Samsun'da Arap üniversitesi yatırımına '15 Temmuz' engeli

Iraklı bir işadamının ilçeye Arap öğrencilerin yetiştirileceği bir üniversite kurmak istediğini belirten 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, 15 Temmuz sonrasında vakıflar ve yabancıların üniversite açmasının zorlaştırıldığı için bu yatırımı beklemeye alındığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ercan ÜSLÜ

SAMSUN - Samsun'un batısında 22 kilometrelik sahil bandına sahip ilçesi 19 Mayıs, turizmin yanı sıra son dönemde eğitim yatırımı talepleriyle de öne çıkıyor. Şehir merkezine 30 kilometre uzaklığıyla, doğal yapısıyla ve ucuz arazi bedeliyle öne çıkan ilçenin geleceğini parlak olduğunu ifade eden 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, birçok yabancı yatırımcı ile turizm noktasında temasa geçtiklerini anlattı. Arap öğrencilere yönelik 5 tane tıp fakültesi, 5 tane diş hekimliği fakültesi ve 3 tane mühendislik fakültesinden oluşan bir üniversite açılması yönünde talep olduğunu aktaran Topaloğlu, "Iraklı bir iş adamı ilçeye gelerek bizden 150 dönüm yer istedi. Irak, Suriye ve Arabistan'dan buraya gelecek Arap öğrencileri eğitip, kendi ülkelerinde istihdam etmek istiyorlar. Ancak 15 Temmuz'dan sonra vakıflar ve yabancıların üniversite açması zorlaştırıldığı için bu yatırım beklemeye alındı. Oysa kendilerine 300 dönüme kadar yer mevcut. Fakat üniversite açma sürecini aşamadılar. Uyum sağlandı ancak kanunlar aşılamadı" dedi.

1 milyon turist hedefleniyor

Aynı iş adamının turizm yatırımı yapmak için de görüştüğünü belirten Başkan Topaloğlu, "Sahil bandı üzerinde otel yapmak istiyor. Ayrıca Kazakistan'dan gelerek yine otel yatırımı yapmak için bizden yer talep eden bir iş adamı daha var. İlçemizde arazi fiyatlarının düşük olması ve doğal yapısı özellikle yabancı yatırımcıların ilgilisi çekiyor" şeklinde konuştu. Özellikle Kızılırmak Kuş Cenneti ve Nebiyan Dağı gibi iki farklı noktasıyla öne çıkan ilçeyi yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği bir nokta haline dönüştürmeyi planladıklarını kaydeden Topaloğlu, "Türkiye'deki 400 kuş türünden 352'si kuş cennetinde yaşıyor. Buradaki çalışmalar sürüyor. Doğal yapısı bozulmadan turizme kazandırılması planlanıyor. Önemli bir diğer noktamız ise Nebiyan Dağı. Kızılırmak kuş cennetine uzaklığı 70 kilometre olan bu noktada rakım 1215. Yaz mevsiminde sahilde 35 derecede kavrulurken burada yorgansız yatamıyorsunuz. Her iki noktada konaklama yatırımı yapılmasının önünün açılmasını bekliyoruz. Hem Büyükşehir Belediyesi'nin hem de özel yatırımcılardan bu yönde talepleri var" ifadelerini kullandı.

Kültür merkezi bir buçuk yılda tamamlanacak

İlçede 5 milyon liraya mal edilecek olan Kültür Merkezi projesinde sona gelindiğini dile getiren 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, "Son rötuşlar yapılıyor. Yakın zamanda tamamlanacak. Ve projeyi ihale edeceğiz. Bir buçuk yıl içinde de tamamlanmasını planlanıyoruz" dedi. 5 milyon liralık bir projenin içerisinde 500 kişilik konferans salonu, 750 kişilik salonu, eğitim salonları, kütüphane, gençlik merkezi ve atölye yer alacak.