Tanıtımda yeni dönem başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Türkiye’nin tanıtımında çağa uygun araçlar ön plana çıkarılacak” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferit PARLAK

2023 yılı hedefleri arasında 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir hedefi de bulunan Türkiye, tanıtım bütçesini artırarak, 2019 yılı başından itibaren YouTube, Instagram gibi çağa uygun araçları kullanmaya başlayacak. Ayrıca verim alınamayan fuarlardan çekilip, o bütçe ile verimli fuarlara çok daha fazla ağırlık verilecek.

Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, kültür ve turizm alanlarında ciddi çalışmalar başlattıklarını, ekim ayının ilk haftasında yol haritasının hazır olacağını ve lansman için çok kapsamlı bir toplantı düzenleyeceğini ifade ederek, “Yatırımcısından çalışanına, yerel yönetimlerden vatandaşa kadar herkesin el verdiği, nitelikli turizme geçmemiz gerekiyor. Türkiye’nin kaynakları bu geçişe zemin hazırlayacak yatırımlar için fazlasıyla yeterli” dedi.

Çağa uygun araçlar kullanılacak

Tanıtımda verimliliğin artırılmasına odaklanılacağını dile getiren Ersoy, şunları kaydetti: “Bugüne kadar Offline tanıtıma çok önem verildi. Ancak geldiğimiz süreçte ofline tanıtımın etkisi çok ama çok azaldı. Kitlelere, hedef kitlelere ulaşmak istiyorsak, offline tanıtımın yanında bir şeyler yapmak zorundayız. Örneğin dijital ve sosyal medyayı ön plana alacağız. Yanı sıra, önemli fuarlarda kalmaya devam edeceğiz, çok düzgün ve etkin lansmanlar yapacağız ama gerekli olan fuarlarda kalacağız. Gereksiz yaptığımız işleri de ayrıştıracağız ve o kaynaklarla da gereklileri destekleyeceğiz. Instagram, Twitter, YouTube gibi sosyal medya araçlarıyla, çağa uygun, ses getirecek tanıtım kampanyaları yapacağız. Ülke algısını ve turizm algısını güçlendirecek çalışmalar olacak bunlar. 2019’un ilk ayından itibaren bu değişimleri görmeye başlayacaksınız. Bu çalışmaları, ağırlıklı olarak, tarifeli seferler yaptığımız destinasyonlarda hızlandıracağız. Havayolu şirketlerinin tarifeli seferlerini de desteklememiz lazım, yeni yatırım yapabilmeleri için. Türkiye’ye en fazla yolcu gönderen ilk 10 ülke baştaki hedefimiz. Sonrasında ilk 20 ülkeyi baz alacağız.”

Milli Eğitim ile yakın temas…

Ersoy, “Teşviklerden eğitime, tanıtımdan turizmin çeşitlendirilmesine, nitelikten niceliğe kadar birçok konuda planlarımız hazır ve ekim ayında açıklayacağız. Turizm profesyonelce yapılması gereken, iş edinen insanların yapması gereken bir iş. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı ile bir çalışma yapıyoruz. Turizm meslek liselerini çağın gerektirdiği şekilde yapılandıracağız. Öğrencilerimizi de sektörün desteklenmesini sağlayacağız” dedi.

Yabancı turistin ‘giriş kapısı’

Türkiye’de yabancı ziyaretçilerin en fazla geldiği şehirler arasında İstanbul ve Antalya ilk sıraları paylaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ocak-Temmuz 2018 dönemini kapsayan geçici istatistik verilerine göre, 7 ayda Türkiye’yi 21 milyon 339 bin 802 yabancı ziyaret etti. Ziyaretçiler 59 ilin gümrüğünden ülkeye giriş yaptı. Yabancıların ilk giriş yaptığı illerin başında İstanbul yer aldı. Yılın 7 ayında toplam yabancı ziyaretçinin yüzde 34.58’i İstanbul, yüzde 30.85’i Antalya’dan girdi. Böylece yılın 7 ayında Türkiye’ye gelen her 100 yabancıdan yaklaşık 66’sı İstanbul’dan veya Antalya’dan giriş yapmış oldu. Ziyaretçilerin yüzde 9,51’i Edirne, yüzde 6,69’u da Muğla gümrüğünü kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir