Turizmde zirveye doğru

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAY
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Turizm yeni bin yılın en kazançlı sektörlerinden biri olmayı sürdürüyor. Öyle ki, birçok sanayileşmiş ülke bile sanayi dallarından kazandığından çok daha fazlasını, turizmden elde edebiliyor.

Yapılan son araştırmalara göre ülkemiz de artık dünya turizm devleri sıralamasında en üst sıralarında yer alıyor. Halen bir yıl içinde en çok turist ağılayan ülke unvanını Fransa elinde tutuyor. Kendi nüfusu 66 milyon olan Fransızlar her yıl 83 milyon turiste ev sahipliği yapıyorlar. Fransa'yı en çok ziyaret edenler ise nerdeyse yüzde 85'e varan oranda komşu ülkelerden geliyorlar. Yani, çok uzaktan gelen turistler azınlıkta. Buraya gelen her turist ortalama 648 dolar harcama yapıyor. Fakat bütün bu olgulara karşılık Fransa'nın turizmden elde ettiği gelir, otomobil sanayinden elde ettiği gelirden bile fazla.

Dünya'da en çok turist çeken ülkeler sıralamasında Fransa'yı ikinci sırada Amerika Birleşik Devletleri, üçüncü sırada Çin Halk Cumhuriyeti, dördüncü İspanya, onu İtalya izliyor.

Bu sıralamada ülkemiz 6. durumda. Geçen yıl turizme en çok para harcayanlar ise toplam 102 milyar dolar ile Çinliler oldu. Çinlilerin turizm harcaması bir yılda, bir önceki yıla göre yüzde 40 artış gösterdi. Aynı dönemde Amerikalı ve Almanların harcaması yüzde 6, İngilizlerin harcaması ise yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Türkiye'ye gelen he turist kişi başına ortalama 719 dolar harcama yaparken, bu rakam Amerika Birleşik Devletlerinde 1884 dolarla en üst seviyeye ulaştı. Yolda ortalama 67 milyon turist çeken Amerika Birleşik Devletlerinin, en büyük ziyaretçilerini yüzde 55 ile Kanadalı ve Meksikalılar oluşturdu.

Dünyayı gezen turistlerin en çok ziyaret ettikleri kentler sıralamasında, Tayland'ın başkenti Bankok  yaklaşık 17 milyon turistle ilk sıraya oturdu. Bankok daha çok Çinli turistler tarafından tercih edildi. En çok gezilen kentler arasında New York, Londra da dikkat çekti. Yılda 83 milyon turistin ziyaret ettiği Fransa'nın başkenti Paris, bu turist yağmurundan yeterince yararlanamadı.

Bunu göz önüne alan Parisli yetkililer hem daha çok turist cezbetmek, hem de onların kentlerinde kalış sürelerini uzatarak, daha çok para harcatmak için önlemler peşinde. İstanbul ise konuk ettiği 10.3 milyon turistle, gelecekte, bu alanda zirveye aday olduğunu gösterdi. Ruslar ise 27 milyon turisti konuk ederken, kendileri de dış dünyaya açılırken 43 milyar dolar harcadı.