Kruvaziyerler seferleri bir bir iptal ediyor

Türkiye'deki terör olaylarını gerekçe gösteren firmalar rotalarından Türkiye'yi çıkardı. Seferlerdeki iptal oranı oranı yüzde 80'i buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bölgede ve ülkede yaşanan güvenlik sorunlarını gerekçe gösteren dünyanın önde gelen kruvaziyer firmaları, Türkiye limanlarını 2017 programlarından çıkardı. İstanbul'da yaşanan terör saldırısı sonrası, bu yıl Türkiye limanlarına 50 sefer yapması beklenen Princess Cruises de Türkiye'yi rotasından çıkardığını açıkladı. Birkaç firma dışındaki hepsi Türkiye seferlerini iptal etmiş durumda.

Geçtiğimiz yıllarda turizm sezonunda binlerce turist ile limanlara yanaşan dev kruvaziyer gemilerinin art arda iptal kararı alması, gemi turistine yönelik faaliyet gösteren çarşı esnafını üzdü. Gemilere hizmet veren Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Önen, iptallerde yüzde 80 artış olduğunu söyledi.

Kruvaziyer firmalarının Türkiye'yi rotalarından çıkarmasına güvenlik sorununu gerekçe gösterdiğini ifade eden Önen şöyle konuştu:

"Türkiye'deki güvenlik sorunları ile yaratılan algı nedeniyle turların satılmadığı gerekçesini göstererek Türkiye'yi rotalarından çıkarıyorlar. Normal bir sezon yaşanan 2015 yılına göre, önümüzdeki yıl için iptaller yüzde 80'e ulaşmış durumda. Royal Caribbean, TUI Cruises, Pulman ve Celestyal Cruises gibi birkaç firma kaldı."

'İstanbul'da liman sıkıntısı yaşanıyor'

İstanbul'da da ciddi bir liman sıkıntısı yaşandığını savunan Önen, 'İstanbul'da büyük gemilerin yanaşacağı bir liman yok. Bu yıl turizm sezonunda bazı firmalar yolcuları ile tazminat sorunu yaşamamak için, İstanbul'da büyük bir liman sorunu yaşadıklarını açıklayamadı. Güvenliği gerekçe göstererek İstanbul'u programından çıkardı. Acilen bu sorunun çözülmesi gerekir' diye konuştu.

Türkiye'yi rotasından çıkarıp, gemilerini Yunanistan adaları ile Karadağ'a yönlendirecek dev kruvaziyer firmaları arasında Princess Cruises, Cunard Line, Aida, Norwegian Cruise Line, Regent Seven Seas, Oceania Cruises, Costa, Holland America Line, MSC Cruises gibi firmaların bulunduğu bildirildi.