Kruvaziyerde hedef yarım milyon turist

Kruvaziyerlerin son yıllarda Türkiye'de en çok yabancı turist getirdiği İzmir Alsancak Limanı'na yıl sonuna kadar yarım milyon turistin gelmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - "Yüzen kentler" olarak adlandırılan kruvaziyerlerin son yıllarda Türkiye'de en çok yabancı turist getirdiği İzmir Alsancak Limanı'na yıl sonuna kadar yarım milyon turist bekleniyor.

Kruvaziyer turizminin parlayan yıldızı, turist sayısında İstanbul, Kuşadası ve Antalya limanlarını geride bırakan İzmir Alsancak Limanı'na yılın ilk 5 ayında ABD'li ve Avrupalı yolcu taşıyan 43 gemi sefer düzenledi.  

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kruvaziyer turizmi konusunda dünya genelinde bir daralma olduğunu ancak Türkiye'deki destinasyonların hala cazibesini koruduğunu, İzmir'in de Türkiye limanları arasında yükseldiğini belirtti.  

Türkiye'de kruvaziyer turizmin son 7-8 yılda hız kazandığını anlatan Ediz, "Kruvaziyer yolcusu İzmir'e kültür turizmi için geliyor. Bu konuda İzmir'in çok önemli bir potansiyeli var. Efes gibi ören yerleri İzmir'i ilk sıraya taşıyor. Kentimiz daha uzun süre bu öncülüğünü ve farkındalığını sürdürecek" dedi.  

Kruvaziyer turizminin sürdürülebilir olması için limanın fiziki koşullarının iyileştirilmesi gerektiğine işaret eden Ediz, sözlerini şöyle sürdürdü:  

"İzmir'e daha çok Avrupalı ve ABD'li turist geliyor. Bazı kruvaziyerler Akdeniz'den sonra Karadeniz'e geçiyor. Turist sayısı hedefinde bu yıl geçen yıllara göre çok iddialı değiliz. Sanıyorum Alsancak Limanı 2014 yılında 400 binin üzerinde yabancı turist ağırlayacak, yaklaşık yarım milyon turist hedefliyoruz diyebiliriz. Liman konusunda ciddi bir yenilenmeye ihtiyaç var. Alsancak Limanı yeterli değil. İzmir'in kültürel mirası cazip ama turistleri bu cazibeye taşıma konusunda sıkıntımız var."

Abdülaziz Ediz, geçen yıl kruvaziyerlerin sıkça uğramaya başladığı Çeşme Limanı'nın da yıldızının parladığını ve gittikçe daha fazla konuk ağırlayacağını sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir