alan tahsisi istemişti.