Kapadokya'nın turizm gelirinin % 14'ü balondan

Kapadokya’da 2002 yılında 6 işletmede 31 balon çalışırken bugün işletme sayısı 25’e, balon sayısı 195’e çıktı. Artık Kapadokya’nın 600 milyon dolarlık turizm gelirinin 85 milyon eurosu balondan geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Sıcak hava balonculuğu, kısa zamanda markalaşarak kendine özgü bir sektöre dönüşünce, peribacaları ülkesi Kapadokya’nın en gözde turizm alternatifl erinden biri haline geldi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM) ruhsatlı işletmelerin sayısı 2014 yılında 25’e, balon sayısı 195’e çıktı. Bölgede işletme sayısı artıkça, balon turlarından elde edilen gelirler de sürekli artarak 85 milyon euro seviyesine ulaştı. 

Kapadokya’nın sıcak hava balonculuğunda cazibe merkezi haline gelmesinde, son yıllarda bölgeye hava yoluyla gelen turist sayısındaki artışların etkin rol oynadığı bildirildi. Nitekim Kayseri’de Erkilet Havaalanı’nın uluslararası standartlara kavuşması, Nevşehir’deki Tuzköy Havaalanı’nın SHGM tarafından Open - Sky alan ilan edilerek ikili anlaşmalar uyarınca 107 ülkenin uçuşlarına açılması, sadece sektörün gelişmesine katkıda bulunmakla kalmadı, sıcak hava balonculuğunda, ‘peribacaları ülkesi’ Kapadokya’yı dünyanın en gözde merkezlerinden biri konumuna getirdi. 

SHGM’nin yeni işletmelere ruhsat vermesiyle önü açılan balonculuk sektörü, bir önceki yıla göre geçen yıl daha çok turist gezdirerek, sezonu 84.8 milyon euroluk döviz girdisiyle kapadı. Doğal ve kültürel değerleri gökyüzünden kuşbakışı seyretmek için bölgeye gelen turistlerin balon turlarına gösterdiği yoğun ilgi, 500 kişiye de istihdam olanağı sağladı. 

SHGM verilerine göre, 2002 yılında bölgede 6 işletme 31 balon vardı. İşletme sayısı bu gün 25’ e, balon sayısı 195’e çıktı. Yine verilere göre, geçen yıl Kapadokya’ya gelen 2 milyon 852 bin 552 turistin 424 bini balon turlarına katıldı, bu turlardan yaklaşık 85 milyon euro gelir sağlandı. Bir önceki yıl ise balon turlarından elde edilen döviz geliri, 65 milyon euro olarak gerçekleşmişti. 

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği verilerine göre, turizm sezonlarında günlük bin kişiyi aşan genel yolcu kapasitesiyle Kapadokya balon sektöründe çok önemli bir yere sahip. Gökyüzünde balon turları genelde 60 ile 75 dakikalık zaman dilimleri üzerinden yapılıyor. Gezi süresi 2 saati kapsayan turlar da var. Talep edilen ücret ise 160 ila 300 euro arasında değişiyor. Kapadokya’nın turlara uygunluğu 1980’li yıllarda keşfedildi. On yıl öncesinden itibaren de ticari uçuşlar başladı. Kapadokya’da turistler için balon turları düzenleyen firmaların belli başlılarını Anatolian Balloons, Kapadokya Balonları, Göreme Balonları, Ürgüp Balonları, Turka Balon, Hasan Ezer Cihangiroğlu Balonları, Kaya Balonları, Skyway ve Voyager işletmeleri oluşturuyor. Uluer Havacılık bünyesinde faaliyet gösteren Anatolian Balloons 23 balon ve 400 yolcu kapasitesi ile bu işletmelerin en büyüğü. İşletmede 4’ü yabancı 15 pilot görev yapıyor. 

SHGM, sektörün büyümesini sağladı 

Anatolian Balloons Genel Müdürü Mahmut Uluer, 2002 yılında 6 küçük işletme ile göklere açılan balonculuğun, Kapadokya’da etkin bir sektör haline geldiğini belirtti; “Bölgemizde sıcak hava balonculuğu özellikle son yıllarda hızlı bir gelişme göstererek Kapadokya’nın en önemli turizm alternatifl eri arasına girdi. Bunda da SHGM’nin aldığı bir dizi önlem etkili oldu. Örneğin, bölgemizde sektörün büyümesi ve balon turlarının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için işletmecilik mevzuatında yeni düzenlemeler yapıldı. Nitekim, daha önce faaliyetlerini en az 2 balonla sürdüren firmalara, yeni düzenlemeyle filolarında en az 5 sıcak hava balonu bulundurmaları şartı getirildi. Balon pilotlarının, uçuşun yapılacağı bölgeye uygun eğitim alması öngörüldü. Pilotların aynı zamanda yangın, ilk yardım, tehlike anında kullanılması gereken teçhizatla ilgili eğitim görmüş olması ve bu eğitimleri her 3 yılda bir yenilemesi de gerekiyor. Önceleri işletmelerin yabancı pilot sayısında kısıtlama yoktu. Şimdi ise pilot sayılarının yüzde 51’den fazlasının Türk olması zorunluluğu var” dedi. Bölgeye yılda 2,5 milyon yerli ve yabancı turist geldiğini vurgulayan Uluer, “Firmalar bu turistlerin beşte birini havada gezdirerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.Turlara katılanların çoğunluğunu yabancı turistler oluştuyor. Turlar Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Çavuşin gibi farklı uçuş merkezlerinden, kapasiteleri 3 ila 36 kişi arasında değişen sıcak hava balonlarıyla yapılıyor” diye konuştu.

'Turist artık balona binmek için geliyor'

SHGM Nevşehir Temsilcisi Sinan Çetinkaya, geçen yıl 424 bin kişinin Kapadokya’yı sıcak hava balonuyla havadan görme fırsatı bulduğunu belirterek,” Kapadokya’ya gelen bir turistin, sırf balona bindiğini varsayarsak, ortalama bir kişi 200 euro harcıyor. Dolayısıyla 424 bin kişi 84.8 milyon euro demek oluyor” dedi. Çetinkaya, sıcak hava balonu işletmeciliğinin bölgede bir sektör haline geldiğini ifade ederek, “2014 yılında Kapadokya bölgesinde sıcak hava balonları 319 gün uçuş gerçekleştirdi. Dolayısıyla bölgeyi kalkındıran, turist akışını sağlayan, bacasız sanayi balondur diyebiliriz. Eskiden turistler Kapadokya’yı gezmeye gelir, balona binerdi. Şimdi ise balona binmeye gelip, Kapadokya’yı geziyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir