Turizmciler çözüm sürecinden umutlu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
VAN - Bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle turizmde istenilen potansiyeli yakalayamayan doğu illeri, çözüm süreciyle sektörde söz sahibi olmak istiyor.
 
1-202.jpg
Çözüm süreci kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan gelişmeler, her alanda olduğu gibi turizm sektöründe de kendini hissettirmeye başladı.
Uzun yıllar bölgede etkili olan terör olayları nedeniyle turizmde istenilen potansiyeli yakalayamayan doğu illerinde, huzur ortamının sağlanması ve ilkbahar mevsiminin gelişiyle farklı bir heyecan yaşanmaya başladı.
 
[PAGE]
 
Binlerce yıllık tarihi ile geçmişten günümüze kadar Urartu Krallığı başta olmak üzere çok sayıda medeniyete beşiklik eden Van, terör olaylarının durma noktasına geldiği çözüm süreciyle yönünü turizme çevirdi.
 
2-193.jpg
Coğrafi yapısı itibarıyla Van Gölü havzasındaki illerin merkezi konumunda bulunan ve "Doğu'nun İncisi" olarak tabir edilen kent, 2 yıl önce meydana gelen depremlerden sonra başlattığı atılım hamlesine çözüm süreciyle turizmi de ekledi.
 
[PAGE]
 
Tarihi ve kültürel zenginliklerinin yıllarca terörün gölgesinde kaldığı kentte çözüm sürecinin tamamlanmasıyla birçok alanda olduğu gibi turizmde de patlama yaşanacağını belirten turizmciler, kadim kentin hak ettiği yere gelmesi için şimdiden çalışmalarına başladı.
 
5-093.jpg
 
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör olaylarından en fazla etkilenen illerden birinin Van olduğunu vurgulayarak, çözüm sürecini gönülden desteklediklerini söyledi.
 
İnsanların, terör olayları ve yaşadıkları korku nedeniyle bölgeye gelmeye çekindiğini anlatan Tunçdemir, son dönemdeki gelişmelerin bölgede olumlu bir hava yarattığını ifade etti.
 
[PAGE]
 
"Yaşanan olaylar nedeniyle bölgeye gelmeye korkan insanlar, artık güvenlik kaygısı yaşamayacak" diyen Tunçdemir, yerli ve yabancı turistleri kentin güzelliklerini, zenginliklerini ve Van halkının misafirperverliğini görmeye davet etti.
 
Tunçdemir, çözüm sürecinin ardından turizm acentelerinin tur programlarına Van bölgesini de dahil ettiğini bildirerek, "Şehrin nüfusu 100 bin dolayındayken nüfusu kadar yabancı turist ağırlıyordu. Şimdi nüfusumuz bir milyon oldu biz de turizm sektöründe hedef büyüttük" dedi.
 
4-137.jpg
 
Merit Şahmaran Otel Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aksoy da çözüm sürecini büyük bir heyecan ve umutla karşıladıklarına dikkati çekerek, 1990'lı yıllarda yaşanan çatışmaların hem turizmcileri hem de bölgeye gelmek isteyen insanları etkilediğini, bu nedenle de kentin turizm potansiyelini yeteri kadar kullanamadığını kaydetti.
 
İstenilen sonuca varılması için çözüm sürecinin kırılmadan ve yalpalanmadan doğru bir zeminde yürütülmesi gerektiğini belirten Aksoy, "Van'ın nüfusundan fazla turist ağırladığı dönemlere ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
 
Aksoy, sürecin tamamlanmasıyla insanların taleplerini karşılayamaz duruma geleceklerine işaret ederek, şimdiden turizm yatırımlarının genişletilmesi için projeler hazırlanması gerektiğini dile getirdi.
 
[PAGE]
 
"Süreç memnuniyet verici"
Rescate Otel Genel Müdürü İrem Tinli Angün ise yaşanan sürecin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, kentin inanç, kültür ve doğa turizmi açısından önemli bir konumda bulunduğunun altını çizdi.
Kentin turizm potansiyelinin bölgedeki olaylar nedeniyle yeteri kadar yansıtılamadığını açıklayan Angün, "Çözüm sürecinin güzel sonuçlarla tamamlanmasını, Van'a akın akın yerli ve yabancı turist gelmesini bekliyoruz. Umuyoruz ki bir an evvel barış sağlansın. Şu anda pozitif yönde bir ilerleme görünmüyor olsa da sürecin tamamlanmasıyla iyi bir hareketlilik olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Gagik Tur Yöneticisi Engin Pişkin ise bölgede yaşamayan insanların barışın ne anlama geldiğini yüreğinde hissedemeyeceğini savunarak, kültürlerin birbiriyle yakınlaşması olarak tanımladıkları turizmin bölgede istenilen seviyeye ulaşması için turizmcilere önemli görevler düştüğünü söyledi.
 
3-172.jpg
Hedef 2020
Başka bölge ve ülkelerden gelen insanların, 30 yıldır bölgede sıkıntı yaşayan insanlarla buluşmasının birbirlerini daha iyi anlamalarına vesile olacağını anlatan Pişkin, şöyle konuştu:
"Bir grubumuz Van'a geldiği zaman 15 gün boyunca Van Gölü havzasını gezebiliyor. Çözüm süreci ile yayla, yürüyüş, tırmanış ve doğa turizmine ağırlık vermeye başladık. Kültür turlarında olmayan ama hem doğa hem kültür turları içerisine dahil edebileceğimiz destinasyonlar hazırladık. 1990'lı yıllardaki Van'ın turizm potansiyelinden herkes söz ediyor. Ancak sıkıntılı süreçle turizm bitme noktasına geliyor. Herkes Van'ın nüfusu 100 binken 150 bin turistin geldiği dönemi özlüyor. Şu anda nüfusumuz 1 milyon. Barış süreci ile hedefimiz 2020 yılının Van'ın yılı olması."
 
[PAGE]
 
6-072.jpg
 
"30 yıldır bugünleri bekliyorduk"
Urartu Oteli Genel Müdürü Murat Türkoğlu da turizmciler olarak süreçten beklentilerinin yüksek olduğuna değinerek, 30 yıldır bugünleri beklediklerini kaydetti.
Sürecin, Van turizmi açısından çok önemli olacağını vurgulayan Türkoğlu, kentte son dönemde ciddi turizm yatırımları yapıldığını ve gelen taleplere cevap verecek kapasiteye sahip olduklarını söyledi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Van İl Temsilcisi Fatih Eriş ise Van ve çevresindeki dağların alpinist, zirve, kültür ve inanç turizmi açısından önemine işaret ederek, barış sürecinin çok sayıda dağcının bölgeye akın etmesini sağlayacağını dile getirdi.
Bölgede hem yaz hem de kış turizmi için insanların ilgi duyabileceği mekanlar bulunduğunu vurgulayan Eriş, "Kışın Avrupadaki dağlar ormanlık olduğu için dağ kayağı yapılamıyor. Bizim dağlarımız bu anlamda çok kıymetli. Dağcıların ya da kayakçıların, zirvesinden eteğine kadar bin 800 metre irtifa kaydederek aşağı ineceği dağlarımız var. Bu bir dağcı açısından çok önemli. Böyle bir parkuru dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz" dedi.