Sacayaklı CENNET

Bu yaz tatilinde en çok tercih edilen destinasyonların başında Yunanistan geliyor. Son dönemin en popüler yeriyse nefis plajlarıyla üç bacaklı bir yarımada şeklindeki Halkidiki...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VOLKAN AKI

Biz de yazıyoruz Yunanistan bu yıl da trend diye… Trendlere niye uymayalım, dedik, yoksa yazıları Mersin'e, kendisi tersine olmasın… Adalardan sonra Türkler için son dönemde Yunanistan’da en popüler yerlerden biri Halkidiki sanıyorum. Evet Aleksandrapolis (Dedeağaç) ve Thasos (Taşöz) ilk keşfedilenler olmuştu, belki haftaya onlardan da bahsederiz ama şimdilerde biraz daha Türkiye sınırından yukarı çıktık ve 3 bacaklı, kuzeye doğru uzayan bu büyük yarımadayı keşfediyoruz.

Evet Halkidiki 3 bacaklı bir yarımada ve doğa harikası bir yer… Hepsinin adı var, ben gelene kadar keşfetmemişim: Kassandra haritaya bakarken en solda kalıyor, ortada Sithonia ve en sağda yani bize yol olarak en yakını Athos… Kassandra Selanik’e 50-60 kilometre kadar. İzmir’in Çeşme’si gibi desek yanlış olmaz. Yazlık bölgesi ve özellikle hafta sonu buraya gidiş trafik nedeniyle zor. Şunları tek geçelim… Her yerde deniz çok güzel… Ama bir tık yukarda çok çok güzel yerler de var. İkincisi her yerde gösterişten uzak bir sakinlik var. Doğa tahrip edilmemiş, öyle koca koca oteller yok. Hatta unuttuğumuz kamp bölgeleri, çadırlar her yerde… Lüks arabasının önünde, çadırında oturan pek çok insana rastladım. O yüzden gözünüz abartılı bir ortam, gösteriş aramasın!

Gelelim yemekler ve fiyatlara… Gerçekten çok iyi diyebiliriz. Tavsiyeleri aşağıda vereceğim ama adam başı 100 TL’ye her şeyi içinde, çok güzel bir yemek yemek mümkün. Bu maksimumu… Bodrum’da sıradan bir iskelede salataya 35 TL ödemiş biri olarak gerçekten ne diyeceğimi bilemiyorum. Bir kere her yerde yemeğin genel bir standardı var. Kötü yok, ama güzel ve güzelin güzelini bulmak mümkün… Gönlüm Türkiye’den, mantığım buradan yana, gerçek budur… Kimse bana gördüğüm gerçekleri anlatmasın. Milliyetçilik yapacağımıza konunun kökenlerine inmekte fayda var.

Kassandra’da çok güzel plajlar var. Özellikle gençler için kulüp havasında yerler var ama, dediğim gibi abartılı olmayan yeşille denizin buluştuğu yerler buraları… Bize göre biraz derme çatma bulunabilir bile… Kassandra sağında Pefkochori ve çevresinde sıralanan plajlar böyle… Bu bacağın sol tarafında ise en meşhur yer Sani plajı. Ama Fourka gibi güzel bir kasabadan bahsedeyim mütevazı, çok turist olmayan, çok güzel lokantaların olduğu, denizi çok güzel bir yer. Orta bacak ise Sithonia..

Tabii tüm bu yerleri bir kerede gezmek çok zor. Mesafeler çok kısa görünse de yolların alt yapısı gerçekten kötü ve virajlı... Dikkat etmek gerekiyor ve bu nedenle her yere gitmek zaman alıyor. Yorucu oluyor. Tüm bu bölge için bunu söylemek gerekli. Orta bacakta da pek çok yer var. Bir harita alırsanız, onlarca plaj göreceksiniz. Kimisi tamamen doğayla iç içe, kimisi daha alt yapısı olan yerlerde. Biraz çalışmak lâzım, uğraya uğraya gitmek zor. En sağdaki yarım bacaksa Athos. En ilginç bölge… Rum Ortodoks rahiplerinin yaşadığı 20’ye yakın manastırıyla bu bölge tarihi değer taşıyor. Tekneyle bunların hepsini ada çevresinde dolaşarak gezmeniz mümkün… Ama sadece dini olarak değil, örneğin burada Ouranoupolis’e uğramanızı tavsiye ederim. Mükemmel bir restoranın da bulunduğu bu küçük kasaba, karşısındaki adadaki plajlarıyla da çok güzel bir yer. Türkiye’den gelirseniz bu bölgelere ulaşmak İpsala Sınır Kapısı’ndan 6 saati buluyor. Dolaşmak yol ve trafik sorunları nedeniyle çok kolay değil, dediğim gibi…

Ama bir diğer alternatif Selanik’e uçakla gelip bu bölgeleri biraz da hedefleyerek, yine kiralık bir araç ile dolaşmak…

Bu konularda ilginizi çekebilir