Turizm sektörü yeni yasa istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR  - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 1982 yılında çıkarılan Turizm Teşvik Kanunu'nun sektöre dar geldiğini, yasanın değişmesi halinde gelecek 10 yılda sektörün 3 kat daha büyüyeceğini söyledi. Mehmet İşler, Türkiye'nin geçen yıl 36 milyon turisti ağırladığını hatırlattı, Turizm Teşvik Kanunu'nun sektöre "dar" gelmeye başladığını, yeni hamleler için yeni bir "elbise" gerektiğini ifade etti.

İşler, sektöre yeni bir dinamizm kazandırma gereğine dikkati çekerek, bunun da en önemli ayağının yeni bir turizm yasası olacağını vurguladı.
Bu amaçla, 17-19 Nisan 2013 tarihinde Ankara'da TÜROFED olarak iki üniversite, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TÜRSAB ile sektör temsilcilerinin katılımıyla 2 gün süren bir çalıştay yaptıklarını anlatan İşler, bu toplantıda yeni yasa için bir taslak metnin hazırlandığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"1982 yılında çıkan yasa bize yetmiyor. İhtilalden sonra yapılan bir yasayla sektör son 10 yılda 3 kat büyüyerek 60 milyar dolarlık bir stoka ulaştı. 1982 yılının sınırlarında olmayan turizm sektörünü 1982'nin kanunlarıyla yönetmek mümkün değildir. Bu çalıştayda yeni çıkacak yasanın nasıl olması gerektiği konusunda fikir alışverişi yapıldı. Yapılması gereken değişiklikleri ele aldık. Bir kitapçık halinde yayınlanacak. Bu raporlama yeni çıkacak yasanın içinde yer alması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunulacak."

"Yeni yasayla sektör 3 kat daha büyür"

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl Türkiye'ye 36 milyon turistin geldiğini hatırlatan İşler, 2023 yılı hedefinde turist sayısını 3'e katlamak ve 50 milyar dolarlık gelire ulaşmanın bulunduğunu kaydederek, "Turizm Teşvik Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1982 yılında Türkiye'ye gelen turist sayısı 1 milyon 200 bin civarındaydı. 2002 yılında 10 milyon turisti ağırlarken, geçen yıl 36 milyona ulaştık. Sektör son 10 yılda kendisini 3'e katladı. Bize dar gelen 2634 sayılı yasanın değişmesi halinde önümüzdeki 10 yılda sektör 3 kat daha büyür. Döviz girdisinin yüzde 20'sini, cari açığın yüzde 25'ini turizm sektörü karşılıyoruz. Yeni yasayla bu gelirleri ikiye katlarız. Geçen 10 yılda imkansızları başardık, şimdi daha iyisini yapabiliriz" diye konuştu.

"Her şey dahil, disipline edilmeli"

"Her şey dahil" sisteminin Türkiye için uygun bir model olduğuna, turistin yüzde 50'sinin bu kapsamda geldiğine işaret eden İşler, sistemin disipline edilmesi gerektiğini kaydetti.
İşler, bugün Antalya'ya 10 milyon turistin her şey dahil olduğu için geldiğini ifade ederek, "Türkiye 10 milyon turistten niye mahrum kalsın? Türkiye her şey dahil sistemini bugün ilk başlatan İspanya'dan daha iyi yapıyor. Çırağın ustasını geçtiği bu konsepti çok iyi uygulayan tesisler olduğu gibi suistimal eden, turizmin aleyhine kullanan meslektaşlarımız da mevcuttur. Bu sistemle Türkiye'ye yılda 18 milyona yakın turist geliyor. Turizmde her şey dahil sisteminin disipline edilmesi, bir standarda kavuşturulması gerekiyor. 5 yıldızlı otelin birinde dört dörtlük hizmet verilirken, diğerinde daha kötü fabrikasyon usulu verilen bir hizmet var. Tüketici burada yanılıyor. 5 yıldızlı olan tesislerin mutfağını da 5 yıldıza çıkarmalıyız" diye konuştu.
Her şey dahil sisteminde gelen turistlerin otel dışına çıkmadığı yönündeki eleştirilere de değinen İşler, "Turisti otellerden yerel yöneticilerin yapacağı aktiviteler çıkarır" diyerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Otele gelen turist 2 gün sonra sıkılır. Dışarı çıkınca her hangi bir aktivite görmeyince kendisini otele atıyor. İspanya bu sistemde gelen turisti dışarı çekmeyi başardı. Turist kendisine ayrılmış alanlar ister. İzmir'de turist nereye gitsin, gezebilecek bir alan mı var? Kordon'da gezmeye çıkarsa tuvalet bulamaz. Belediyeler değişik aktivitelerle şehri sürekli canlı tutmalı ki turist dışarı çıksın."

"Erken rezervasyonda 2 milyon aşıldı"

İşler, Türkiye'nin 4 yıl önce 250 bin turistle başladığı erken rezervasyonda 2012 yılı sonu itibariyle 2 milyona ulaştığını söyledi. Bu yıl için hedefin 2,5 milyon erken rezervasyon olduğunu dile getiren Mehmet İşler, "Bu artışla giderse 2020 yılında 8 milyona yakın erken rezervasyon beklentimiz var. Bugün Türkiye'de yüzde 7'lere çıkan erken rezervasyon oranı Fransa'da yüzde 29,5 seviyelerindedir. Türkiye, erken rezervasyonda yüzde 30'a ulaşmak için her şey dahil sisteminde seçiciliğinin vurgulanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.