Uluslararası kongreler geri geliyor

Turizmde dış kaynaklı erken rezervasyonların artmasının ardından kongre organizasyonlarında da geri dönüş başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI 

Erken rezervasyonlarda yüzde 80’leri bulan artışların ardından bir müjdeli haber de kongre turizminden geldi.

Avrupalı turistin rotayı tekrar Türkiye’ye çevirmesinin etkisi, kongre ve toplantılara da hemen yansıdı. Örneğin 2016’da bu yıl için yapılması planlanan ancak iptal edilen önemli tıp kongrelerinden Avrupa İmmünoloji Kongresi, 3 yıl sonrası için yeniden İstanbul’u seçti. 2018’in bu sektörde yeniden doğuş yılı olabileceği belirtiliyor. Kurumsal toplantılarda dönüşler ciddi oranda artarken, uluslararası kongrelerin de Türkiye’de yapılması için yeşil ışık yandı. Planlanan küçük çaplı uluslararası kongrelerin sayısı özellikle İstanbul’da artarken, büyük kongrelerin de dönüşü için Bakanlık öncülüğünde çalışmalar hızlandırıldı.

Yaklaşık 6 milyar dolar hacme sahip Türkiye Kongre ve Kurumsal Etkinlik (MICE) sektörü, 2 yılın ardından yeniden büyümeye başladı. Kongre turizminde planlamaların önceden yapıldığının altını çizen turizmcilerin umutları 2019 yılına kalmıştı. Bu yıl alınan geri dönüşlerle 1-2 yıl içinde kongre turizminde Türkiye’nin yıldızı yeniden parlayacak. İstanbul, 2016'da, 2018 için yapılması planlanan önemli tıp kongrelerin Avrupa İmmünoloji Kongresi’ni Amsterdam’a kaptırmıştı.

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre Avrupa İmmünoloji Kongresi 3 yıl sonrası için yeniden İstanbul’u seçti. İstanbul, 2010'da aldığı kongrelerle dünya sıralamasında 7’nci sıradayken 2016’da 39’uncu sıraya kadar gerilemişti. Tekrar ilk 10’a çıkmak için çalışmalar yeniden hızlandı.

Küçük çaplı uluslararası kongrelerde artış olduğunu söyleyen TÜRSAB Genel Sekteri Çetin Gürcün, büyük uluslararası kongrelerin de ‘kapıyı araladığını’ kaydetti. Avrupalı turistin taleplerinin artmasıyla birlikte kongre ve toplantılarda da talep artışı yaşanacağını kaydeden Gürcün, “Büyük kongreler, en az 2 yıl önceden planlanıyor. Bu nedenle bir talep patlaması olmasa da kayıp yazmaya devam etmeyeceğiz. Geçen yıl yüz çevirilen Türkiye’nin imajının düzelmesiyle görüşmeler yapılmaya başladı” diye konuştu. Türkiye Etkinlik, Toplantı ve Kongre Sektörü Yöneticileri Derneği (TETKİD) Başkanı Volkan Ataman büyük kongrelerde dönüş sinyallerini aldıklarını kaydederek, “Özellikle kurumsal teşvik toplantılarında, grup toplantılarında ciddi dönüşler yaşanıyor. Pazar yeniden büyüyor. Büyük uluslararası kongrelerin de geri dönüş sinyalleriyle İstanbul yeniden ilk 10’u hedefliyor” dedi.

Geçen hafta 2021 yılında yapılması planlanan önemli tıp kongresi Dünya Fleboloji Kongresi için İstanbul’un seçildiğini öğrendiklerini söyleyen Hilton Bölge Müdürü Armin Zerunyan, “Uzun zamandır bu konuda aldığımız en olumlu haber oldu. İstanbul’un yeniden dikkate alınıldığını görüyoruz” diye konuştu.

Zerunyan, zaman zaman yerli organizasyonlara az da olsa uluslararası katılımın gerçekleştiği etkinlikler de olduğunu kaydetti. Bu yılın daha çok çalışmaların, tanıtımların ve anlaşmaların yapıldığı yıl olacağını kaydeden Wyndham Grand İzmir Özdilek Genel Müdür Yardımcısı Sabih Duralı, “2019’da özellikle kurumsal toplantılarda patlama yılı olması ön görülüyor. Bunun sonucunda da uluslararası kongrelerinde dönmeye başladığı yıl olacak” dedi.

Bakanlık da düğmeye bastı

Kaybedilen yılların geri kazanılmasının 1-2 yıl süreceğini vurgulayan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, “Ancak Türkiye’nin yeniden hatırlanması, yeniden seçenekler arasına girmesi çok önemli” dedi. Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel Satış ve Pazarlama Direktörü Deniz Dikkaya ise MICE sektörünün, ülkenin bozulan turizm imajını eski günlere taşıyacağını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da kongre turizmi için somut adımlar atmaya başladı. Bu yıl Türkiye’yi kongre turizminin başkenti yapmak için uluslararası etkinlikler düzenleyecek ve fuarlara katılacak. Türkiye kongre turizmine yönelik çalışmaları çerçevesinde kongre turizminde sektörün çatı kuruluşu Uluslararası Kongre Konvansiyonlar Birliği toplantısına ev sahipliği yaptı. Ayrıca şirketler 2018’de 4 ayrı ülkede 4 ayrı fuara katılarak Türkiye’nin tanıtımını gerçekleştirecek. Mayıs'ta Almanya’da IMEX Frankfurt Kongre Fuarı’na, Kasım'da Barselona’da İBTM Kongre Turizm Fuarı'na, Haziran'da Hong Kong’daki ITE&MICE ve Ekim'de Las Vegas’taki fuara çıkarma yapılacak.

Ace of Mice'a 40 ülkeden geldiler

Bu yıl Kongre, Toplantı ve Etkinlik Sektörü Fuarı ‘ACE of MICE Exhibition by Turkish Airlines’ İstanbul’da beşinci kez kapılarını açtı. Bu yıl daha fazla yabancı ziyaretçinin ilgi gösterdiği fuarda, dünyanın en güçlü 21 satın alım grup koordinatörü ve 40 ülkeden medya partneri ve 200 satın almacı, günde ortalama 10 B2B görüşme yaparak Türk fi rmalarla işbirliği imkanları bulacak. Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, ABD, Kanada, Arjantin, Hindistan, Çin, Rusya gibi ülkelerin kongre, etkinlik ve toplantı düzenleyen şirketleri, Türkiye’de organizasyon yapabilmek için gerekli görüşmeleri bu fuarda yapacak. TETKİD ve Turizm Medya Grubu Başkanı Volkan Ataman fuara 3 gün boyunca 15 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi beklediklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir