Ruslar kayağa dönünce ciro hedefini revize etti

Türkiye'nin en popüler kayak merkezlerinden Palandöken'de sezon açılışı yılbaşına yetişti. Kayak merkezinin en eski otellerinden Dedeman, Ruslar'ın da dönüşüyle 2019 cirosunu revize ederek, 15 milyon TL'ye çıkardı. (Selenay Yağcı)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Dünya'daki en iyi 20 kayak merkezi arasında gösterilen Erzurum Palandöken'de Dedeman, iki oteliyle 26. kış sezonunun açılışını yaptı.

Erzurum'da en büyük kaynak pazarın Ruslar olduğunu belirten Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, Rusların kış ve kayak turizmine geri dönüşünün daha yavaş olduğunu ancak bu yıl ciddi şekilde dönmeye başladıklarını söyledi. Akçakaya, bu gelişmeyle 2019 ciroları hedeflerini iyimser yaklaşarak revize ederek 15 milyon TL olarak belirlediklerini açıkladı.

Ayrıca Akçakaya, Erzurum'da iki otelleriyle toplamda 2018 yılını geçen yıla göre yüzde 60'lık büyüme ile kapatacakları bilgisini verdi.

Erzurum turizmine, Palandöken'e Dedeman Grubu'nun katkısının çok büyük olduğunun altını çizen Akçakaya, "Palandöken turizminin gelişmesinde bizim emeğimiz çok fazla. Dedeman, 1993 yılında Erzurum'a geldi. O zaman burada sivil havalimanı yoktu; pist yoktu, teleferikler yoktu… Bu dağdaki ilk marka oteli biz açtık. Palandöken Dağı'nda yer alan lift ve teleferik sistemlerini biz finanse ettik; biz yaptık. 5 yıl önce de Federasyona devrettik" diye konuştu.

Dedeman Palandöken ve Dedeman Palandöken Ski Lodge olmak üzere iki otellerinin toplamda 675 yatak kapasitesi olduğunu kaydeden Akçakaya, otellerin yılbaşında yüzde 90 dolu, sömestrda ise şimdiden 70 doluluk oranına ulaştıklarını ifade etti. Erzurum'daki iki otellerinin de devlet tahsisli arazi üzerinde olduğunu belirten Akçakaya, "Süreleri dolmak üzere. Otellerimizin yenilenmeye ihtiyacı var. Biz bu sürelerin uzatılmasını bekliyorduk. Süre uzatımına biz de başvurduk ve akabinde her iki otelimiz için yenileme projelerini devreye sokacağız. İki otel için 15-20 milyon civarında bir harcama planladık" dedi.

"Kişi başına harcamayı 900 dolara çıkarmalıyız"

2018 yılı için ziyaretçi rakamlarında yeni bir rekora yakın olunduğunu ifade eden Akçakaya, " 40 milyonun üzerinde ziyaretçi rakamlarından bahsediliyor ama kişi başı harcamaları ve turizm gelirlerini daha üstlere çekme odaklanmalıyız. Kişi başına 650 doların altındaki rakamların, 900 dolara çıkması gerekiyor. Bunun için turizmde çeşitlendirmeye önem vermeliyiz" dedi.

Dubai'de flörtleşiyor

Mevcut 18 otelleri olduğunu anlatan Emrullah Akçakaya, hedefl erinin 10 yılda 50 otel sayısına ulaşmak olduğunu söyleyerek, ağırlıklı olarak Park Dedeman ve Smart by Dedeman markalarıyla büyümek istediklerini kaydetti. Ayrıca yurtdışındaki üçüncü otelleri için Dubai'de bir şirketle fl örtleri olduğunu açıklayan Akçakaya, "Yeni yılda Smart by Dedeman konseptiyle İstanbul – Şişli'de ilk otellerimizi açıyoruz. Hedef kitlesi Y kuşağı olacak" dedi.

Ejder Tepesi'yle 24 adet pist olacak

Geçen yıl kar yağışının 31 Aralık'ta başladığını söyleyen Dedeman Palandöken Otel Müdürü Serkan Ersoy, "Bu yıl daha erken başladı ama Palandöken'in kaymaya olanak sağlayan "toz kar" özelliğini, ikliminden dolayı, bütün kayak sezonu boyunca sürdürebiliyor. Bu sayede kar garantili kış tatili vaadi yapılıyor. Palandöken ayrıca dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında yer alıyor. Ejder Tepesi'nin vadi pistleriyle bağlandığı zaman Palandöken'in 24 adet piste ulaşacak. Toplamda 60 kilometrenin üzerinde bir piste sahip. Hedefimiz 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi ve uzun pistleri ile Palandöken'i dünyada ilk 5'e yükseltmek. Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin, "Ejder 3200" adı altında önemli markalaşma çalışmaları yürütüyor ve bu çalışmaların tamamlanmasıyla Palandöken kayak turizminde çok daha iyi bir yere gelecek" diye konuştu.