Turist sayısı yüzde 4 arttı
İlk 5 ayda yabancı ziyaretçi sayısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.08 oranında artış görüldü. Yıl sonunda turist sayısının 40 milyonu aşacağı tahmin ediliyor
ADANA - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, yılın ilk 5 ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,08 arttığını söyledi.
Bakan Çelik, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyada en çok turist çeken ülkeler arasında 6'ncı, elde edilen gelir bakımından da 10'uncu sırada olduğunu belirtti.
Yılın ilk 5 ayında turist sayısının geçen yıla oranla arttığına dikkati çeken Çelik, "Elimizdeki verilere göre, ilk 5 ay itibariyle yabancı ziyaretçi sayısındaki artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,08 olarak görülüyor ancak özellikle temmuz-eylül döneminin ülkemiz turizmi açısından oldukça iyi bir dönem olacağını düşünüyoruz. Yıl sonunda ise turist sayısında 40 milyonu aşacağımızı tahmin ediyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerimizin ilk 6 aylık döneme ilişkin açıkladığı rakamlarda yukarı doğru bir ivme olduğu gözlenmekte. İstanbul'da ilk 6 ayda yaklaşık yüzde 9, Antalya'da yüzde 5,5'lik artış görülmüştür" dedi.
Çelik, Türkiye'nin turist çeşitliliğini koruduğunu ve turizm rakamlarının istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü ifade etti.
2023 hedeflerinin 50 milyon turist ve 50 milyon dolar gelir olduğunu hatırlatan Çelik, turist sayısındaki istikrarlı artışın, 2023 hedeflerinin doğru şekilde, doğru zamanda tutacağını göstermesi açısından sevindirdiğini, şu anki artıştan memnun olduklarını ama daha iyi olması için çaba sarf ettiklerini kaydetti.
Turist sayısındaki artışın sebebini Türkiye'nin doğal ve kültürel varlıklarının başlı başına bir marka olmasına ve ülkenin dünyada bir cazibe merkezi haline gelmesine bağlayan Çelik, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin etrafında 9 ülke yönetilemez durumda ama Türkiye bir istikrar adası. Müslüman nüfusu çoğunluklu olup da demokrasiyle, laiklikle, hukuk devletiyle yönetilen yegane ülke. Bu bakımdan müstesna özellikleri var. Aynı zamanda büyüyen bir ekonomi ve bölgesinde öncü bir ülke. Tüm bunlar Türkiye'yi bir marka haline getiriyor ve bu markanın içerisinde neler var? Doğal varlıklardan kültürel varlıklara kadar bunu insanlar merak ediyor."
Kültür ve din turizmi ön plana çıktı
Türkiye'nin kültürel kapasitesinin giderek daha çok dikkat çektiğine vurgu yapan Çelik, Türkiye'nin onlarca medeniyete ev sahipliği yaptığını ve bu kültürel özelliklerin dünya tarafından giderek daha çok merak edildiğini, bu bakımdan kültür ve din turizminin ön plana çıktığını anlattı.
Çelik, "Ülkemiz geçen sene golf şampiyonasına ev sahipliği yaparak golf turizmini de başlattı. Turizmdeki çeşitliliğin turist rakamlarını daha da arttıracağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
"Türkiye'yi tercih eden turistler dış propagandadan etkilenmiyor"
Türkiye'nin komşu ülkelerindeki siyasi karışıklıkların turizme olan etkisine ilişkin soru üzerine Çelik, şöyle devam etti:
"Türkiye ile ilgili etrafta herhangi bir olay olduğunda rakiplerimiz bunu kullanırlar. Geçen senelerde de birtakım olayları kullandılar ama gördük ki Türkiye'yi tercih eden turistler, Türkiye ile ilgili dış propagandalardan çok etkilenmiyor. Bunların çoğu, Türkiye'ye daha önce gelenlerin anlattıklarından yola çıkarak, Türkiye'nin güvenli ve istikrarlı bir ülke olduğu konusunda herhangi bir şüpheye sahip değiller. Türkiye ile ilgili algının doğru bir biçimde fark edilmesi bakımından, bizim sadece kriz zamanlarına münhasır değil, bütün bir yıla yayılmış stratejimiz olduğu için hiçbir şekilde etkilenmeyeceğimizi düşünüyoruz."
Bakan Çelik, Türkiye'nin tanıtımıyla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını, özellikle sosyal mecralarda tanıtım için yeni bir strateji uygulamaya koyduklarını aktardı.
Dünyanın herhangi bir yerinde Türkiye'yi de etkileyecek bir olay olduğunda hemen bir kriz masası oluşturduklarını belirten Çelik, bu gibi durumlarda bakanlığın en üst düzey ekiplerini Rusya, Almanya, İngiltere gibi Türkiye için önemli turist merkezlerine gönderdiklerini ve o bölgelerdeki insanları birinci ağızdan bilgilendirdiklerini sözlerine ekledi.