Turizmci, 'Almanlar kin tutmaz' diyor

Almanya ve Türkiye arasında gerilen ipler turizm sektöründe endişe yarattı. Siyasi ilişkilerin turizm sektörünü etkileyebildiğini belirten sektör temsilcileri Almanların kin tutmayacağını düşünerek umutlu...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Rusya krizini yeni atlatan turizmciler, şimdi de Almanya ile 'Nazi' polemiğinin tedirginliğini yaşıyor. Almanya, geçtiğimiz yıl üst üste yaşanan terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası önemli kayıp verilen pazarlardan biriydi. Turizmciler, iki ülke arasındaki gerginliğin kısa süreceği ve diplomatik yollarla aşılacağı umudunu taşısa da siyasilerinin her gün dozu artan karşılıklı sert açıklamaları sektörü düşündürüyor. En tedirgin edici açıklama ise Alman Sol Parti lideri Katja Kipping'den geldi.

Kipping, Türkiye'ye turist göndermeme çağrısı yaptı. Almanya, Türkiye'ye en çok turist gönderen ülke statüsünü 2013'te Rusların elinden almış, sonraki 3 yıl da bu unvanı kimseye kaptırmamıştı. 2015'te Türkiye'ye yaklaşık 5.6 milyon Alman turist gelmişti. 2016'da ise terör olayları nedeniyle bu rakam 2 milyon kişi azalmıştı. Almanya pazarı ocak ayına yüzde 31'lik düşüşle başlamasına rağmen umut verici gelişmelerin ve gurbetçilere yönelik 'Komşunu da al gel' kampanyasının etkisiyle pozitif bir ivme bekleniyordu. Ancak Almanya'daki referandum toplantılarına izin çıkmaması sonrası gerilen ilişkiler bu kampanyanın açılışını da erteledi.

Rakip ülkelerden memnun kalmadılar

Turizmciler şimdi gelişmeleri endişeyle izliyor. Türkiye'deki tesislerin fiyat kalite oranı rakiplerinin üzerinde. Özellikle çocuklu Almanlar için Akdeniz ve Ege sahillerindeki tesisler çok cazip. Bu nedenle güvenlik endişesiyle geçen yıl Türkiye'ye uğramayan Almanların pişman olduğunu aktaran turizmciler, krizin bu tecrübenin de etkisiyle derinleşmeyeceğini savunuyor.

Geçen hafta Almanya'da bulunan TUROFED Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, "2016 krizini aşmak için Alman meslektaşlarımızla omuz omuza verdik. Yeni bir kriz olursa onu da birlikte aşarız" dedi.

Almanya'daki turizmcilerin Türkiye dışında ülkeleri satsalar da Türkiye pazarını kaybetmemek için çalıştıklarını ifade eden Bülbüloğlu, "Risk de alıyorlar. Biz de onları heyecanlandırmaya çalışıyoruz. 2016 Almanya pazarı için kötü geçti. Biz 2017'yi Alman turizmcilerle birlikte kurtarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Sektör her şeye rağmen umutlu

"Maalesef bazen siyaset bizim işimizi etkileyebiliyor" diyen TUROFED Başkanı Osman Ayık da kısa sürede gerginliğin aşılacağını düşünüyor. Almanların kin tutacağını sanmadığını ifade eden Ayık, diplomasiyle bu krizin aşılacağını kaydetti.

Almanya'nın Rusya gibi bir boykota girmeyeceğini düşünen TÜRSAB Genel Sekteri Çetin Gürcün ise "Çok yönlü ilişkilerimiz var. 3 milyon gurbetçimizin çoğu orda yaşıyor. İlişkilerin kısa sürede düzeleceğine inanıyorum" dedi.

Almanların Türkiye'yi sevdiklerini belirten Gürcün, 2016'da Türkiye'ye gelmediğine pişman olan bir Alman kesim olduğunu da hatırlattı. Siyasi tepki nedeniyle Türkiye'ye gelmeyecek kişi sayısının az olacağını savunan Gürcün, bu yıl Almanya pazarına karşı iyimser olduklarını dile getirdi.