Turizmde toparlanma başladı

Seçim atmosferi ve yaşanan bir takım konjonktürel olayların erken rezervasyonda yavaşlamaya sebep olduğunu belirten İşler, olumsuz havaya rağmen turizmde dünyada klasikleşmiş bir destinasyon merkezi haline gelindiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Erken rezervasyonlara 2014 yılına çok iyi başladıklarını, yerel seçim atmosferi ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada yaşanan bir takım konjonktürel olayların yavaşlamaya sebep olduğunu belirterek, "Bu yavaşlama olurken İspanya ve Yunanistan 2013 yılını ilk üç ayına göre 2014 yılı ilk 3 ayında atağa kalktı. Yaptığı tanıtımlarla ve fiyat avantajlarıyla bu ay itibariyle almış olduğu rezervasyonlarda Türkiye'yi geçmiş bulunuyor" dedi.  

ETİK Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla "Türkiye ve İzmir turizmi 2014 beklentileri" konulu basın toplantısı düzenleyen İşler, turizmde Türkiye'nin kırılganlık eşiğini aştığını ve her yıl çift haneli büyümeye başladığını belirtti.

"BDT ülkeleri vize sorunu sebebiyle Türkiye'ye dönüş yaptı"

Kuzey Afrika ülkelerinden sadece Tunus'un geçen yıla göre daha iyi durumda gözüktüğünü anlatan İşler, bu coğrafyada en kötü durumda olan ülkenin ise Mısır olduğunu ifade etti. Türkiye için önemli pazarlardan biri olan Ukrayna'daki iç karışıklığın olumsuz etkisinin Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleriyle giderildiğini belirten İşler, "BDT ülkeleri, Avrupa Birliği ile vize sorunu sebebiyle Türkiye'ye dönüş yaptı. İsrail ve İranlı turistin Türkiye'ye olan ilgisinin artması, İspanya ve Yunanistan'ın atağından doğan açığımızı kapatacak. 2014'ün ilk 6 ayında 2013'e yakın rakamlar olacağını, ancak sezon sonuna kadar toparlanmalarla birlikte yılı yine artı artışla kapatacağımızı öngörüyoruz" şeklinde konuştu.  

Turzimde ilk 5 ülkeden biri olmak hedefleniyor

Turizm sektörünün 2023 yılı hedefinin dünyada ilk 5 ülke arasında bulunmak olduğunu kaydeden İşler, ülke potansiyelinin iyi değerlendirilmesi durumunda hedefin kolaylıkla yakalanabileceğini dile getirdi.  

Türkiye'nin turizmde dünyada klasikleşmiş bir destinasyon merkezi haline geldiğini ve bulunduğu coğrafyada yerini doldurabilecek bir ülke olmadığını savunan İşler, şunları söyledi: 

"Türkiye'yi haritadan çıkartalım bu potansiyeli günümüz itibariyle değerlendirilecek fiyat-kalite, fayda-maliyet analiz makasında buraya gelebilecek başka bir aktör yoktur. Türkiye artık turizmde kırılganlık eşiğini aşmış, her sene çift hanelere doğru büyüyen, coğrafyada önemli rol almış ülkelerden biri haline gelmiştir. Böyle olmasına rağmen rehavet içinde olmamak gerekiyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir