İlk bölgesel hava limanı Zafer Havalimanı açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


KÜTAHYA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin ilk bölgesel hava alanı konumunda olan Zafer Havaalanı ile faaliyette olan hava alanı sayısının 49'a yükseldiğini bildirdi.

Türkiye'nin ilk bölgesel hava alanı olan Zafer Havaalanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.
Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak'ın ortasında, Türkiye'nin ilk bölgesel hava limanın açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye'nin hava taşımacılığında hak ettiği yere getirilmesi ve hava yolunun imtiyazlıların değil, halkın yolu haline getirilmesi konusundaki talimatları doğrultusunda, 10 yıldır var güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Yıldırım, 2003 yılında hava alanlarının çoğunun kapanmış, bazılarının da çalışamaz halde olduğunu kaydetti.
Bugün Zafer Havaalanı ile birlikte faaliyete geçen hava alanı sayısının 49'a çıktığını belirten Yıldırım, Türkiye'de hava yoluyla seyahat edenlerin sayısının da iç hatlarda 8,5 milyon iken geçen yıl sonu itibarıyla 58 milyona ulaştığını, bu senenin ilk 10 ayında ise 55 milyon vatandaşın uçakla seyahat ettiğini söyledi. Bakan Yıldırım, "İşte hava yolu halkın yolu böyle oldu" dedi.
Bu hava limanının bir ilk olduğunu ifade eden Yıldırım, ilk defa 3 ile birden hizmet verecek böyle bir hava alanını Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldırım, bütçeden kaynak ayrılmadan bu hava alanının yapımının gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu hava alanının yapım süresinin bir rekor olduğunu ifade eden Yıldırım 36 ay sözleşme süresi olduğunu, yüklenici firma ile yapılan pazarlık ile bunu 30 aya düşürdükleri, ancak yüklenici firmanını hava alanını 18 ayda tamamlayarak hizmete sunduğunu söyledi.

Türkiye'nin ilk bölgesel hava limanı

Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illeri arasında, bölgeye hizmet edecek, Türkiye'nin ilk bölgesel hava limanı olan Zafer Havalimanı'nın 28 Temmuz 2010'da düzenlenen ihalesini, yap-işlet-devret modeliyle 29 yıl 11 ay yapım ve işletim süresi teklif eden IC İçtaş inşaat firması kazanmıştı.
Yapımı 36 ay olarak planlanan hava limanı, firma görevlilerinin yoğun çalışması sonucu sözleşmede öngörülen süreden 18 ay, temel atma töreninde taahhüt edilen süreden de 9 ay önce, 18 ayda tamamlandı.
Tesis, Kütahya il merkezine 45, Afyonkarahisar il merkezine 55, Uşak il merkezine de yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Bölgedeki termal turizm merkezlerine talebi artıracak

Zafer Havalimanı, 3 bin metre boy, 45 metre eninde beton kaplamalı, her türlü hava koşullarında iniş ve kalkış yapılabilecek teknik cihazlarla donatılmış pist, bağlantı taksi yolu, 5 uçak kapasiteli apron ve terminalden oluşuyor. 17 bin 600 metrekare kapalı alana sahip terminalde 20 check-in noktası, 4 çıkış kapısı, iç ve dış hat gelen yolcu salonları bulunuyor.
Check-in noktaları ve diğer bölümler, en ileri teknolojiler kullanılarak, yolcu ve bagaj güvenliğini maksimum seviyede sağlayan cihazlarla donatıldı. Ticari alanlar, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak'ta üretilen yöresel yiyecek ve içecekler, el sanatları ve benzeri ürünlerin pazarlanmasına imkan sağlayacak şekilde dizayn edildi.
Havalimanı açıldıktan sonra başlangıçta bazı havayolu şirketlerince iç hat seferlerine başlanması, bundan birkaç ay sonra Düsseldorf, Köln, Brüksel gibi kentlere dış hat seferleri düzenlenmesi hedefleniyor.
Yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek şekilde inşa edilen hava limanından iç ve dış hatlar olmak üzere yılda 2 milyon kişinin geçiş yapması ve tesisin Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak illerindeki termal merkezlere talebi artırması öngörülüyor.