Turizmcilerin 'bayram' umudu yerli turist

TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Özbozdağ, "Yerli turist, özellikle okulların kapanmasıyla iç turizmde hareketlilik sağladı. Yerli turist hareketliliğinin ağustos sonuna kadar devam edeceğini ümit ediyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Türkiye'nin bin 484 kilometreyle en uzun kıyı şeridine sahip ili Muğla'daki turistik tesis ve otellerde, Ramazan Bayramı'nda yerli turistleri ağırlamak için çalışmalar sürdürülüyor. 

Bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel zenginliklerle her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlayan, 250 bin yatak kapasitesi bulunan ve "yeryüzü cenneti" olarak adlandırılan Muğla, ziyaretçilerine güzel bir tatil yapma olanağı sağlıyor. 

Okulların kapanmasıyla Muğla ve ilçelerini tercih eden yerli turistlerden bazıları Gökova Körfezi, İngiliz Limanı, Çökertme, Göcek, Marmaris, Fethiye, Ölüdeniz, Kızılada, Datça ve Hisarönü koylarını kapsayan mavi yolculuğa çıkmayı tercih ederken, heyecanı sevenler ise dalış, rüzgar sörfü ve paraşütle atlama gibi sporlara yöneliyor. 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, AA muhabirine, 60 bin yatak kapasitesi bulunan Marmaris'te bayram öncesi hareketlilik yaşandığını, bu yoğunluğun Ramazan Bayramı'nda süreceğini söyledi. 

Bölgede temmuz ayıyla "turizmde yüksek sezonun" başladığını dile getiren Özbozdağ, "Bazı oteller tamamen doldu, bazılarında da doluluk oranı yüzde 80'lere ulaştı. Yerli turist, özellikle okulların kapanmasıyla iç turizmde hareketlilik sağladı. Yerli turist hareketliliğinin ağustos sonuna kadar devam edeceğini ümit ediyoruz" diye konuştu. 

Avrupa ve Rus pazarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle yabancı turist sayısında önceki aylarda yaşanan düşüşün temmuzda azaldığına dikkati çeken Özbozdağ, yabancı turist sayısındaki artışın da eylül sonuna kadar sürmesini beklediklerini anlattı. 

Turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özbozdağ, bölgenin ön plana çıkarılabilecek kültürel, tarihsel, doğal birçok değerleri bulunduğunu, bunların tanıtılması için çalışma yapılacağını kaydetti. 

'Ramazan Bayramı ile artış doruğa ulaşacak'

Bodrum Otelciler Derneği Genel Sekreteri Orhan Kavala ise ilçede turizm sektöründe 70 bine yakın yatak kapasitesi bulunduğunu belirtti. 

Bodrum'daki otellerde doluluk oranının yüzde 50 civarında bulunduğunu bildiren Kavala, bunun her geçen gün artmaya başladığını, Ramazan Bayramı ile artışın doruğa ulaşacağını söyledi. 

Bayram öncesi yerli turist sayısının arttığını dile getiren Kavala, "Ramazan Bayramı ile turizmciler de bayram edecek" dedi. 

Yerli ve yabancı turist sayısındaki artışın bayramdan sonra da süreceğini ifade eden Kavala, "Muhtemelen ramazan ayının sonundan itibaren Bodrum başta olmak üzere Güney Ege'deki birçok yerde yüksek sezonun beklenilen yoğunluğu sağlanmış olacak. Bu yoğunluğun ekim ortalarına kadar devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu. 

Kavala, Güney Ege'deki düşüşün sadece Yunanistan krizine bağlı olmadığına dikkati çekerek, "Dünya ekonomisindeki konjonktüre bağlı sorunlar da var. Rusya'da, AB ve Uzak Doğu ülkelerinde ekonomik krizin olması ve gelen sayısının azalması, etkenlerin başında. Bir başka neden de ülkenin çevresinde oluşan savaş hali" değerlendirmesinde bulundu.